S&P 500, aşteptat să crească în 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 decembrie 2020

S&P 500, aşteptat să crească în 2021

Analiştii chestionaţi de CNBC preconizează un avans cuprins între 8% şi 22% pentru indicele bursier, anul viitor

Acţiunile tranzacţionate pe pieţele americane vor continua să urce în 2021, indicele major S&P 500 urmând să înregistreze o creştere cuprinsă între 8% şi 22% anul viitor, faţă de nivelurile actuale, potrivit unui sondaj realizat de CNBC în rândul unor strategi de piaţă care au vorbit sub condiţia anonimatului.

Doisprezece dintre cei 20 de strategi de piaţă din instituţii financiare majore din SUA chestionaţi de CNBC International anticipează că S&P 500 va creşte până la 4.000 - 4.500 de puncte anul viitor. Indicele a încheiat sesiunea de luni cu 3.691,96 puncte, sub nivelul maxim de închidere consemnat în 2020.

Menţionăm că, recent, banca britanică Barclays Plc anticipa că indicele S&P 500 va trece de 4.400 de puncte în 2021, iar cea americană Goldman Sachs Group Inc. preconiza un nivel de 4.300. Totodată, banca americană de investiţii Morgan Stanley aşteaptă ca S&P 500 să urce la 3.900 de puncte anul viitor.

Paisprezece dintre strategi şi-au caracterizat punctul de vedere cu privire la mersul acţiunilor americane anul viitor ca "optimist precaut". Trei au spus că sunt "foarte optimişti", iar trei - că sunt "precauţi". Analiştii optimişti şi-au motivat părerea prin speranţele legate de o stimulare fiscală ce va continua în Statele Unite şi de lansarea vaccinurilor împotriva Covid-19, care a început deja în câteva ţări, inclusiv în Marea Britanie.

Patru strategi au prezis că S&P 500 va încheia anul viitor cu un nivel cuprins între 3.500 şi 4.000 de puncte, iar alţi patru se aşteaptă ca indicele să scadă în gama 3.000 - 3.500 de puncte.

Gama largă ţintită de cei chestionaţi în privinţa indicelui S&P 500 subliniază incertitudinea cu privire la planurile de producţie şi distribuţie a vaccinurilor pe măsură ce este lansat procesul de imunizare la Covid-19, conform sursei. Aste, în condiţiile în care Statele Unite raportează acum o medie săptămânală de peste 2.000 de decese zilnice din cauza coronavirusului - cel mai mare număr de decese de când a izbucnit pandemia, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

Dar, cei mai mulţi dintre analiştii intervievaţi de CNBC rămân optimişti cu privire la imaginea generală a pieţelor de acţiuni, anul viitor.

"Credem că, pe măsură ce ne îndreptăm spre 2021, în atenţie va continua să fie adevărata redeschidere a economiei în SUA şi, la nivel global, distribuţia vaccinurilor, respectiv creşterea activităţii economice mondiale", declară un analist, adăugând: "În scenariul în care vedem o creştere şi o redresare a câştigurilor în 2021, în timp ce ratele dobânzilor rămân scăzute şi vor fi lansate noi stimulente fiscale, vorbim despre un context favorabil pentru activele cu risc, în general".

Un alt respondent a spus: "Credem că ratele scăzute ale dobânzilor, combinate cu o revenire a câştigurilor S&P 500 vor face ca acţiunile americane să atingă noi niveluri maxime în 2021".

Sursa subliniază că, în pofida ţintelor ambiţioase pentru indicele S&P 500, mulţi dintre cei chestionaţi de CNBC, chiar şi unii dintre respondenţii optimişti, au afirmat că vor urmări cu atenţie modul în care este gestionată pandemia şi măsurile pe care guvernele le iau pentru stimularea economiei.

"Văd un avans de 15% pe măsură ce lumea revine online. Băncile centrale din întreaga lume au pompat atât de multă lichiditate pentru a ajuta la stoparea prăbuşirii pieţei, încât condiţiile de piaţă normalizate dau un motiv de speranţă pentru următoarea etapă", a declarat unul dintre analişti, care are în atenţie "amânarea stimulentelor fiscale în SUA, următoarele potenţiale valuri de Covid-19 şi posibile crize de vaccinuri".

Amintim că, înainte de alegerile prezidenţiale din SUA (din noiembrie 2020), Tom Lee, Managing Partner şi şef al departamentului de cercetare din cadrul Fundstrat Global Advisors, declara că implicaţiile investiţionale ale câştigării acestui scrutin de către democratul Joe Biden sau republicanul Donald Trump sunt aproape identice. În opinia sa, post-alegeri, toate semnele indică avansul pieţelor acţiunilor. Reprezentantul Fundstrat Global Advisors afirma în octombrie, citat de Business Insider: "Indiferent de cine va câştiga alegerile prezidenţiale, pieţele de acţiuni vor creşte pe măsură ce investitorii vor intra în «modul risc». Cel puţin 90% din strategia de portofoliu este identică pentru fiecare variantă de câştigător al alegerilor. Deşi ar putea exista volatilitate pe piaţă înainte de alegeri, rezultatul scrutinului va fi un impuls pentru acţiuni". Acesta a subliniat că, indiferent de persoana care va deţine fotoliul de la Casa Albă, sunt aşteptate următoarele evoluţii: pachetul de stimulente fiscale va fi adoptat până la urmă; Casa Albă se va concentra pe stimulente economice viitoare; pandemia se va încheia, probabil, la mijlocul lui 2021; economia americană îşi va reveni; riscurile inflaţioniste vor spori; investitorii nu vor mai avea aversiune la risc.

Euro şi yuanul, monede favorite anul viitor

Strategii chestionaţi de CNBC nu sunt optimişti în privinţa evoluţiei monedei americane în 2021, numai trei dintre aceştia catalogând-o drept favorită între dolar, euro, yuan, yen şi lira sterlină.

Şase din cei 20 de analişti intervievaţi sunt de părere că euro va obţine cele mai bune câştiguri în 2021, în timp ce şapte au ales yuanul Chinei drept monedă favorizată anul viitor.

"Ne aşteptăm ca euro să fie propulsat atât de revenirea zonei euro după recesiunea din primele luni ale anului, cât şi de îngrijorările legate de politicile fiscale şi monetare ale SUA, precum şi de creşterea deficitelor comerciale şi bugetare ale Statelor Unite", a spus un strateg, adăugând: "Dolarul australian va fi susţinut de creşterea preţurilor materiilor prime, iar yuanul, de redresarea continuă a economiei Chinei".

Una dintre instituţiile care au participat la sondaj preconizează că yuanul va atinge 6,25 unităţi/dolar la sfârşitul anului 2021, faţă de 6,54 unităţi/dolar în prezent.

Un alt respondent este de părere că politicile din zona euro vor spori încrederea în redresarea economică a Europei după pandemie. "De fapt, cred că moneda euro va scădea la începutul anului viitor, dar, într-o mişcare surprinzătoare, îşi va relua avansul per ansamblul anului viitor", conform acestui analist, care menţionează: "Europa va ieşi din nouul val de coronavirus înaintea SUA şi asta va ajuta continentul să se refacă mai repede decât Statele Unite. Mai important, BCE va rămâne mai acomodativă în politica sa monetară decât Federal Reserve din SUA, în 2021".

Amintim că, la sfârşitul reuniunii de politică monetară de luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a informat că va dezvălui noi măsuri de stimulare în luna decembrie, iar preşedintele instituţiei, Christine Lagarde, a dezvăluit că aceste stimulente vor fi, în principal, noi achiziţii de obligaţiuni şi împrumuturi ieftine pentru bănci.

BCE are programată reuniunea de politică monetară în 10 decembrie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Delir....

    Cand pandemia va scade semnificativ, catziva big vor shorta masiv in paralel cu vinderea masiva de actziuni, dupa modelul GSachs 2007-2008.

    TSla o va lua in freza masiv, merita, e deja joc piramidal, ipo dupa ipo pt fraieri... 

    1. Consensul în comentariile youtube ale CNBC este că dacă televiziunea aceasta zice ceva, tu să faci pe dos.

      Acum nu știu dacă e adevărat sau nu, dar știu că sunt mulți care și-au luat țeapă de pe urma „predicțiilor” vehiculate pe acel post. 

      aia fac predictii dupa ce au luat deja pozitiile si asteapta fraierii la care sa le descarce pozitiile

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb