Rusia reduce livrările de petrol către Belarus ca reacţie la arestarea directorului Uralkali

Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2013

Rusia a cerut ieri companiilor sale petroliere să reducă cu un sfert livrările către ţara vecină Belarus, ca reacţie la decizia autorităţilor de la Minsk de a-l aresta pe directorul unei companii ruseşti producătoare de îngrăşăminte, transmite Reuters. Disputele comerciale între Rusia şi Belarus au afectat şi în trecut livrările de petrol, provocând întreruperi în livrările de petrol destinate ţărilor europene via Belarus.

Directorul gigantului rus al îngrăşămintelor Uralkali, Vladislav Baumgertner, a fost arestat luni la Minsk, acuzat că a provocat Belarusului pierderi grave după ce a rupt legăturile comerciale cu o companie din Belarus. În reacţie, Moscova a cerut eliberarea lui Vladislav Baumgertner.

"Se pare că ne îndreptăm spre un nou război comercial", a declarat un trader de la o companie petrolieră rusească după ce Transneft, compania care deţine monopolul asupra sistemului de oleoducte din Rusia, a ordonat reducerea cu 400.000 de tone a livrărilor către Belarus.

Oficial, Transneft a citat o serie de îngrijorări legate de protecţia mediului, precizând că trebuie să înlocuiască o secţiune de 700 de kilometri de conducte vechi. "Trebuie să urgentăm lucrările deoarece zona prezintă un pericol ecologic", a declarat vice-preşedintele Transneft, Mikhail Barkov, citat de Agerpres.

Însă traderii petrolieri susţin că reducerea livrărilor a fost complet neaşteptată. Belarus depinde în întregime de petrolul rusesc pentru a putea menţine în funcţionare cele două rafinării ale sale şi a putea aproviziona piaţa locală cu combustibili.

La fel de neaşteptată a fost şi decizia autorităţilor din Belarus de a majora semnificativ accizele la benzină şi motorină, decizie care va provoca pierderi de pe urma vânzării în Belarus a combustibililor produşi din petrol rusesc. Potrivit unui decret prezidenţial, accizele la benzină au fost majorate cu 45% iar cele la motorină au fost majorate cu 70% pentru a ajunge la 200 de dolari respectiv 250 de dolari per tonă.

Arestarea directorului Uralkali ar putea înrăutăţi relaţiile dintre Rusia şi Belarus. Marţi, ambasadorul Belarus la Moscova a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu această afacere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb