Ministerul rus al Agriculturii a estimat marţi că recolta de cereale a Rusiei ar putea ajunge până la 150,3 milioane tone în anul 2035, conform unei strategii care prevede investiţii de zeci de miliarde de dolari în infrastructura şi logistica pentru cereale, transmite Reuters.
Această strategie, care a fost trimisă Guvernului spre analiză, ar presupune investiţii de peste 4.400 miliarde ruble (70 miliarde dolari), fonduri ce vor fi atrase de la investitorii privaţi, împrumuturi şi finanţare de la Guvern, a precizat Ministerul rus al Agriculturii.
Livrările de cereale ale Rusiei joacă un rol central în planul, anunţat în urmă cu un an de preşedintele Vladimir Putin, vizând majorarea exporturilor de produse agricole până la 45 miliarde dolari în anul 2024. Ministerul Agriculturii este responsabil de această iniţiativă.
Conform scenariului de bază al strategiei elaborate de Ministerul Agriculturii, Rusia ar urma să producă 140 milioane tone de cereale în anul 2035 iar exporturile se vor ridica la 55,9 milioane tone. Conform unui "scenariu optimist", producţia ar putea urca până la 150,3 milioane tone iar exporturile la 63,6 milioane tone.
În acest an, recolta de cereale a Rusiei este prognozată să ajungă la 118 milioane tone, iar exporturile pentru sezonul agricol 2019/2020 sunt preconizate la 45 milioane tone.
Strategia elaborată de Ministerul rus al Agriculturii dă prioritate creşterii producţiei de cereale, îmbunătăţirii calităţii recoltei, stimulării cererii interne şi dezvoltării infrastructurii şi logisticii. În acelaşi plan se propune creşterea capacităţii infrastructurilor portuare de gestionare a cerealelor precum şi extinderea capacităţilor de stocare a cerealelor până la 167,4 milioane tone în 2035, de la 156,9 milioane tone în prezent. Toate aceste măsuri combinate ar urma să permită reducerea cu 10% părţii reprezentate de costurile cu infrastructura în preţul cerealelor.