SALT DE PESTE 6% PENTRU BET-FI  BVB: Optimism american, speculaţii locale

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2008

BVB: Optimism american, speculaţii locale

Brokerii consideră că lichiditatea Bursei mai poate creşte numai cu ajutor divin

Bursa de Valori Bucureşti a început săptămâna în forţă, cele mai importante acţiuni înregistrând creşteri semnificative. Indicele BET s-a apreciat cu 2,62%, ajungând la 5.421,74 puncte, în timp ce indicele societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, a urcat cu 6,76%, la 34.292,64 puncte. BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri, a cres­cut cu 4,02%.

Unii brokerii susţin că entuziasmul de pe pieţele internaţionale, în special de pe cea americană, a sporit încrederea investiorilor locali, aceştia intrând la cumpărare. Alţii pun creşterile de ieri şi pe seama speculaţiilor, având în vedere volumele reduse de tranzacţionare. Aceştia şi-au pierdut toate speranţele şi spun că lichiditatea Bursei mai poate creşte numai cu ajutor divin.

Bursele din Europa şi de pe plan internaţional au crescut, ieri, cu peste 3%, după ce guvernul american a pus sub cus­todie băncile ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac. Guvernul american intenţionează să acorde câte 100 miliarde de dolari fiecărei companii pentru ca acestea să îşi poată restructura finanţele afectate de criza ipotecară.

La începutul săptămânii trecute, Bursa bucureşteană înregistra creşteri semnificative, dar finalul săptămânii o surprindea pe roşu. Gabriel Necula, broker la "Prime Transaction", ne-a explicat că este greu de apreciat dacă intrăm într-o perioadă de ciclicitate, însă "entuziasmul de pe pieţele externe şi ultimele ştiri din piaţa americană au oferit încredere investitorilor". Domnul Necula a adăugat că "situaţia s-ar putea calma şi, dacă nu vor mai apărea ştiri negative, vom mai vedea creşteri". Totuşi, "dacă nu avem volume serioase la tranzacţionare putem merge şi pe ideea unor creşteri speculative, însă nu ştim când vor începe speculatorii să vândă", a mai spus analistul de la "Prime Transaction".

Domnia sa consideră că, momentan, "nu avem o piaţă foarte puternică" şi trebuie să mai aşteptăm pentru a putea vorbi despre o întoarcere de trend.

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", susţine că revigorarea situaţiei financiare şi imobiliare externe a reprezentat motivul principal pentru creşterile înregistrate ieri. Domnul Chişu ne-a explicat că "dacă pe piaţă vor intra investitori pe termen lung, amplitudinea speculaţiilor se va diminua", însă BVB ar trebui să aducă noi emitenţi pentru a putea creşte lichiditatea pieţei.

Adrian Ceucă, director general adjunct la SSIF "Broker", este de părere că "urmăm clar trendul pieţelor internaţionale", dar există şi posibilitatea ca în piaţă să fie speculatori.

Corneliu - Gabriel Ilie, broker la "KD Capital Management", ne-a spus: "Creşterile de astăzi (n.r. ieri) sunt în linie cu optimismul creat pe toate pieţele financiare în urma preluării companiilor ipotecare Freddie Mac şi Fannie Mae de către guvernul american". Aceste creşteri locale au totuşi un evident caracter speculativ, survenind pe un volum zilnic destul de modest, potrivit domniei sale. "Evoluţia bursei în săptămâna ce va urma va fi marcată de o volatilitate sporită şi va depinde exclusiv de evoluţia pieţelor externe", opinează brokerul de la "KD Capital - Management".

Printre cele mai importante aprecieri de ieri se numără cele din sectorul bancar. Preţul titlurilor "Erste Bank" a urcat cu 7,14%, la 150 lei/titlu, iar cotaţia acţiunilor "BRD - Groupe Societe Generale" a crescut cu 5% până la 16,8 lei/acţiune.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ziarul este foarte interesant dar cand vad calendarul mi se face sila sa citesc.

    Ori faceti un ziar porno ori Bursa. Hotarati-va! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb