Rusia "nu recunoaşte" consolidarea Organizaţiei pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC), abilitată de-acum să desemneze utilizatorii acestui tip de armament în Siria, a anunţat un oficial rus de rang înalt, care se întreabă despre viitorul Convenţiei internaţionale care o guvernează, relatează AFP.
"Bineînţeles, noi nu recunoaştem ca legitime activităţile acestui nou aşa-zis mecanism de arbitraj", a declarat adjunctul ministrului de Externe Sergei Ryabkov pentru agenţii ruse de presă.
Într-un vot cu uşile închise la Haga, unde se află sediul OIAC, 82 de ţări au votat în favoarea unei rezoluţii propuse de Regatul Unit cu susţinerea Franţei şi Statelor Unite, iar 24 i s-au opus.
Rusia şi Siria - ambele suspectate de faptul că au folosit recent substanţe toxice, ceea ce dezmint amândouă - au fost extrem de ostile rezoluţiei.
Aliata sa Rusia, prezentă militar în Siria din septembrie 2015 şi acuzată că a otrăvit un fost agent dublu rus în Anglia, ceea ce Kremlinul respinge aprig, s-a opus acestei rezoluţii.
Acest vot "dă o lovitură foarte gravă convenţiei şi OIAC", a denunţat Ryabkov, preconizând "consecinţe dificile".
"Perspectivele şi viitorul acestei convenţii devin foarte vagi", a apreciat Ryabjkov, însărcinat cu neproliferarea armelor de distrugere în masă.
"Iar noi vom trage concluzii serioase din ceea ce a avut loc", a ameninţat el.
După acest vot, ambasadorul rus la Haga, Alexander Shulgin a comparat OIAC cu Titanicul "pe cale de a se scufunda".
"Toate opţiunile sunt pe masă", a răspuns el când a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre posibilitatea ca Rusia sa să se retragă din organizaţie.