Trei sute de salariaţi de la secţia Petrochimie a combinatului Arpechim Piteşti au refuzat, ieri dimineaţa, să intre la muncă, declanşând un protest pe motiv că nu ştiu în ce condiţii vor lucra după ce secţia lor va fi externalizată. Au renunţat la protest după patru ore şi jumătate.
Acţiunea a fost determinată de decizia administraţiei de a transfera muncitorii de la Petrochimie la SC "Petrochemicals Argeş" SRL, care va prelua activitatea secţiei unde aceştia lucrează. Noua societate va prelua şi Contractul Colectiv de Muncă al Petrom, care însă expiră la 22 februarie 2009, iar cei aproximativ 600 de muncitorii se tem că nu le vor fi prelungite contractele sau se va recurge la disponibilizări.
Sutele de salariaţi au protestat în faţa pavilionului central al combinatului la o temperatură de -7 grade Celsius. Oamenii au cerut insistent să se întâlnească cu directorul general al societăţii, Schwarz Gunther.
În cele din urmă, protestatarii au fost lăsaţi să intre într-o sală de festivităţi şi, timp de patru ore şi jumătate, l-au aşteptat pe directorul general pentru un punct de vedere. Schwarz Gunther a citit un comunicat redactat de departamentul direcţiei de comunicare "Petrom" Bucureşti, în care nu se mai specifică că partea de Petrochimie va fi transformată într-un SRL.
"Aşa cum am comunicat, deoarece Petrochimia nu face parte dintre activităţile de bază ale Petrom, compania este interesată să vândă Petrochimia unui cumpărător potenţial, care intenţionează să facă investiţiile necesare pentru a o dezvolta şi creşte".
În prezent, Petrom şi Oltchim SA poartă negocieri în vederea transferării activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti către Oltchim. Acesta nu este un lucru nou, având în vedere că, de peste un an purtăm dis-cuţii cu potenţiali cumpărători, lucru pe care l-am comunicat cu diferite ocazii.
În negocierile noastre avem în vedere respectarea drepturile salariaţilor. Pentru realizarea acestei tranzacţii şi pentru operare, Oltchim are nevoie de finanţare. Ambele companii speră într-o realizare cât mai rapidă a acestei tranzacţii, în situaţia în care Oltchim S.A. va obţine finanţările necesare/.../ În cadrul negocierilor cu Oltchim vom avea în vedere că, în cazul în care se încheie tranzacţia şi activitatea de petrochimie va fi transferată la Oltchim, împreună cu angajaţii, aceştia vor beneficia de prevederile Planului Social Petrom. Astfel, salariaţii transferaţi vor primi 50% din planul social la momentul transferului, urmând a primi restul de 50% în termen de 3 ani în situaţia în care raporturile de munca încetează la iniţiativa noului angajator (Oltchim)", se arată în comunicatul citit de directorul general al societăţii, Schwarz Gunther, citat de NewsIn.
Liderul sindicatului Petrochimie, Marian Dumitru, care face parte din sindicatul Unirea, care îi reprezintă pe salariaţi în relaţia cu patronatul spune că oamenii nu sunt utilaje şi nu pot fi transferaţi decât în anumite condiţii. Domnia sa a declarat: "În această dimineaţă, după ce au văzut reacţia salariaţilor, probabil au regândit problema şi nu mai trec prin acest SRL. Practic, vor să transfere oamenii de la Petrom direct la Oltchim. Dar noi nu suntem proşti. Asta ar însemna să trecem pe contractul colectiv de muncă al Oltchim şi nu vrea nimeni acest lucru. Noi am convenit să fim lăsaţi în pace cu aceste zvonuri, care stresează oamenii înainte de sărbători. De doi ani se tot vorbeşte de această vânzare. În momentul în care ei bat palma cu cumpărătorul, abia ulterior trebuie să discute şi cu sindicatul. După aceea, vom semna un act juridic care să stipuleze anumite condiţii. Practic, sunt trei mari obiective, la care oamenii nu vor renunţa. Este vorba de contractul garantat al Petrom pe o perioadă de 5 ani. Muncitorii care vor să plece să fie lăsaţi să plece, dar cu salarii compensatorii, cum este precizat în acordul social valabil până în 2010 şi cei care se transferă să primească prime de transfer. Sper însă ca până după sărbători să se mai linişetească apele".