Salariile americanilor - "în recesiune"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 mai 2004

Numai 41% dintre locuitorii Statelor Unite sînt de acord cu politica economică a lui Bush, arată un sondaj Gallup

Profiturile companiilor americane au avut o traiectorie spectaculoasă în ultimii ani, numai că acest lucru nu s-a resimţit în salariile angajaţilor. Departamentul Comerţului din SUA a anunţat că beneficiile societăţilor americane au sporit cu 87% din trimestrul al treilea al anului 2001 pînă la finele anului 2003, în vreme ce salariile s-au majorat cu numai 4,5%.

Creşterea veniturilor americanilor este cea mai mică înregistrată în vreo perioadă de redresare de după al Doilea Război Mondial, după cum afirmă chiar un fost reprezentant al Consiliului de Salarii şi Stabilitate a Preţurilor, aparţinînd Casei Albe. Este vorba despre Barry Bosworth, care a condus consiliul amintit în perioada administraţiei Jimmy Carter. Bosworth atrage atenţia că salariile americanilor au crescut, propriu-zis, cu numai 1,1%, dacă se ia în calcul rata inflaţiei.

Barry Bosworth, care este acum economist la grupul de cercetare "Brookings Institution", susţine că degeaba se vorbeşte despre beneficiile expansiunii rapide a economiei americane, atîta vreme cît de pe urma acesteia au de cîştigat numai deţinătorii de acţiuni.

Companii de renume, cum sînt "Motorola" sau "Eastman Kodak", au raportat beneficii pe primele trei luni ale anului în curs. În unele cazuri, acestea au fost chiar duble comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar aşteptările analiştilor au fost cu mult depăşite. Cu toate acestea, cele mai importante companii americane şi-au redus semnificativ numărul angajaţilor, începînd cu anul 2001. Din ianuarie 2001, pînă la ora actuală, economia SUA a pierdut 1,5 milioane de locuri de muncă. În consecinţă, a crescut productivitatea/lucrător, fapt necesar acoperirii cererii de piaţă.

Faptul că salariile americanilor nu cresc ar putea influenţa în mod negativ economia. Contrastul dintre dinamica salariilor şi cea a profiturilor se resimte în nemulţumirea pe care americanii şi-o exprimă în sondajele de opinie, în ceea ce priveşte politica economică a administraţiei Bush. Potrivit unui sondaj Gallup realizat în perioada 2-4 mai, numai 41% dintre intervievaţi sînt de acord cu ceea ce întreprinde George W. Bush în domeniu. În acelaşi timp, un studiu Bloomberg relevă faptul că sînt mai afectate salariile simplilor angajaţi, comparativ cu cele ale directorilor. Aceştia din urmă au beneficiat, în 2003, de majorări salariale de 8,7% (în medie), iar lucrătorii simpli - de numai 1,5%.

Analiştii sînt de părere că salariile americanilor vor creşte cu ceva mai mult în acest an, iar angajaţii vor începe să simtă beneficiile sporirii productivităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb