Rusia strânge încet şi sigur robinetul gazelor către Europa

ANA ZIDARU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 septembrie 2014

Rusia strânge încet şi sigur robinetul gazelor către Europa

Acordul de liber-schimb între Ucraina şi Uniunea Europeană, amânat la sfârşitul anului 2015

România, norocoasă datorită producţiei interne mari şi a scăderii consumului

Nicolescu: "Exclus orice risc la iarnă în alimentarea cu gaze a populaţiei"

-----

Actualizare 13:48 Nicolescu: "Importurile de gaze vor fi cu 10% mai mici de marţi până duminică"

Importurile de gaze vor fi mai mici cu 10% de mâine până duminică, a anunţat, azi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Livrările de gaze ruseşti în România sunt de astăzi la nivelul normal, dar vor fi reduse cu 10% de marţi până duminică", a spus Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că populaţia nu va avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme.

"Suntem pregătiţi pentru a face faţă oricărei situaţii şi populaţia României nu va avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme", a subliniat ministrul delegat pentru Energie.

----------

Reducerea livrărilor de gaze ruseşti către mai multe ţări europene reprezintă răspunsul Rusiei la noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE), ne-au spus mai multe surse apropiate situaţiei, care susţin că în viitorul apropiat ţara noastră ar urma să se confrunte cu o reducere de 25% a importurilor.

Sursele noastre afirmă: "Rusia nu se mai poate acum finanţa de pe pieţele internaţionale, Londra fiind locul preferat de companiile ruseşti, în special pentru explorările şi exploatările de hidrocarburi din zona arctică, unde au semnat recent parteneriate cu gigantul american Exxon. În curând, toate ţările care importă gaze din Rusia se vor confrunta cu reduceri ale livrărilor. Gazprom va invoca, drept cauză a diminuării livrărilor de gaze, probleme tehnice la reţeaua de transport. Faţă de alte ţări din regiune, România este avantajată de faptul că dispune de o producţie internă mare şi de o diminuare puternică a consumului".

Noile sancţiuni impuse de UE începând de vineri vor afecta mai mult Uniunea decât Rusia, din punct de vedere economic, confom unor analişti, care ne-au spus că ruşii sunt obişnuiţi cu neajunsurile, în timp ce europenii - nu. În opinia analiştilor, România va avea de suferit pentru că este percepută de investitori ca o ţară cu risc în creştere din cauza escaladării conflictului ruso-ucrainean, iar aceştia vor prefera să îşi plaseze banii în state din vestul Europei.

Nicolescu: "Livrările de gaze din Federaţia Rusă către România au revenit la normal"

Societatea Naţională de Transport al gazelor naturale "Transgaz" a fost informată, joi seara, de dispecerul balcanic al "Gazprom" de la Sofia de reducerea livrărilor de gaze către România cu procente între 5% şi 9%, de vineri până duminică, după cum a anunţat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit domniei sale, nu au fost oferite prin această adresă informaţii privind motivul reducerii.

Sâmbătă, însă, Răzvan Nicolescu a declarat, conform Agerpres, că livrările de gaze din Federaţia Rusă către România au revenit la nivelul normal, însă "Gazprom" nu a confirmat faptul că săptămâna aceasta vom primi toată cantitatea de gaze de import.

"În această dimineaţă (sâmbătă dimineaţă - n.r.), Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz că societatea a primit o adresă de la dispecerul Gazprom din Sofia conform căreia astăzi (sâmbătă - n.r.) şi mâine (duminică - n.r.) livrările de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fără a mai fi aplicate reducerile anunţate ieri (vineri - n.r.)", a precizat ministrul.

Domnia sa a mai spus că sunt absolut nesemnificative cantităţile de gaze pe care ţara noastră nu le-a mai primit vineri: "Reducerea livrărilor nu este ceva care să ne surprindă, pentru că vorbim de ceva luni că acest lucru se va întâmpla. Vineri, consumul naţional de gaze a fost de 16 milioane mc, iar producţia internă de aproximativ 31 milioane mc. Importurile ar fi trebuit să se ridice la 0,2 milioane mc".

În luna septembrie toţi operatorii din piaţa gazelor îşi duc la îndeplinire programul de înmagazinare, ceea ce explică producţia internă dublă faţă de consum, potrivit unor specialişti din piaţă.

Ministrul susţine că în acest an au fost luate măsuri importante pentru ca populaţia să nu fie afectată de situaţia de la graniţa de Est a României şi că exclude orice fel de risc la iarnă în alimentarea cu gaze a populaţiei.

Companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat, săptămâna trecută, că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte. Apoi şi Austria a anunţat că se confruntă cu reducerea importurilor din Rusia. Vineri a venit şi rândul României.

O nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei au intrat în vigoare de vineri, ele fiind anunţate de marţi. Acestea implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom - Gazprom Neft. UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Vineri seară, Comisia Europeană a anunţat, după negocierile dintre Bruxelles, Kiev şi Moscova, că acordul de liber-schimb între Ucraina şi Uniunea Europeană va intra în vigoare, până la urmă, la sfârşitul anului 2015, relatează AFP.

Acordul de asociere UE-Ucraina urmează să fie ratificat marţi de Parlamentul European şi de Legislativul de la Kiev, conform Mediafax. Însă Comisia Europeană a anunţat că documentul va putea fi aplicat abia la sfârşitul anului 2015.

"Avem la dispoziţie 15 luni pentru continuarea discuţiilor. (....) Am ajuns la un acord în vederea prelungirii, pentru aceeaşi perioadă, a măsurilor comerciale provizorii, care prevăd reducerea taxelor vamale pentru anumite produse ucrainene destinate pieţelor europene", a explicat Karel De Gucht, comisarul UE al Comerţului.

"În acest fel, avem spaţiu pentru a discuta orice probleme ar apărea, iar cele trei părţi vor putea stabili ce trebuie făcut de la 1 ianuarie 2016. Sper că vom ajunge la o soluţie", a spus Karel De Gucht.

Ponta: "Sancţiunile impuse de Rusia României ne afectează din punct de vedere economic"

Noile sancţiuni impuse Rusiei, dar şi cele impuse de Rusia României "afectează din punct de vedere economic", existând multe firme care aveau exporturi, a declarat premierul Victor Ponta, dar a reiterat ideea că "este un preţ care merită şi trebuie plătit".

Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Evident că şi pentru România, ca pentru toate ţările din Europa, sancţiunile economice impuse Rusiei şi impuse de Rusia României afectează din punct de vedere economic. Sunt companii care aveau exporturi, sunt diverse alte efecte. Este un preţ pe care merită şi trebuie să îl plătim pentru a arăta că nu întotdeauna cel mai puternic poate să impună orice şi pentru a arăta că nu suntem impasibili la un pericol care astăzi pândeşte Ucraina, mâine poate pândi orice altă ţară".

El a afirmat însă că efectele asupra Moldovei sunt mult mai mari şi s-au făcut eforturi, împreună cu Guvernul de acolo, pentru reducerea acestora.

"Dincolo de ce efecte sunt asupra României, mult mai directe şi mai mari sunt efectele împotriva Moldovei. Împreună cu Guvernul Moldovei, am făcut mari eforturi pentru ca produsele care sunt interzise acum la export în Rusia să poată fi desfăcute pe piaţa Uniunii Europene pentru că asta înseamnă să fim fraţi nu doar din gură, ci la nevoie. Putem să-i ajutăm şi pe cei din Moldova", a spus premierul.

Şeful Executivului a mai declarat că independenţa energetică a României "este lucrul cel mai important", fiind necesar "să nu mai depindem de Gazprom", şi a afirmat că trebuie exploatate "toate gazele pe care le avem, atât în Marea Neagră, cât şi pe teritoriul României". El a menţionat că, în acest sens, trebuie exploatate toate resursele existente, "păstrând absolut toate standardele de protecţie a mediului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb