S-a deschis "cutia Pandorei" pentru energia verde

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 aprilie 2013

S-a deschis "cutia Pandorei" pentru energia verde

Proiectul de act normativ care modifică schema de sprijin pentru producţia de energie verde pare să fie o adevărată cutie a Pandorei pentru operatorii din domeniu, deschizând calea multor proiecte de modificări, după ce ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat o perioadă de dezbatere de 30 de zile, în care este deschis tuturor propunerilor.

Investitorilor în producţia de energie regenerabilă (eoliană, solară hidro) nu le este clar pentru care unităţi se aplică amânarea acordării certificatelor şi dacă numărul de certificate verzi acordate va fi micşorat din acest an sau de anul viitor.

Ieri, într-o conferinţă, Mariana Mânicuţă, director în cadrul ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a adus clarificări şi a explicat că doar producătorii care intră pe piaţă din 2014 primesc mai puţine certificate verzi, în urma constatării cazurilor de supracompensare. Astfel, suspendarea acordării unor certificate pe o perioadă de trei ani şi jumătate va fi operată numai în cazul companiilor care produc deja energie curată, a sub-liniat domnia sa.

Încurajată de dorinţa Guvernului de a uşura facturile consumatorilor şi de a aplatiza efortul financiar al sus-ţinerii producţiei de energie regenerabilă, Transelectrica cere o cotă de 0,1-0,2% din certificatele acordate producătorilor, ca să aibă fondurile necesare dezvoltării reţelelor de transport. Această cotă este solicitată din certificatele amânate la plată şi care vor fi recuperate de producători din 2017.

Propunerea Ministerului Economiei este amânarea, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, a acordării unui certificat verde/MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a câte două certificate verzi/MWh pentru centralele fotovoltaice. Producătorii îşi vor recupera aceste certificate din 2017. Proiectul de act normativ mai prevede exceptarea marilor consumatori de energie (de la minim 150.000 MWh consum anual) de la plata a jumătate din cota obligatorie de certificate, cu condiţia efectuării investiţiilor în programe de eficienţă energetică.

Transelectrica are nevoie de circa jumătate de miliard de euro pentru întărirea reţelei de transport, care trebuie să preia şi energia regenerabilă. Zona Dobrogei, care concentrează cele mai mari parcuri eoliene, reprezintă, la ora actuală, cea mai mare problemă în ceea ce priveşte evacuarea surplusului de putere.

Energia eoliană şi cea solară sunt fluctuante şi pentru echilibrarea sis-temului energetic este nevoie de capacităţile convenţionale, respectiv hidrocentrale şi termocentrale. În prezent, marile centrale termo din cadrul Complexului Oltenia şi a Complexului Hunedoara au mari probleme tehnice şi financiare pentru că sunt nevoite să contribuie la reglajul producţiei eoliene.

De aceea, Guvernul a adoptat o hotărâre care prevede preluarea unor cantităţi importante de la aces-te unităţi pentru serviciile de reglaj de sistem. Astfel, unităţile puse la dispoziţia Dispecerului Naţional de cele două complexuri energetice vor funcţiona în bandă şi vor avea o parte din venituri asigurate. Costurile cu reglajul de sistem sunt suportate de toţi operatorii din piaţa de energie.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţi de producţie a energiei verzi depăşesc, la aceas-tă dată, suma de trei miliarde de euro.

Producătorii de energie "verde" (din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă, biomasă) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat către consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi îşi recuperea-ză costurile integral de la consumatori.

Cum schema suport a producţiei de energie "verde" aplicată în ţara noastră este generoasă, poate cea mai generoasă din Europa, trăim un adevărat "boom" al investiţiilor în parcuri eoliene şi fotovoltaice în special. Şi aşa facturile populaţiei şi agenţilor economici au început să crească vertiginos. De exemplu, în acest an, plătim cu 70% mai mult decât anul trecut pentru energia "verde".

În prezent, producătorii de energie eoliană primesc 2 certificate verzi/MWh, cei care produc energie fotovoltaică au 6 certificate verzi/MWh, iar cei care au microhidrocentrale - 3 certificate verzi/MWh. Preţul de tranzacţionare al unui certificat a fost, în ultimii ani, în jur de 50-55 de euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ei iau verzisorii si noi populatia luam praful de pe toba mare atentie ca datorita preturilor care cresc lunar o sa ajungem cu totii in groapa si face-ti ceva ptr relansarea economiei daca sunte-ti capabili si instare cu stima

    Niste certificate verzi pentru cine nu Isi TAIE padurile nu dati ??

    Datorita preturilor se inchid fabrici , uzine raman oameni pe drumuri, ce aveti de gand

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb