Salariaţii "Electrica Serv" nu doresc privatizarea prin divizare

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 septembrie 2007

Salariaţii "Electrica Serv" nu doresc privatizarea prin divizare

Ei cer menţinerea societăţii în forma actuală şi privatizarea cu un investitor strategic l Angajaţii companiei au constituit o asociaţie pentru a putea participa la privatizare

Conducerea şi angajaţii "Electrica Serv" nu vor ca societatea să fie divizată în opt firme mai mici pentru a fi privatizată. Ei cer autorităţilor ca "Electrica Serv" să fie privatizată în forma sa actuală (o singură societate cu opt sucursale fără personalitate juridică) şi să fie vândută unui singur investitor, prin licitaţie publică. Reprezentanţii "Electrica Serv" mai spun că au purtat deja dis­cuţii preliminare cu AVAS pe această temă şi că există inves­titori americani interesaţi să achiziţioneze întreaga societate.

Mihai Rădulescu, directorul general al companiei, a explicat, într-un interviu acordat ziarului BURSA, de ce această soluţie este preferată divizării: "Ne opunem cu tărie divizării pentru că nu există nicio garanţie că privatizarea va avea succes în acest fel. Investitorii privaţi care au preluat societăţile Electrica au spus că sunt interesaţi de filialele noastre locale. Dar ei deja restructurea­ză companiile de distribuţie şi au probleme cu angajaţii. Ne temem că preluarea filialelor noastre de întreţinere şi servicii este, de fapt, o soluţie de a transfera o parte din angajaţii lor în societatea noastră. Aşa că salariaţii Electrica Serv riscă să rămână pe drumuri".

Domnia sa ne-a mai spus că brandul "Electrica" poate fi dus mai departe numai privatizând societatea în întregime şi că prin divizare dispare şi coordonarea unitară de la nivel naţional.

Acestă coordonare este vitală în caz de intervenţie în urma calamităţilor. Potrivit domnului Mihai Rădulescu, "Electrica Serv" este singura societate de acest gen care face intervenţii şi reparaţii rapide pentru reluarea furnizării energiei electrice prin remedierea avariilor la reţele. În acest scop, sunt folosite nu numai echipele locale, ci şi din alte zone astfel încât avariile să fie rezolvate rapid. Divizarea şi privatizarea va aduce, în opinia domniei sale, o mare incertitudine asupra realizării acestor intervenţii.

Directorul "Electrica Serv" ne-a menţionat că societatea nu are un competitor la nivel naţional, dar sunt concurenţi destui la nivel local. "Electrica Serv" nu deţine monopolul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii a reţelelor electrice, ca dovadă că licitaţiile organizate de distribuitori sunt câştigate şi de multe firme locale.

Mihai Rădulescu afirmă: "Viitorul investitor trebuie să facă dovada că poate administra infrastructura pe care o deţinem şi nu trebuie să schimbe profilul societăţii. Electrica Serv are 11.500 de angajaţi, opt sucursale, 42 de agenţii şi peste 300 de centre şi puncte de lucru".

Domnia sa se plânge că firma încasează foarte greu banii pentru serviciile prestate de la filialele privatizate ale "Electrica". Cele mai multe datorii, de respectiv 17 milioane de lei, s-au acumulat la fosta "Electrica Moldova", patronată, acum de "E.ON". Domnul Rădulescu susţine: "Acum suntem în negocieri cu reprezentanţii E.ON şi sperăm să rezolvăm problema pe cale amiabilă până la finele anului. Cu Enel şi CEZ am rezolvat deja o parte din probleme şi se fac plăţi eşalonate pentru lucrările efectuate".

Conducerea "Electrica Serv" susţine că, prin divizare, şi rezultatele financiare vor fi mai slabe. Există perioade în care unele sucursale sau puncte de lucru nu au contracte, iar muncitorii sunt transferaţi pe şantiere mai ample din alte regiuni ale ţării. După divizare, această mobilitate a personalului calificat va dispărea.

Miza privatizării "Electrica Serv" este păstrarea principalului avantaj concurenţial reprezentat de infrastructura de care societatea dispune la nivel naţional. Salariaţii companiei s-au constituit într-o asociaţie, care să le susţină interesele şi să participe la privatizare. Mihai Rădulescu, directorul general al "Electrica Serv", ne-a declarat că a fost deja trimisă la AVAS o adresă cu intenţiile asociaţiei salariaţilor şi răspunsul autorităţii a fost favorabil. Totodată, au avut loc discuţii cu "Williams Mullen Strategies" în calitate de reprezentant al unor companii americane, pe tema oportunităţii participării acestora la privatizare.

"Electrica Serv" a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de724,7 milioane de lei (205,6 milioane de euro) şi un profit net de 56.683 de lei. În prima jumătate a acestui an, profitul înregistrat de companie a fost de15 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb