Rusia, Ucraina şi UE au semnat un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti

A.Z.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 31 octombrie 2014

Rusia, Ucraina şi UE au semnat un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti

Actualizare 12:50 Şeful Gazprom: Reluarea livrărilor de gaze spre Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare

Rusia ar putea relua furnizarea de gaze naturale către Ucraina încă de săptămâna viitoare, cu condiţia îndeplinirii tuturor condiţiilor financiare, a declarat vineri directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.

Potrivit lui Alexei Miller, un acord cu Guvernul rus care prevede o reducere de 100 de dolari pentru fiecare 1.000 de meri cubi de gaze naturale livrate Ucrainei ar putea fi semnat chiar sâmbătă, scrie Agerpres.

"Fără îndoială, primul pas va fi plata arieratelor de 1,45 miliarde de dolari. Amendamentul la contract va intra în vigoare imediat ce va fi semnat şi cred că semnarea documentului ar putea avea loc mâine", a declarat Alexei Miller pentru postul de televiziune Rossiya 24.

Întrebat fiind când anume vor fi reluate livrările de gaze naturale spre Ucraina, Miller a spus că Gazprom va fi în măsură să furnizeze gaze Ucrainei la 48 de ore de la efectuarea plăţii.

În baza acestui acord, Ucraina va cumpăra gaz la preţul de 378 de dolari pentru 1.000 de metri cubi până la sfârşitul acestui an, şi la 365 de dolari, în oprimul trimestru al anului viitor.

Acesta a precizat că Ucraina trebuie să plătească, de asemenea, în avans, 760 de milioane de dolari pentru livrările pe luna noiembrie şi o sumă similară pentru decembrie. În total, până la finele anului, Ucraina trebuie să plătească o sumă de 3,1 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate de Gazprom în trecut.

---

Actualizare 07:49

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) au semnat ieri seară, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, valabil până în martie 2015, transmite AFP.

Acordul a fost semnat de miniştrii Energiei ai celor două ţări, rusul Aleksandr Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Un act adiţional la contract a fost ulterior parafat de şeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev.

Oettinger a precizat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie. Preţul a fost fixat la 385 de dolari/1000 mc. El a precizat că Ucraina este capabilă să-şi achite datoria la gaze faţă de Rusia.

Programele acordate de UE, care a lansat două programe de susţinere macroeconomică în valoare de 1,6 miliarde euro, şi FMI, care a promis în aprilie un împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari, vor ajuta Kievul să-ş achite datoria la gaze, a afirmat Günther Oettinger.

El a îndemnat partidele proeuropene care au câştigat alegerile din 25 octombrie să formeze "rapid" guvernul pentru a putea debloca noile plăţi europene chiar din februarie 2015.

Pe de altă parte, Naftogaz "are venituri proprii" şi va putea să achite lunar pentru livrările de gaze, a adăugat comisarul european.

"Ucraina preconizează să cumpere patru miliarde de metri cubi până la sfârşitul lui 2014, ceea ce reprezintă 1,5 miliarde de dolari", a precizat el.

Barroso a spus că "speră că acest acord va creşte încrederea între Ucraina şi Rusia". "Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk" privind încetarea focului în Estul separatist al Ucrainei "trebuie să fie, în acest moment, prioritatea noastră", a adăugat el.

"Suntem convinşi că relaţiile noastre viitoare vor fi constructive şi acordurile respectate", a comentat ministrul rus Aleksandr Novak. "Această decizie va asigura securitatea energetică a Ucrainei şi va securiza livrările de gaze spre Europa", a subliniat omologul său ucrainean Iuri Prodan.

"Sperăm că acesta este un nou început de capitol, mai constructiv, în relaţiile dintre UE, Rusia şi Ucraina", a anunţat Gazprom într-un comunicat.

--------

Acordul de livrare a gazelor ruseşti către Ucraina va fi semnat doar când Uniunea Europeană şi Ucraina vor ajunge la o înţelegere asupra garanţiilor financiare, a declarat Alexei Miller, directorul general al Gazprom, citat de Itar-TASS.

El a precizat că au fost pregătite pentru semnare trei documente care să facă parte din acordul tripartit şi a subliniat că toate aspectele privitoare la garanţiile pe care Comisia Europeană le va emite pentru Ucraina vor fi specificate într-un protocol separat. Va fi agreată şi o anexă tehnică privind livrările de gaze Gazprom - Naftogaz, dar şi protocolul tripartit Rusia - UE - Ucraina.

Miller a mai declarat că discuţiile vor fi reluate astăzi numai dacă UE şi Ucraina vor ajunge la o înţelegere privind garanţiile financiare. În cazul în care înţelegerea bilaterală va fi perfectată, atunci acordul tripartit ar putea fi semnat chiar astăzi, conform sursei citate.

Propunerea de rezolvare a disputei ruso-ucrainene prevede rambursarea de către Ucraina a 3,1 miliarde de dolari pentru facturile neonorate către Gazprom, dintre care două miliarde până la sfârşitul lunii octombrie. În schimb, Gazprom se angajează să reia livrările de gaze către Ucraina, întrerupte din luna iunie, cu o livrare de minim 5 miliarde de metri cubi la preţul de 385 de dolari mia metri cubi.

Miercuri, Ucraina nu a oferit garanţii privind plata în avans a noilor volume de gaze în cazul reluării livrărilor întrerupte în luna iunie, dar a promis să găsească mijloacele financiare necesare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb