Rusia va bloca vânzarea filialelor din ţară ale băncilor străine, în timp ce băncile ruse din străinătate nu pot funcţiona normal, potrivit ministrul adjunct al Finanţelor Alexei Moiseev, informează news.ro.
"Am discutat despre acest lucru la subcomisia noastră, că nu vom acorda acum, până când situaţia nu se va îmbunătăţi, permisiunea de vânzare a filialelor băncilor străine şi a activelor acestora în Rusia", a declarat Moiseev la sfârşitul săptămânii trecute.
Banca centrală a Rusiei rezistă apelurilor interne de a prelua conducerea afacerilor locale ale băncilot străine, au declarat pentru Reuters două surse cu cunoştinţe directe despre acest subiect, îngrijorate parţial că acest lucru ar putea determina deponenţii să retragă fonduri.
Moiseev nu a exclus ca Ministerul de Finanţe să susţină ideea de a plasa în viitor filialele băncilor din Rusia sub controlul băncilor de stat ruse, a informat agenţia de presă RIA.
Banca franceză Societe Generale şi-a vândut unitatea Rosbank către Interros Capital, o firmă legată de oligarhul rus Vladimir Potanin, dar alte bănci occidentale, inclusiv Raiffeisen, UniCredit şi Citi, cele mai mari trei filiale de bănci occidentale din Rusia încă explorează opţiuni.
La sfârşitul anului 2021, cele trei bănci străine deţineau în Rusia active de 3.500 de miliarde de ruble (60,3 miliarde de dolari), în comparaţie cu activele de 38.000 de miliarde de ruble ale liderei pieţei Sberbank. La sfârşitul lui 2021, băncile străine reprezentau 11% din capitalul bancar total al Rusiei, arată cele mai recente date.
Occidentul a impus sancţiuni fără precedent sectorului bancar al Rusiei din cauza acţiunilor Rusiei în Ucraina, excluzând băncile importante din sistemul global de plăţi SWIFT şi limitându-le capacitatea de a opera cu valute străine. În aprilie, în urma impunerii sancţiunilor, VTB Europa nu a mai avut voie să primească instrucţiuni de la banca-mamă VTB, a doua mare bancă a Rusiei, iar activele au fost reduse.