Aproape 150 din cei 187 de salariaţi ai Şantierului Naval Olteniţa au declanşat greva generală, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au mai primit salariile de un an, iar administraţia nu le oferă contracte de muncă, a declarat, ieri, preşedintele Sindicatului Navol, Ion Pitoi.
Potrivit liderului sindical Ion Pitoi, citat de NewsIn, muncitorii au recurs la această formă de protest, după ce, la jumătate lunii iunie au declanşat o grevă de avertisment, din cauza refuzului administraţiei de a negocia un nou contract colectiv de muncă. Salariaţii de pe Şantierul Naval Olteniţa îşi cer, în primul rând, salariile restante încă din luna iulie a anului trecut, dar vor şi ca administraţia să le ofere contracte de muncă. În prezent, salariul mediu pe şantier este de 720 de lei.
"Acum nu este nimic de muncă pe şantier şi acest lucru se datorează managementului defectuos de până acum. Nu s-a interesat nimeni de noi, să ne facă rost de ceva de muncă. Noi atât vrem, să muncim. Sau, dacă nu, să se clarifice situaţia noastră", a spus Ion Pitoi.
Liderul sindical a mai spus că dacă nu se poate face rost de contracte care să asigure activitatea unităţii, în ultimă instanţă, salariaţii ar putea accepta şi trimiterea în şomaj şi acordarea de salarii compensatorii. "Salariaţii vor ca administraţia să se intereseze de soarta lor, pentru că de 17 ani nimeni nu i-a întrebat nimic", a spus Pitoi.
Potrivit liderului sindical, acţionarul majoritar la Şantierul Naval Olteniţa este SIF Muntenia, restul acţiunilor fiind deţinute de o persoană fizică şi de salariaţi. Pitoi a precizat că, anul trecut, o firmă din Olanda a fost interesată de preluarea şantierului, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat.
Înainte de 1989, pe Şantierul Naval Olteniţa se construia câte o navă pe lună, în ultimii ani producţia reducându-se la o navă pe an, după care s-a trecut doar la reparaţii. În ultimul an, salariaţii nu au mai avut nimic de muncă.