Rusia îşi fereşte cetăţenii de criză

A consemnat Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iunie 2012

Rusia îşi fereşte cetăţenii de criză

Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Oleg S. Malginov, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucureşti

"Ne-am dori foarte mult să vedem România mai atractivă pentru investitorii ruşi"

Reporter: Excelenţă, cum vor fi influenţate relaţiile româno-ruse de amplasarea scutului anti-rachetă pe teritoritul României?

Oleg S. Malginov: Luăm în considerare, desigur, faptul că elementele scutului antirachetă din România sunt elemente ale unui sistem global de apărare antirachetă.

Da, pentru Federaţia Rusă des­făşurarea sistemului de apărare antirachetă este într-adevăr o problemă, problema relaţiilor noastre reciproce cu NATO, Statele Unite şi ţările membre ale Alianţei.

Noi înţelegem că scutul antirachetă nu este o invenţie românească, dar, în evaluările noastre militar-strategice şi politice, nu putem ignora faptul că unul dintre elementele acestui sis­tem potenţial periculos pentru Federaţia Rusă se va afla aici, în România. Noi vorbim despre asta deschis.

După cum ştiţi, Federaţia Rusă este deschisă continuării unui dialog complex cu ţările din NATO, cu SUA şi cu România şi sperăm, chiar dacă a mai rămas puţin timp, în găsirea de soluţii reciproc acceptabile.

Acest subiect într-o anumită măsură afectează conţinutul general al dialogului dintre ţările noastre.

Reporter: Compania Gazprom şi-a arătat disponibilitatea pentru procesul de privatizare a companiilor energetice din România (pachete de acţiuni Trans­gaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nucrealelectrica, CET II Oradea, Rafinăria Venus Oilreg). Recent, TISE a anunţat că ar dori să cumpere combinatul Olt­chim. De asemenea, au circulat zvonuri, potrivit cărora Gazprom vrea să cumpere pachetul de acţiuni de 9,84%, din Petrom. Vă rugăm să ne spuneţi care este stadiul negocierilor pentru achiziţionarea aces­tor pachete de acţiuni.

Oleg S. Malginov: Ambasada nu se ocupă de proiecte economice concrete. Aceas­ta este treaba companiilor din cele două ţări.

Noi am acţionat şi ne străduim să sprijinim dezvoltarea relaţiilor economice ruso-române, a relaţiilor dintre partenerii comerciali din ambele ţări. În general, companiile care sunt prezente pe piaţa românească - Lukoil, TMK - apreciază în mod pozitiv experienţa de lucru şi climatul de afaceri de aici.

Fiecare dintre companii are uneori probleme şi noi le ajutăm în soluţionarea lor. Ne-am dori foarte mult să vedem România mai atractivă pentru investitorii ruşi. Sperăm că, dacă vom reuşi să se realizeze asemenea înţelegeri, acestea vor contribui la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor ruso-române.

Reporter: SUA şi-a exprimat, la rândul ei, interesul pentru industria energetică din Româ­nia. Cum consideraţi că va face faţă Rusia competiţiei cu SUA pe piaţa românească?

Oleg S. Malginov: Nu voi vorbi eu pentru Statele Unite, îl las să răspundă pe prietenul meu, ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein.

Nu avem de gând să ne luptăm cu SUA, pe piaţa românească. Dar concurenţa este ceva normal. Iar regulile unei concurenţe sănătoase - munca eficientă, soluţii de calitate, preţuri rezonabile - sunt aceleaşi pentru toţi, şi le vom urma şi noi. Rusia are avantajele sale specifice - fie că este vorba de energie termică, hidro- sau nucleară. Şi sperăm că aceste avantaje să fie bine apreciate de partea română.

Reporter: Sursele noastre susţin că preşedintele Vladimir Putin va vizita România. Puteţi să ne confirmaţi/ infirmaţi această informaţie?

Oleg S. Malginov: Sunt foarte recunoscător conducerii autorităţilor române pentru că acestea vorbesc despre necesitatea ca relaţiile noas­tre să capete un impuls pozitiv. Recent, a fost semnat un acord interministerial în domeniul educaţiei pe perioada 2012­-2017, care permite intensificarea schimbului de studenţi, ridicarea statutului de studiere a limbii ruse în România. Ne îndreptăm cu paşi fermi spre semnarea unui acord pentru a des­chide Centrul de Ştiinţă şi Cultură al Rusiei la Bucureşti şi Institutul Cultural Român la Moscova. Practic, este gata de semnare programul interguvernamental de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului şi turismului, menit să intensifice contactele între generaţiile tinere din ţările noastre.

Încet, dar se trezeşte interesul reciproc al experţilor. Completarea relaţiilor noastre cu acţiuni concrete, chiar dacă pentru început nu chiar aşa de ample, ar trebui să ne apropie mai mult şi nu să ne îndepărteze.

În domeniul economic, există numeroase oportunităţi de lucru. Găsirea de parteneri de încredere şi responsabili, din ambele părţi, pentru a pune în aplicare prevederile din Declaraţia cu privire la modernizare, încheiată între Rusia şi UE, este o prioritate pentru ambasadă. Avansarea în aceste direcţii va presupune crearea de premise favorabile pentru întâlniri, negocieri ale experţilor şi semnarea documentelor la nivel înalt. Imediat ce vom avea elaborat un material necesar, întâlnirile nu vor întârzia.

Reporter: Excelenţă, tensiunile dintre Iran şi Israel se intensifică, existând voci potrivit cărora Israelul va ataca în curând Iranul. Consideraţi că Israelul are capacitatea militară să lovească Iranul şi să-i distrugă instalaţiile nucleare?

Oleg S. Malginov: În general, există o problemă cu lucrările de îmbogăţire a uraniului, pe care le desfăşoară Iranul. Ştim cu toţii că această chestiune este obiectul de control strict al AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică). Concomitent cu aceasta, există "grupul celor şase" care poartă negocieri cu Iranul , un grup de mediatori internaţionali, format din Rusia, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania, care, din anul 2003, împreună cu AIEA, solicită Iranului suspendarea unor astfel de activităţi, care pot reprezenta o ameninţare pentru regimul de neproliferare nucleară.

Şedinţa care a avut loc la Moscova, în perioada 18-19 iunie a.c., a urmărit confirmarea măsurilor constructive luate la Bagdad, la 23-24 mai a.c..

Pentru prima dată, reprezentanţii Iranului au fost implicaţi într-o discuţie adevărată, dar disensiunile rămân semnificative.

Pentru Rusia, este important ca procesul de negociere să fie continuat şi problema să fie rezolvată fără ameninţări şi sancţiuni. Suntem interesaţi să urmeze şi alte întâlniri, iar pauzele să nu se prelungească. În acest sens, suntem în contact permanent nu doar cu membrii "grupului celor"şase", dar şi cu oficiali ai conducerii UE.

Rusia a afirmat de multe ori că problemele trebuie soluţionate pe calea negocierilor, prin implicarea directă a ţărilor şi găsirea unor înţelegeri reciproce. Problemele încrederii, coexistenţei paşnice, dezvoltării nu s-au rezolvat niciodată prin mijloace militare. De aceea, a vorbi despre puterea militară suficientă sau insuficientă a unui stat în conflict, nu numai că nu are sens, dar este chiar dăunător şi distructiv pentru procesul de negociere. Toţi partenerii noştri cunosc poziţia Federaţiei Ruse - numai prin negocieri poate fi rezolvată criza, şi în etape, bazate pe principiul reciprocităţii şi prin realizarea unei destinderi optime.

Reporter: Ar putea Israelul să lanseze un atac împotriva Iranului fără să aibă sprijin din partea Statelor Unite?

Oleg S. Malginov: Ideea de a ataca Iranul, după cum ştim, nu este susţinută de nici unul dintre politicienii responsabili. Nimeni nu are nevoie de un conflict militar de amploare în Orientul Mijlociu. În plus, operaţiunea militară poate face jocul forţelor radicale anti-occidentale şi intensifică starea de spirit de confruntare, în lumea musulmană.

Reporter: Rusia şi China şi-au declarat, în repetate rânduri, îngrijorarea faţă de un posibil atac asupra Iranului/Siriei. Preşedintele Vladimir Putin şi-a exprimat opinia că un atac ar avea consecinţe cu adevărat catastrofale. Care este opinia dumneavoastră?

Oleg S. Malginov: În ceea ce priveşte situaţia din Siria, poziţia noastră este neschimbată. Rusia nu poate fi de acord cu ideea de intervenţie militară de tipul celei libiene.

Moscova a invitat, deja, la reuniunea internaţională privind Siria cincisprezece ţări, inclusiv Iranul, la care este prevăzută analiza necesităţii îndeplinirii planului trimisului special al ONU şi Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan.

Suntem cu toţii de acord că, pentru normalizarea situaţiei din Orientul Mijlociu, este necesar ca toţi - atât părţile interne din diferite state, cât şi actorii externi - să dea dovadă de responsabilitate, reţinere, abţinere, să încurajeze în mod activ părţile în conflict pentru a stabili un dialog complet, pe plan naţional, fără nici un amestec din afară. Aceste principii sunt pe deplin aplicabile la situaţia apărută în Siria şi în jurul ei.

Sarcina este de a aduna toţi jucătorii-cheie externi pentru stabilirea unei acţiuni coordonate şi eficiente pentru toate părţile din Siria, în aceeaşi direcţie, în ideea de a convinge oprirea imediată a violenţei şi aşezarea la masa negocierilor.

În acest caz, este esenţial să nu se "înfierbânte" confruntarea prin măsuri şi acţiuni unilaterale, menite să escaladeze atmosfera negativă în spaţiul public, prin declaraţii sub imperiul emoţional şi, mai ales, prin instigarea unor unităţi ale opoziţiei armate la o atitudine mai dură şi la refuzul de a discuta cu autorităţile.

În Siria, este necesar un proces politic, care să împiedice un război civil şi vărsarea de sânge.

Rusia nu protejează regimul lui Bashar al-Assad, dar nici o decizie, care poate schimba orânduirea internă a ţării, nu poate fi luată în capitalele altor state.

Acest lucru poate fi numai opţiunea poporului sirian, indiferent de cât de dificil ar fi. Oricât de greu ar fi să se ajungă la un acord, chiar dacă la început ar fi fragil şi instabil, pentru acest lucru ar trebui să depună eforturi toate forţele politice ale Siriei.

Iar faptul că, în Siria conflictul este susţinut de sponsori străini, şi acesta nu e Rusia, nu este un secret, şi această ţară ştie poziţia noastră.

Noi nu putem să nu vedem efectele devastatoare pe care le-au adus acţiunile coaliţiei în Libia, când au fost încălcate multe dintre rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU.

Cu mare dificultate se desfăşoară şi căutarea unei soluţii acceptabile în Irak, situaţia rămâne dificilă în Afganistan şi, în cazul în care aceste state vor găsi ieşirea din această conjunctură - aceasta va fi o soluţie găsită de popoare, şi nu impusă din afară.

Reporter: Există din ce în ce mai multe voci care vorbesc despre schimbarea ordinii mondiale. Care este opinia dumneavoastră cu privire la acest aspect?

Oleg S. Malginov: În ceea ce priveşte schimbarea ordinii mondiale, nu mă grăbesc să folosesc astfel de termeni, dar este incontestabil faptul că, în prezent, are loc un proces de restructurare a relaţiilor internaţionale.

Acest proces a început cu sfârşitul Războiului Rece, din momentul dezintegrării Uniunii Sovietice, când, împreună cu blocurile opuse, a dispărut şi sistemul de abţinere şi de contragreutate.

Ultimii douăzeci de ani au demonstrat că este imposibilă construirea unei lumi bazate pe modelul monocentric. Acest lucru ar putea duce la noi victime, haos în multe ţări, imprevizibilitate.

Noi vedem o lume policentrică, în care să existe mai multe centre de influenţă, centre de "putere inteligentă", o lume dominată de dreptul internaţional, elaborat de-a lungul mai multor decenii, şi nu de dreptul forţei, în care atmosfera între state să fie definită de respect reciproc, egalitate, parteneriat, lipsa tentaţiei de a-şi consolida securitatea lor în detrimentul altora sau impunerea propriilor viziuni unor ţări libere, prin metode nu întotdeauna diplomatice.

Dacă vom reuşi să facem ca principiile promovate de Rusia şi majoritatea statelor să funcţioneze în practică, atunci vom putem vorbi despre noua ordine mondială echitabilă şi cu adevărat democratică.

Reporter: Consideraţi că aşa-numita "primăvară arabă" din ultima perioadă a avut rezultate sau a fost un eşec?

Oleg S. Malginov: Primăvara arabă este o definiţie care acoperă multe ţări şi o multitudine de factori.

În mod obiectiv, în regiune s-au dezvoltat premisele, când masele largi de oameni au început să-şi exprime nemulţumirea faţă de situaţia lor economică, în special pe fondul crizei economice globale. Tineretul a conştientizat lipsa de perspectivă şi imposibilitatea de a se realiza în condiţiile obiective economice - situaţia grea de stagnare socială şi politică, structuri rigide de stat, concentrate adesea pe metode autoritare. Un alt factor important a fost răspândirea noilor tehnologii moderne, care au permis compararea traiului lor, cu traiul din alte ţări. În această mişcare de protest cu adevărat obiectivă, au intervenit forţele politice de altă natură: de exemplu, religioase, uneori radicale. Din păcate, au fost şi violenţe, atât din partea guvernului, cât şi a protestatarilor.

Prin urmare, nu se poate vorbi despre aceste procese în mod simplificat. Acestea sunt procese de evoluţie obiectivă, care parcurg mai multe etape.

Acolo unde acestea se desfăşoară normal, fără ingerinţă externă, situaţia s-a stabilizat, în multe cazuri evoluţia are loc fără excese de forţă.

Acolo unde se foloseşte violenţa, mai ales cea din afară, problemele nu se rezolvă.

Dar ele nici nu pot fi ţinute în stare de hăituire. Lumea ar trebui să aplice principiile câştigate prin suferinţă în secolul 20 şi consfinţite în instrumente internaţionale, cum ar fi Carta ONU, astfel încât să nu dăuneze procesului de dezvoltare, să nu fie cufundate naţiunile în conflicte sângeroase.

Reporter: Cum a fost afectată Rusia de criza economică mondială?

Oleg S. Malginov: O mare realizare a Rusiei este faptul că noi i-am apărat pe ruşi de primul val, nu am permis sărăcirea în masă a populaţiei şi continuăm să creăm condiţii pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei, în condiţiile deloc simple ale actualei recesiuni globale.

Economia Rusiei creşte în ritmuri susţinute, aceasta fiind principala bază pentru atingerea obiectivelor sociale.

În anul 2011, Rusia a avut cea mai scăzută rată a inflaţiei din istoria Rusiei moderne - 4%. Obiectivul nostru rămâne scăderea continuă a acesteia. Rata şomajului, în primul trimestru al acestui an, a fost de 6,5%. La fel a fost şi cu patru ani în urmă, la începutul crizei economice.

S-a restabilit complet nivelul de dinaintea crizei la producţia de bunuri şi servicii, iar rata medie de creştere a economiei ruse s-a stabilizat în zona de 4%.

Obiectivul principal pentru a preveni revenirea crizei din Rusia este dezvoltarea continuă a economiei, dezvoltarea maximă a sistemului de protecţie a cetăţenilor împotriva manifestărilor externe ale crizei, dar în acelaşi timp este necesar ca în mod consecvent şi rapid să se înnoiască toate aspectele vieţii economice a ţării - de la baza tehnico-materială, la abordările politicii economice a ţării.

Sarcina pentru viitor o reprezintă construirea unei industrii şi infrastructuri moderne, competitive, dezvoltarea sferei serviciilor şi a unei agriculturi eficiente.

Reporter: Vă mulţumesc şi vă urez succes!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ori traducerea e şchioapă ori Excelenţa Sa a afirmat că Federaţia Rusă e deschisă unui dialog complex chiar dacă a mai rămas puţin timp. Rusia nu mai are timp? Eu unul cred că are tot timpul din lume.

    În ce priveşte apariţia unei lumi policentrice, aici percepţia e justă. Un astfel de centru de influenţă, de "putere inteligentă" e deja Europa, în care partea europeană a Rusiei ar putea fi primită cu braţele larg deschise lateral, nu ca până acum - în sus. Nici partea asiatică a ei nu va rămâne de izbelişte: Japonia şi China abia aşteaptă să fie inteligente.

    Tudor Vasiliu 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb