Ruşii dau târcoale pachetului "Petrom" deţinut de FP

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2014

Ruşii dau târcoale pachetului "Petrom" deţinut de FP

Tensiunile din regiune cântăresc greu în încheierea tranzacţiei

Acţiunile FP - la maxim istoric, SNP scad

Fondul Proprietatea a anunţat, de câteva luni, că vrea să-şi diminueze participaţia la "Petrom" (SNP), negocierile ajungând chiar şi în Rusia, potrivit unor surse familiare cu situaţia.

Oficial, FP aşteaptă condiţii de piaţă favorabile ca să îşi reducă participaţia la SNP, sub 15%, după cum a anunţat pe 5 martie.

Neoficial, tensiunile din Ucraina şi strategia geopolitică a ţării noastre pot înclina balanţa negocierilor.

Unii analişti sunt de părere că evoluţia în urcare a acţiunilor FP, atingând, ieri, un maxim istoric de 0,9195 lei/unitate, şi cea în scădere a SNP, la 0,4640 lei/acţiune, ieri, susţin zvonurile din piaţă potrivit cărora Fondul s-ar pregăti de o tranzacţie cu acţiuni Petrom, cât de curând, ba chiar că ar intenţiona să îşi facă exitul complet.

Alţi brokeri nu corelează neapărat cele două evoluţii, punând scăderea SNP mai degrabă pe anunţul Departamentului pentru Energie care a lansat în dezbatere proiectul potrivit căruia preţul gazelor de producţie internă nu va mai fi majorat în octombrie nici pentru consumatorii casnici, nici pentru cei industriali, în timp ce aprecierea FP este motivată de apropierea celui de-al patrulea program de răscumpărări.

Reprezentanţii Fondului Proprietatea nu au comentat zvonurile privind vânzarea SNP.

Greg Konieczny, managerul FP, ne-a transmis: "Am anunţat, în luna martie, faptul că, parte a angajamentului său continuu de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a îmbunătăţi lichiditatea activelor din portofoliu, Fondul analizează opţiunile sale strategice pentru a-şi reduce potenţial participaţia în OMV Petrom la o deţinere de sub 15%, în funcţie de condiţiile de piaţă adecvate şi de aprobările necesare. Când vor apărea noi evoluţii materiale legate de această tranzacţie le vom anunţa întregii pieţe, ca de obicei, printr-un raport curent".

În urmă cu o lună, ruşii luau în considerare foarte serios să cumpere pachetul Petrom deţinut de FP, întrucât vor să intre în OMV Austria pe toate uşile, ne-au spus surse, care adaugă: "Problema este că toată lumea crede că ruşii sunt dispuşi să plătească orice preţ".

Unele voci sunt de părere că, din punct de vedere al business-ului ar fi foarte bine pentru Rusia să aibă un procent din Petrom, dar şi pentru România. Din punct de vedere politic, este mult mai complicat, deoarece România este foarte apropiată de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, iar o intrare a ruşilor în acţionariatul celei mai mari companii româneşti ar părea o mişcare în contradicţie cu poziţia României, în conflictul cu Ucraina, consideră sursele menţionate, care mai precizează: "Dar să nu pierdem din vedere faptul că, în Germania, afacerile ruseşti sunt foarte extinse, China deţine o mare parte din bondurile americane, şi nimănui nu-i pasă de aceste lucruri. Numai pentru România o afacere de acest tip este un punct sensibil".

În 2011, oferta prin care statul a vrut să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) a eşuat, atunci fiind vehiculate zvonuri că tot ruşii ar fi dorit să cumpere pachetul.

În vară, agenţia Reuters, a informat, pe surse, că Gazprom se află în negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpăra o participaţie de 24,9% în compania de petrol şi gaze naturale OMV (Austria), însă, ulterior, oficialii companiei ruse au negat informaţiile.

Mark Mobius, executive chairman al "Templeton Emerging Markets Group", cunoscut drept guru al pieţelor emergente, ocupă, concomitent, un loc în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom şi unul în board-ul directorilor Lukoil Rusia.

Administratorul Fondului Proprietatea este presat să-şi remunereze acţionarii, care i-au condiţionat prelungirea mandatului de acceptarea criteriilor de performanţă cerute de fondul de hedging american Elliott, cel mai mare acţionar al FP.

Obiectivele impuse de Elliott sunt ca Franklin Templeton să reducă şi să menţină discountul dintre preţul de pe bursă al acţiunilor FP şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN) la 15% (faţă de 30% în prezent) şi să crească în acelaşi timp VUAN-ul.

Fondul de hedging "Elliott" a mai cumpărat, luni, 0,19% din FP, pentru 22,93 milioane de lei, prin intermediul Manchester Securities Corporation, potrivit unui raport transmis BVB.

În ultimele luni, FP a renunţat la pachetele deţinute la "Transgaz", "Transelectrica", dar şi la 5% Romgaz.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Statul Roman ar trebui sa rascumpere pachetul detinut de FP la Petrom in contextul geopolitic actual, al securitatii energetice si sa puna lupa cu bec pe operatiunile OMV in Romania.

    Noul program de rascumparare la FP va fi probabil aproape de maxim adica 1,5 RON iar Elliot deja avand informatia rascumpara ce va vinde in oferta accelerata. ASF ar trebui sa nu mai permita suprasubscrierea la programul accelerat de rascumparare al FP.

    1. a cui era melodia aceasta simpatica? parca a lui Gingishan sau daca stie cineva mai bine sa o corecteze. Facand un update la zilele noastre domnul dr. Mobius poate a reusit intre timp sa invete limba marilor poeti si prozatori ai lumii tinand cont de faptul ca participand la sedintele consiliului de supraveghere Lukoil macar expresia tehnica ia liubliu tibia ar trebui sa-i fie facila. Daca este a ne lua dupa cetatenie ar trebui sa stie si ce spunea Goethe despre membrele sale care in tinerete ar fi fost foarte flexibile in afara unuia singur, iar la batranete sunt toate intepenite in afara aceluiasi din tinerete. Cat despre domnul Nicolescu natürlich este interesat sa fie in continuare piata de gaz legata de cosch, deoarece in cazul in care pretul va creste se va pune in discutie si eficacitatea supercentralei de la Brazi care a inceput sa scrie cifre rosii. Sa fie cumva datorata faptului ca domnul Ponta a facut oferta cu tricoul rosu si dumnealor pentru a-si arata mai pe departe echidistanta politica nu si-au dat numarul de telefon pe facebuk, fara numar primind insa doar un pix cu mina rosie. O zi frumoasa si bineinteles Lapte si Virtute va ureaza paznicul de noapte al Serviciului Roman de Investitii :-)

      bonnie m

    Inca de la data privatizarii/etatizarii petrom, ,dec 2004, statul trebuia sa vinda direct si individual salariatilor cca 8% din actiuni.Aceasta vanzare catre salariati este prevazuta in mod expres chiar in contractul de privatizare al petrom in sectiunea nesecretizara.De cca 10(zece) ani statul roman NU vrea sa ne vinda aceste actiuni dar se infrupta nelegal din dividendele aferente procentului repartizat prin lege noua spre a ne fi fost vandute.Astfel de fumigene cum ca n-au vandut participatia de 9,75% in 2010 ca o luau rusii e basm neokomunist,in fapt a fost climaxul, FIASCO-ul guv bas-boc.Avea statul roman garantat cca 300.000.000 euro income pe cele 8% de la salariati,dar deh nu erea nici un comision,nik shpagi nix.Deshii guv Tariceanu in 2006 a demarat intentia de vanzare catre salariati,in mod direct si individual sa opus madam macovei-justitie,deshii omv-petrom a anuntat ca le va rascumpara cu maximul istoric de la salariati pentru a nu se creea o ipotetica supraoferta pa bursa care ar fi scazut cotatia,aripa dura anticapitalista incerca manevre pentru luca-pas/vantu sau seres-copos-varanu,numai salariatii NU,fapt care se perpetueaza si azi cu specimenele care populeaza guvernarea.Precizex ca la bcr s-a vandut salariatilor pachetul de 10% chiar anaintea semnarii contractului cu erste,ca deh erea glorin georgescu p'acolo,deci se putea/poate,nu se vrea,cine asi permite ca de zece ani sa refuze peste 3 sute milioane de euro????,simplu acei care-si permit sa ne si fure dividendele aferente.Si ca sa revin la "topic"cred ca insulta mai mare asupra unui "bazin electoral" foarte numeros care inca mai sunt petrolistii indreptatiti sa cumpere cele 8% a fost transferul a 20% din petrom catre f.p. inaintea vanzarii pe BANI MULTZI a celor opt procente destinate noua salariatilor si fostilor salariati petrom.Asa sa le ajute Dumnezeu,dupa sufletul lor,guvernantilor care si-au batut joc de petrolisti si de resursa minerala cea mai valoroasa strategic a Romaniei.

    1. daca au bani, sa cumpere

    Pai de ce sa dea tircoale cind te poti duce la bursa si sa cumperi, iar daca esti in actionariatul actionarului majoritar ai prioritate, asa ca ... nu are rost un titlu asa tendentios, de animal de prada ce sta la pinda, ca americanii deja au luat in Ucraina ceea ce ar putea sa stea in picioare dupa ce pica tot, adica tranzit de gaze (rusesti) si eventuale extractii de sist, daca se va face!

    Ar fi bine ca marea majoritate a romanilor sa vina cu putinii lor bani in bursa, sa rascumparam activele valoroase ale acestei tari!Patriotismul economic, nu este o vorba goala, este DECIZIE si ACTIUNE!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb