Rusia s-a angajat din nou, la Summitul NATO de la Istanbul, să elimine prezenţa sa militară din Transnistria, chiar dacă a depăşit de mult termenele la care trebuia să facă acest lucru. Federaţia Rusă s-a angajat, în 1999, să-şi reducă semnificativ, pînă în 2003, arsenalul şi trupele din Moldova şi Georgia. La rîndul său, consiliul NATO-Rusia a atras atenţia Federaţiei să îşi respecte angajamentele.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a prezentat ca argument în favoarea retragerii definitive din aceste regiuni faptul că Duma de Stat a Federaţiei Ruse a ratificat tratatul privind armele convenţionale în Europa. Tratatul în cauză prevede reducerea semnificativă a armamentului convenţional (nenuclear) şi a numărului de soldaţi, conducînd într-un fel la demilitarizarea puternică a Europei. Faptul că Rusia a ratificat acest tratat indică semnalul că este dispusă să îşi retragă trupele din ultimele bastioane deţinute în Europa.
Totuşi, analiştii moldoveni sînt destul de sceptici că Rusia îşi va respecta angajamentul şi va renunţa la controlul regiunii. "Faptul că Federaţia Rusă nu şi-a respectat un prim angajament asumat acum 5 ani, nu văd ce ar putea-o convinge să-l respecte tocmai acum, cînd NATO s-a apropiat de graniţele Moldovei şi îi ameninţă interesele din regiune", ne-a declarat Radu Gorincioi, analist politic la Chişinău. Totuşi, faptul că NATO a adoptat în rezoluţia finală un articol privind situaţia Republicii Moldova va crea o presiune mai mare asupra autorităţilor din regiune să soluţioneze mai repede situaţia transnistreană.
Pe de altă parte, ministrul român de externe, Mircea Geoană, consideră că apropierea NATO de graniţele Moldovei, dar şi insistenţele României, vor obliga Rusia să îşi retragă trupele din această zonă. În schimbul retragerii din Moldova şi Georgia, NATO a oferit Rusiei posibilitatea de a se implica mai mult în regiunea Asiei, în special în Afganistan. Americanii au decis să cedeze o parte din sfera de influenţă din Afganistan, în principal din cauza traficului intens de droguri din apropierea graniţelor ruse.