Rusia vrea să vândă 15% din "Rosneft", anul viitor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2011

"Rosneft" controlează majoritatea activelor fostei companii "Iukos Oil" Co., cel mai mare producător de ţiţei din Rusia înainte de 2006, an în care a fost declarat falit.

"Rosneft" controlează majoritatea activelor fostei companii "Iukos Oil" Co., cel mai mare producător de ţiţei din Rusia înainte de 2006, an în care a fost declarat falit.

Rusia vrea să vândă până la 15% din compania petrolieră "Rosneft", anul viitor, în cadrul unei licitaţii. La preţul curent de piaţă, participaţia valorează 14 miliarde dolari.

Vânzarea face parte din planul de privatizare stabilit de guvern, iar statul rus vrea să găsească un cumpărător pentru întreaga sa deţinere, de 75%, până în 2017, potrivit declaraţiilor lui Alexei Uvarov, directorul departamentului de Proprietăţi din cadrul Ministerului Economiei, citat de Bloomberg.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a îndemnat guvernul de la Mos-cova să extindă programul de vânzare a activelor în vederea reducerii rolului statului în economie şi a susţinerii mediului de afaceri. "Ros-neft", cea mai mare companie petrolieră din Rusia, producătorul de diamante "Alrosa" şi banca "VTB Group" se numără printre cele 14 companii majore care vor fi privatizate integral. Uvarov afirmă că vânzarea acestor deţineri va genera maximum 1.000 de miliarde de ruble (36,4 miliarde dolari) anual.

"Spre deosebire de alte companii, Rosneft este gata pentru privatizare", a spus Uvarov, adăugând: "Inves-titorii din exterior cunosc compania şi aşteaptă ca aceasta să fie scoasă la vânzare. Rosneft ar putea fi principala atracţie în privatizările din 2012".

Guvernul rus controlează 75,16% din "Rosneft" prin "Ros-neftegaz". Acţiunile "Rosneft" au urcat cu 10% anul acesta, valoarea de piaţă a companiei fiind de 2.600 miliarde ruble.

În urma înstrăinării companiei, guvernul va reţine "acţiunea de aur" în cadrul "Rosneft", având astfel drept de veto în adunările generale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb