Rusia susţine că Gazprom foloseşte stocurile de gaze pentru a stabiliza piaţa

G.B
Internaţional / 12 octombrie 2021

Rusia susţine că Gazprom foloseşte stocurile de gaze pentru a stabiliza piaţa

Grupul rus Gazprom a început să-şi folosească stocurile pentru a pompa mai multe gaze naturale în reţeaua de conducte, în vederea stabilizării creşterii preţurilor, a anunţat astăzi un oficial rus, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, într-un interviu acordat BBC, a respins orice sugestie că Rusia reţine gazul destinat pieţei europene, unde preţurile electricităţii şi gazelor au urcat semnificativ anul acesta, deoarece înăsprirea aprovizionării cu gaze ar fi în contradicţie cu cererea solidă din partea economiilor care se redresează în urma pandemiei de COVID-19.

"Suntem în favoarea securităţii energetice a Europei; vrem să colaborăm. Gazprom a început de fapt să pompeze în conducte din rezervele sale, pentru a stabiliza piaţa", a explicat Ryabkov fără a da amănunte suplimentare.

Agenţia rusă de presă Interfax, citând date de la Gas Infrastructure Europe, a anunţat că Gazprom a pompat timp de o zi gaz din facilitatea de stocare de la Haidach, Austria, în 7 octombrie, după ce preţul gazelor a atins un nivel record.

"Colaborăm, în linişte, spre stabilizarea situaţie. Nu este în interesul nostru să tulburăm şi mai mult apele", a afirmat Ryabkov.

Un grup de parlamentari europeni a cerut luna trecută Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieţei. Ei au suspiciuni faţă de "eforturile Gazprom de a face presiuni" asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

Într-o scrisoare din 16 septembrie adresată Comisiei Europene, aproximativ 40 din cei 700 de parlamentari europeni au informat că suspectează Gazprom că ar fi acţionat pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

"Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa", se arată în scrisoare.

Atât Gazprom cât şi Kremlinul au respins acuzaţiile.

"Am prefera să avem aici o piaţă în scădere. Rusia este pe punctul de a avea acum o piaţă în scădere, nu intenţionează să bulverseze", a declarat Ryabkov.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb