S&P a confirmat ratingul "B" al grupului Rompetrol, cu perspectivă negativă

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2009

S&P a confirmat ratingul "B" al grupului Rompetrol, cu perspectivă negativă

Standard & Poor"s Ratings Services (S&P) a confirmat, ieri, ratingul "B" pentru credite pe termen lung al companiei Rompetrol Group N.V, cu perspectivă negativă, conform unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

"Confirmarea ratingului reflectă evaluarea noastră potrivit căreia compania JSC NC KazMunaiGaz (KMG), cu sediul central în Kazahstan, care deţine Rompetrol în proporţie de 100%, poate şi va oferi sprijin financiar la timpul potrivit, deşi capacitatea de a acţiona în acest sens ar putea fi constrânsă pe termen mediu", arată un comunicat al companiei.

"Ratingul acordat Rompetrol continuă să depindă, în mare parte, de sprijinul acordat de KMG, în contextul în care profilul de creditare al companiei, evaluat la "CCC+", rămâ­ne vulnerabil. Totuşi, intenţia KMG este să continue să acorde sprijin Rompetrol", a declarat Per Karlsson, analist în cadrul S&P.

Karlsson a spus că abilitatea companiei de a acorda sprijin pe timp îndelungat este constrânsă din cauză că lichidităţile KMG se află la băncile naţionale, iar compania nu are flexibilitate în operarea acestor fonduri.

Perspectiva este negativă şi reflectă îngrijorările agenţiei că, în contextul condiţiilor dificile din pieţe, în 2009 şi 2010, capacitatea companiei de a genera lichidităţi va fi mai scăzută decât a fost până acum, iar capacitatea KMG de a-şi sprijini subsidiara va suporta presiuni.

S&P crede că un viitor sprijin din partea KMG este incert, deoarece compania-mamă ar putea fi nevoită să sprijine şi alte subsidiare considerate de importanţă strategică.

Marţi, Standard & Poor"s a redus ratingul creditelor pe termen lung ale companiei kahaze de la "BBB-" la "BB+", cu perspectivă stabilă.

Decizia vine după ce agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, pe 3 iulie, ratingurile datoriilor pe termen lung în monedă străină şi naţională la "BBB-", res­pectiv "BBB", şi ratingul "F3" al datoriei pe termen scurt în monedă străină al KazMunaiGaz.

Unii economişti, inclusiv cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), estimează că economia Kazahstanului va scădea în 2009 pentru prima oară în ultimii 10 ani, după ce produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 2,2% în primul trimestru.

Statul, bogat în resurse naturale, a fost grav afectat de criza economică globală. Guvernul este îngrijorat din cauza unor posibile tensiuni sociale, în contextul scăderii veniturilor. Estimarea oficială privind creşterea economică din 2009 este de 1%.

Economia ţării a urcat cu 3,2% în 2008, după ce a crescut în medie cu 10%, între 2000 şi 2007, datorită scumpirii petrolului şi metalelor, principalele mărfuri de export ale ţării.

Criza financiară a accentuat diferenţele în cadrul clasei conducătoare a ţării şi a declanşat un şir de investigaţii şi arestări în cadrul guvernului şi sectoarelor industriale.

KazMunaiGaz a ajuns să controleze în totalitate The Rompetrol Group după ce omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25% pe care o mai deţinea din grup.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb