Confruntate cu o rată de vaccinare extrem de scăzută, autorităţile de la Moscova au anunţat recent o serie de măsuri stricte care îi vizează pe cetăţenii ce refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 cu Sputnik V. Obiectivul regimului de la Kremlin constă în vaccinarea a cel puţin 60% din personalul din industria serviciilor cu cel puţin o doză până pe 15 iulie. Jurnaliştii de la CNN şi The Guardian au documentat cum lucrătorii din diverse sectoare de activitate, precum Horeca sau transporturi, sunt forţaţi să se vaccineze cu vaccinul rusesc, deşi nu au încredere în acest vaccin, altfel îşi vor pierde locurile de muncă, relatează Digi24.
Conform poziţiilor oficiale ale Kremlinului, vaccinarea împotriva COVID-19 în Rusia este voluntară. Cu toate acestea, autorităţile de la Moscova au pus la punct o politică care, în esenţă, limitează capacitatea de alegere a oamenilor.
"Vaccinarea rămâne voluntară", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, precizând, însă, că cei care refuză vaccinul ar putea să îşi piardă mijloacele de existenţă.
Peskov, citat de CNN, a spus: "Dacă un moscovit lucrează în sectorul serviciilor şi trebuie să se vaccineze, dar a luat decizia de a nu se vaccina, pur şi simplu trebuie să înceteze să lucreze în sectorul serviciilor. Iar dacă vrea, va căuta un loc de muncă într-un alt sector, care nu presupune necesitatea vaccinării".
Totodată, începând din această săptămână, persoanelor din Moscova li se cere să prezinte dovada vaccinării, un rezultat negativ al testului PCR sau adeverinţa că au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele şase luni pentru a li se permite intrarea în cafenelele şi restaurantele oraşului.
Dmitry a mai precizat: "Ştiu că ar trebui să fac asta într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu vor presa pe toată lumea până în punctul în care va trebui să ne vaccinăm cu toţii".
Un sondaj de opinie realizat în luna mai de Centrul independent Levada din Moscova evidenţiază că 62% dintre ruşi au declarat că nu sunt pregătiţi să fie vaccinaţi cu Sputnik V. Acelaşi sondaj mai indică faptul că 55% dintre ruşi nu se team să se îmbolnăvească de coronavirus.
Alexandra Arkhipova, antropolog şi cercetător la Universitatea RANEPA din Moscova, a declarat pentru CNN că există o "criză a încrederii cetăţenilor ruşi în instituţiile politice şi medicale." Arkhipova a studiat tendinţele din social media şi căutările de pe internet ale oamenilor şi descoperit că mulţi cetăţeni ruşi cred că nu există "informaţii clare şi transparente" despre procesul de vaccinare, astfel încât aceştia sunt impulsionaţi să caute modalităţi de a ocoli sistemul.