S&P GLOBAL ŞI MORGAN STANLEY: "India poate deveni a treia economie a lunii, până în 2030"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2022

"India poate deveni a treia economie a lunii, până în 2030"

Morgan Stanley: "Ţara întruneşte condiţiile necesare pentru a avea un boom economic" S&P estimează că PIB-ul nominal al Indiei va avea o creştere medie anuală de 6,3%, până în 2030

India urmează să depăşească Japonia şi Germania pentru a deveni a treia economie a lumii, potrivit S&P Global şi Morgan Stanley, scrie CNBC.

Prognoza S&P se bazează pe ipoteza că PIB-ul nominal al Indiei va avea o creştere medie anuală de 6,3%, până în 2030. De asemenea, Morgan Stanley estimează că probabil PIB-ul Indiei se va dubla până în 2031.

"India întruneşte condiţiile necesare pentru a avea un boom economic, alimentat de offshoring (n.r. în sensul că multe companii străine vor veni în India pentru a beneficia de costuri mai mici), investiţii în producţie, tranziţia energetică şi infrastructura digitală avansată a ţării", au scris analiştii Morgan Stanley conduşi de Ridham Desai şi Girish Acchipalia într-un raport. "Aceşti factori vor face din India a treia economie şi a treia bursă de valori din lume, înainte de sfârşitul deceniului".

În trimestrul al treilea, India a avut o creştere economică în dinamică anuală de 6,3%, peste estimările sondajului Reuters, de 6,2%. În perioada aprilie-iunie, creşterea economică a ţării a fost de 13,5% faţă de cea din acelaşi interval al anului trecut, pe fondul unei cereri puternice pentru servicii. În trimestrul al doilea al anului trecut, ţara a avut o creştere record a PIB-ului, de 20,1%, potrivit datelor Refinitiv, scrie CNBC.

Proiecţiile S&P se bazează pe continuarea tendinţei de liberalizare comercială şi financiară a Indiei, pe reforma pieţei muncii, precum şi pe investiţiile în infrastructura şi capitalul uman al ţării.

"Este o prognoză rezonabilă pentru India, care are multe de «recuperat» în ceea ce priveşte creşterea economică şi venitul pe cap de locuitor", a declarat Dhiraj Nim, economist al Banking Group Research, conform CNBC.

Nim a subliniat că, unele dintre reformele amintite au început să fie deja implementate, iar guvernul s-a angajat să sporească cheltuielile cu investiţiile.

S&P: "Guvernul Indiei vrea ca ţara să devină un hub pentru investitorii străini precum şi o forţă în ceea ce priveşte producţia"

Potrivit analiştilor S&P, guvernul Indiei vrea ca ţara să devină un hub pentru investitorii străini precum şi o forţă în ceea ce priveşte producţia, existând un program naţional în acest sens. Planul, ce a fost introdus în 2020, oferă între altele stimulente atât investitorilor locali cât şi străini, prin autorizaţii şi reduceri de taxe.

"Probabil, guvernul va folosi acest program drept instrument prin care să facă economia indiană mai orientată spre export şi mai conectată cu lanţurile globale de aprovizionare", au scris analiştii S&P.

Morgan Stanley estimează că ponderea producţiei indiene în PIB va creşte de la 15,6% în prezent la 21% până în 2031, ceea ce înseamnă că veniturile aferente producţiei vor urca de trei ori, de la 447 miliarde de dolari la 1.490 miliarde de dolari. "Multinaţionalele sunt mai optimiste ca niciodată în ceea ce priveşte investiţiile în India, iar guvernul încurajează investiţiile atât prin construirea infrastructurii cât şi prin furnizarea de terenuri pentru fabrici", au spus cei de la Morgan Stanley.

"Avantajele Indiei includ forţă de muncă ieftină din abundenţă, costul scăzut de producţie, deschiderea ţării către investiţii, politici favorabile afacerilor şi un segment consistent al populaţiei tinere, cu o puternică înclinaţie pentru consum", a declarat Sumedha Dasgupta, analist senior de la Economist Intelligence Unit. "Aceşti factori fac din India o alegere atractivă pentru înfiinţarea de centre de producţie până la sfârşitul deceniului".

Pe de altă parte, o recesiune globală prelungită este unul dintre riscurile importante care pot face ca prognoza celor de la Morgan Stanley să nu se adeverească. Asta în condiţiile în care India este o economie foarte dependentă de comerţ, aproape 20% din producţia sa fiind exportată. Alţi factori de risc enumeraţi de banca de investiţii americană includ insuficienţa forţei de muncă calificată, evenimente geopolitice adverse şi diferite erori politice.

"O încetinire globală poate slăbi perspectivele exporturilor Indiei", a declarat joia trecută Ministerul de Finanţe al ţării, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. UE la ce loc va scadea

    1. UE,o remorca fara suspensii la camionul american!

      cu boreal si ursulina,carmacii remorcii,au cam mult spatiu de manevra,adica ,din groapa in groapa! 

    Plin de antieuropeni pe aici!

    1. Aurul lui Putin, binenteles!

    Economia reala nu tine cont de

    simpatii politice tampite 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb