Rusia ocupă Transnistria

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 28 februarie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Astăzi, Vladimir Putin dă startul. Startul unei operaţiuni de o importanţă uriaşă în plan geopolitic. Ocuparea Transnistriei. Valorificarea mărului otrăvit plasat acolo de sovietici şi ţinut aiuristic în braţe de Republica Moldova. Cu o susţinere de-a dreptul iresponsabilă a României şi a aliaţilor noştri.

Chiar acum are loc şedinţa mai marilor FSB. Cu Vladimir Putin. Participă cei mai importaţi reprezentanţi ai serviciilor secrete din Federaţia Rusă. Ceea ce unii nu au vrut să vadă sau nu au văzut, fiindcă au ochelari de cal, devine acum evident. Nu a fost un simplu capriciu, o simplă toană decizia lui Vladimir Putin de a semna zilele trecute un decret, prin care anulează alt decret, din 2014. Decretul anulat prevedea faptul că Federaţia Rusă recunoaşte drepturile suverane ale Republicii Moldova asupra Transnistriei şi susţine statutul de neutralitate asumat de Chişinău. Retragerea respectivului decret nu înseamnă altceva decât contrariul. Să traducem din nou, pentru ca lucrurile să fie clare. Începând de acum câteva zile, Federaţia Rusă încetează să mai considere că Transnistria aparţine în vreun fel Republicii Moldova. Iar Republica Moldova nu mai este considerată, din perspectiva Moscovei, ca având un statut de neutralitate.

Tot zilele trecute, am insistat încercând să explic acest gest aparent surprinzător al lui Vladimir Putin, despre care nu a suflat un cuvânt în discursul său fluviu de aproape două ore, gest făcut prin semnarea decretului de retragere la câteva minute de la încheierea cuvântării din Palatul Congreselor. Şi a afirmat că Rusia se pregăteşte să preia Transnistria. Cum a procedat în aceste condiţii Occidentul? Statele NATO, dar şi Republica Moldova au lansat scenariul conform căruia, deghizată în omuleţi verzi sau pur şi simplu provocând un incident grav cu agenţi sub acoperire, Federaţia Rusă intenţionează să ocupe Republica Moldova. Era evident că nimeni nu viza independenţa şi integritatea Republicii Moldova în graniţele legitime ale acesteia. Era vizată doar Transnistria. Care, în concepţia Federaţiei Ruse, nu aparţine, istoric vorbind, de statul moldovean.

Transnistria este un măr otrăvit. Plasat de sovietici în coasta Moldovei şi nu mai puţin a Ucrainei. După destrămarea Uniunii Sovietice, atunci când Republica Moldova şi Ucraina s-au declarat state independente, Transnistria a fost lăsată intenţionat în siajul Chişinăului, pentru ca astfel să fie generat un conflict armat, transformat ulterior în conflict îngheţat. Zis şi făcut. Şi astfel, pe un teritoriu care istoric vorbind nu a aparţinut şi nu aparţine României, locuit cu o majoritate preponderentă de etnici ruşi şi în care au rămas staţionate rămăşiţe ale armatei a 14-a, armata Federaţiei Ruse, sub motiv că păzesc cel mai mare depozit de muniţie din Europa, aparţinând tot Federaţiei Ruse, iată că urmează să desanteze, sub pretextul unor provocări, unităţi de diversiune la ordinul lui Vladimir Putin. Transnistria nu a aparţinut niciodată României Mari, decât în scurtul interval de timp în care s-a aflat sub ocupaţia trupelor comandate de mareşalul Ion Antonescu. În consecinţă, chiar şi după ce Basarabia a fost pierdută, Transnistria, chiar lăsată intenţionat ca un măr otrăvt în siajul Chişinăului, nu aparţine decât formal, dar nu şi de drept Republicii Moldova. Atâta doar că mărul otrăvit şi-a făcut efectul. Comunitatea internaţională, refuzând să înţeleagă o realitate de tip istoric, a căzut decenii la rând în capcana Moscovei, susţinând sus şi tare că Transnistria, devenită regiune autonomă, secesionistă, continuă să facă parte integrantă din teritoriul Republicii Moldova.

Ce se va întâmpla în zilele următoare? Sub pretextul faptului că sunt ameninţaţi de către armata ucraineană, care şi-a masat o serie de efective la graniţa cu Transnistria, şi care de altfel a şi recunoscut acest lucru, Vladimir Putin anunţă nici mai mult nici mai puţin că Federaţia Rusă are obigaţia de a-şi apăra proprii militari dizlocaţi în Transnistria. A declarat cât se poate de răspicat că orice act de agresiune împotriva acestora va fi considerat, cu consecinţele de rigoare, un atac împotriva Federaţiei Ruse. Şi se ştie cât se uşor poate fi simulat un atac de acest gen împotriva militarilor ruşi staţionaţi în Transnistria, în ciuda faptului că acelaşi Vladimir Putin s-a angajat ferm ca în 2016 să-i retragă pe aceşti militari din proximitatea Tiraspolului.

Poate că nici nu este nevoie de vreun desant. Sau de vreo altă formă de intervenţie a armatei Federaţiei Ruse. În definitv, este suficient ca militarii ruşi din Transnistria să primească un ordin. Un ordin la care s-ar ralia, fireşte, şi populaţia majoritar rusă şi rusofonă din Transnistria. Transnistria poate fi ocupată cât ai zice "peşte" de Federaţia Rusă, din interior. Fără ca forţele ucrainene sau cele ale Republicii Moldova să poată interveni în vreun fel.

Şi astfel, în numai câteva zile, Moscova va dispune de un cap de pod militar care va ameninţa efectiv Ucraina, Republica Moldova, România şi, implicit statele NATO.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Se pare că Moscova pregătește o mobilizare în armata activă a rusoaicelor!

    Acestea, se speră să obțină rezultate mai bune în fața ucrainenilor! 

    S-ar crea un echilibru știindu-se că ucrainencile sunt prezente pe front! 

    Vom avea Marele război pentru apărarea Ucrainei și un reglaj între sexe în populația Rusiei de unde bărbații au plecat fie după naziștii din Ucraina fie după loc de muncă în țările prietenoase ...

    Și așa în Rusia mereu au fost mai multe femei decât bărbați ... 

    in formatul actual,ce si cit castiga R.Moldova ,avind,,formal,, in componenta sa Transnistria???deci,ce ar pierde??CALUL TROIAN?

    1. In curand va fi eliminata otrava din marul otravit si va fi trimisa la origine, la specialistii mondiali in otraviri, asasinate si sinucideri accidentale.

      Moldova va fi eliberata in totalitate si nu va mai avea armament si intrusi sovietici pe teritoriul ei. 

    DACĂ VA FI PROVOCATĂ ȘI VA CONSIDERA NECESAR, FEDERAȚIA RUSĂ VA OCUPA ȘI TRANSNISTRIA ! ...

    1. Cu ce si cu cine?

      Din vorbe ocupa toata planeta. 

    Pai,Transnistria a fost ocupata de catre Federatia Rusa din 1992.Au trupe ruse de aparare,depozit de armament,moneda proprie,banca proprie,nu stiu o boaba romaneste si nu recunosc autoritatile de la Chisinau..Colcaie de rusi betivi care traiesc ca inainte de 1989 .Daca te duci acolo,te intorci in timp dar ei sunt multumiti cu viata pe care o duc,nu au nici u stres.

    1. Ai auzit de Sherif Tiraspol? Crezi ca niste oameni beti pot invinge pe Real Madrid si se pot califica acolo unde mandrele echipe din Romania nu au mai fost de peste 10-15 ani?

      Tiraspolene, esti mandru nevoie mare! Ca legatura este intre echipa de fotbal si populatia de acolo, doar un idiot rusnac ca tine stie.

      Componenta echipei 

      Maksym Koval, Patrick Kpozo Stjepan Radelji? Gabi Kiki Armel Zohouri Mouhamed Diop Moussa Kyabou Cedric Badolo Rasheed Ibrahim Abdoul Tapsoba Iyayi Believe Atiemwen 

      Tiraspoleni sau rusi niciunul. Primul este ucrainean Asta asa sa fii so mai mandru 

      Slava Ucraina :-) 

      Da, este un ucrainian rusofon, din acela care lupta si castiga in Donbas impotriva adulatorilor nazistilor lui Bandera.

      Davai Russia. 

    O diversiune slaba a occidentului ca sa nu vorbim despre ;

    In vara anului 2022 USA Navy a tinut un exercitiu militar numit Baltops 22,  

    cu care ocazie a pus explozibil cu telecomanda la gazoductul N.S. 1+2, 

    pe care la 3 luni de zile norvegienii lui Soltenberg au detonat distrugand  

    conductele, 

    sustine ziaristul Seymour Hersh,posesor al Premiului Pulitzer

    "Rusia ocupă Transnistria",

    dar pana acum era NATO acolo sau tot rusii 

    "armata ucraineană, care şi-a masat o serie de efective la graniţa cu Transnistria, şi care de altfel a şi recunoscut acest lucru"

    Deci Ucraina a recunoscut ca se pregateste sa atace Transnistria. Asta se scrie, eu deci trag concluzia. 

    Așa spun istoricii.

    Rusia cea nouă, de la Moscova, aparuta dupa eliberarea de Hoarda de Aur, este relativ nou aparuta la Marea Neagra, adica dupa 1700. 

    Acolo erau tatari in Crimeea si majoritar moldoveni intre Nistru si Bug, multi bastinasi moldoveni sau fugiti din Moldova Mare din diverse cauze. 

    Așa ca mai ușor cu drepturile istorice ale rusilir asupra Crimeii, Transnistriei Mari si asupra unor zone ucrainiene.

    Rusia Moscovita este un stat relativ nou aparut față de multe state europene si care a fost supus de tătari până in sec 16. 

    1. Rusii au trait in paduri mult timp de frica tatarilor,probabil din aceasta cauza sunt mai din topor!Acum se dau mari stapani,nu le mai ajunge pamantul nici astora!Cu munca mai putin,bauturica bat-o vina!

    ... diversiune ... cia incepe sa realizeze ca tehnica "regim change" nu va functiona ... dupa cum nu a functionat nici in iarq ... nici in afganistan ... nici in siria ... de alte tentative nici nu are rost sa vorbim ... intrebarea esentintiala este: cine decide? ... aparent marii beneficiari ai conflictelor sunt non statali ... intreaba-te serios despre viitor ... intreaba-te serios cat de util vrei sa fii? ... si in folosul cui?! ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb