Rusia recurge la practici dubioase pentru a continua să îşi exporte petrolul, în pofida sancţiunilor

G.D.
Internaţional / 12 aprilie 2023

Rusia recurge la practici dubioase pentru a continua să îşi exporte petrolul, în pofida sancţiunilor

Rusia a început să folosească mai multe practici dubioase pentru a putea comercializa în continuare un produs petrolier mai puţin cunoscut către clienţii care se tem să nu încalce sancţiunile internaţionale şi, în paralel, să ocolească un plafon financiar impus de Uniunea Europeană şi aliaţii săi, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Vânzătorii de nafta rusească, un produs care este utilizat în principal la fabricarea maselor plastice şi în petrochimie, se lovesc de tot mai multe obstacole în a-şi aduce produsul pe piaţă după sancţiunile care au intrat în vigoare la începutul lunii februarie. În aceste condiţii, Rusia a început să recurgă la măsuri precum etichetarea combustibilului drept benzină sau o situaţie în care navele pleacă din port fără o destinaţie, susţin sursele citate de Bloomberg.

"Nu există un outlet clar pentru nafta rusească acum că marii cumpărători din Coreea de Sud şi Europa nu pot să o preia în mod direct. Plasarea de nafta rusească poate fi mai dificilă decât în cazul ţiţeiului", spune Armaan Ashraf, director la firma de consultanţă FGE din Singapore.

Lipsa de cumpărători care să poată achiziţiona mari cantităţi de nafta a agravat problema pentru Rusia. China şi India cumpără cantităţi mai mari însă ambele ţări au şi o ofertă internă consistentă, în timp ce Coreea de Sud, un important consumator înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a început să refuze importurile directe după adoptarea sancţiunilor. Brazilia este singurul punct luminos.

Potrivit datelor firmei de consultanţă Kpler, în luna martie, Rusia a livrat aproximativ 1,34 milioane de tone de nafta, un volum similar cu cel din luna martie a anului trecut, însă există semne de întrebare dacă va putea menţine livrările la acelaşi nivel în lunile următoare.

Firma de consultanţă FGE spune că a observat cum benzina rusească ajunge în tancuri de depozitare din Emiratele Arabe Unite şi Africa de Vest, lucru care înainte era o raritate.

"Asta ar putea fi nafta sau chiar benzină amestecată cu foarte multă nafta", spune Armaan Ashraf.

Există un stimulent financiar pentru o astfel de practică. Sancţiunile internaţionale au stabilit un plafon de preţ de 45 de dolari pentru un baril de nafta rusească, însă pe piaţă preţurile sunt peste acest plafon, în timp ce limita la benzină este stabilită mult mai sus la 100 de dolari per baril.

Un alt fenomen este că din ce în ce mai multe încărcături de nafta rusească au destinaţii necunoscute, ceea ce ar putea indica o încercare de a-şi ascunde originea, precum şi o dificultate în găsirea de cumpărători, spune Ciaran Tyler, analist la firma de analiză a datelor Kpler din Londra.

Înainte de sancţiuni, aproape că nu erau cargouri fără destinaţie, însă în luna martie circa un sfert din exporturile ruseşti erau în această situaţie, arată datele Kpler. Nafta rusească se va lovi de noi provocări când vine vorba de găsirea de cumpărători, astfel că firmele ruseşti de rafinare îşi vor ajusta programul de operare pentru a putea răspunde la diminuarea exporturilor, susţine Ciaran Tyler.

O variantă urmată de multe produse ruseşti este practica schimbării documentaţiei sau amestecarea cu combustibili non-ruseşti la hub-uri de tranzacţionare precum Singapore sau Fujairah în Emiratele Arabe Unite. Această practică a luat amploare după izbucnirea războiului şi nu dă semne de reducere după adoptarea sancţiunilor.

Potrivit firmei Kpler, volumele de nafta încărcate în Rusia şi care au ca destinaţie Singapore au ajuns la 164.000 de tone în luna martie, o creştere de aproape patru ori faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce cargourile care au ca destinaţie Fujairah au urcat de la zero până la 156.000 de tone.

Există însă semnale că sancţiunile internaţionale încep să afecteze veniturile din energie ale Rusiei.

Conform datelor preliminare publicate de Banca centrală a Rusiei, în primul trimestru al acestui an, excedentul de cont curent al Rusiei s-a redus cu peste 51 de miliarde de dolari comparativ cu primul trimestru din 2022.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. În economie și capitalism,

    NUMAI PROFITUL E sfânt,

    cum se obține e irrelevant 

    1. pentru hoti e irrelevant

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb