Producătorii autohtoni de vinuri încearcă să se impună pe noi pieţe externe, ţintele fiind Federaţia Rusă şi China, în condiţile în care vinurile româneşti se bucură de o imagine bună pe aceste pieţe, potrivit participanţilor la Salonul Naţional de Vinuri, care a avut loc zilele trecute la Bucureşti.
China este una dintre pieţele cu o mare capacitate de absorbţie a vinului românesc, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Barna Tanczos, citat de Agerpres. Oficialul MADR a participat, recent, la un eveniment de promovare a vinurilor noastre, dedicat ambasadorilor şi oficialităţilor din România şi din Uniunea Europeană.
"Nu cred că există în lumea aceasta un loc unde vinul românesc nu s-ar putea bucura de succes, dar cred că în China există o piaţă cu o capacitate mare de absorbţie unde putem merge şi cu vinuri de masă şi cu vinuri premium, deşi, la ora actuală, este o piaţă invadată cu vinuri din Franţa", a declarat reprezentantul MADR.
În primele şapte luni ale acestui an, ţara noastră a exportat 643.100 hectolitri de vin, dar a importat de aproape nouă ori mai mult, respectiv 5,611 milioane hectolitri de vin.
Piaţa vinului românesc a scăzut, în ultimii trei ani, din cauza crizei economice, de la 450 milioane euro la 350 milioane euro, potrivit datelor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).
Principalele ţări de destinaţie pentru exportul vinului autohton sunt Germania, China şi Statele Unite ale Americii, iar principalele ţări de origine pentru importuri sunt Spania, Italia şi Moldova. Producţia de struguri de vin şi de masă este estimată la 820.483 tone în 2011, din care recolta de struguri pentru vin reprezintă 765.246 tone.
România ocupă locul cinci în ierarhia vinicolă din Europa, iar pentru perioada 2007 - 2013 are la dispoziţie din bugetul UE circa 210 milioane euro pentru sectorul viti-vinicol, reconversie, replantare şi promovare.
Deşi, în acest an, anumite zone au fost afectate de grindină sau de îngheţul târziu din luna martie, PNVV prognozează o producţie de circa 6,5 milioane hectolitri vin.