Rusia a propus Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) o temă a legendarului compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski, în locul imnului naţional, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a anunţat Stanislav Pozdniakov, conducătorul Comitetului Olimpic Rus (COR), citat de agenţia EFE şi Agerpres.
"Chiar dacă Ceaiskovski este compatriotul nostru, opera sa face parte din moştenirea muzicală a lumii. Sperăm că CIO va accepta propunerea noastră în curând", a declarat Pozdniakov pentru presa din ţara sa.
Legendara antrenoare rusă de patinaj artistic Tatiana Tarasova a fost una dintre primele care a propus compoziţii de Ceaikovaski sau Mihail Glinka, în locul imnului Rusiei.
Tarasova s-a opus încă de la început propunerii de a utiliza cântecul patriotic popular "Katiuşa" în locul imnului, pentru că acesta "aminteşte de război" şi nu a fost întâmplătoare alegere sa ca denumire a unui lansator de rachete.
Comisia sportivilor din cadrul Comitetului Olimpic Rus a propus, la mijlocul lunii ianuarie, folosirea cântecului "Katiuşa" ca înlocuitor al imnului naţional, pe durata sancţiunii de doi ani impusă Rusiei în competiţiile internaţionale, din cauza scandalului generat de dopajul instituţionalizat din această ţară. Cu toate acesta, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins această alegere, considerând că este un cântec strâns legat de Rusia.
Din cauza sancţiunii pentru dopaj, redusă de TAS de la doi ani la patru ani, la finele luni 2020, sportivii ruşi trebuie să concureze pe plan internaţional fără drapel şi imn naţional.
Echipa de handbal masculin a Rusiei a fost prima selecţionată naţională care a respectat sancţiunea TAS, în luna ianuarie, cu ocazia Campionatului Mondial din Egipt.
După cum a raportat recent CIO, sportivii ruşi vor purta steagul Comitetului lor olimpic la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo şi la Olimpiada de iarnă de la Beijing (2002), din cauza veto-ului impus de Agenţia Mondială Antidoping.
Conform documentului, numele, emblema, uniforma şi steagul echipei Rusiei trebuie să adere la utilizarea acronimului COR, fără nicio o menţionare a cuvântului Rusia.
În următorii doi ani, sportivii ruşi vor trebui să concureze ca neutri la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale, dar nu şi la probele de calificare sau la competiţiile europene, în care vor putea să îşi afişeze drapelul şi să asculte imnul lor naţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2021, 11:15)
...." REDUSA de TAS de la doi ani la patru ani ...." Asta da "reducere " , asa sa-mi reduca si mie pensia madam Turcan !