Salvaţi Copiii: "Camera cea mai mică", o şansă la viaţă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 mai 2024

Salvaţi Copiii: "Camera cea mai mică", o şansă la viaţă

English Version

Ţara noastră înregistrează o rată a mortalităţii infantile care ne situează pe podiumul negativ al UE, disputând primul loc cu Bulgaria. România are un deficit cronic de medici neonatologi, respectiv 40%, iar vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condiţiile în care aparatura medicală de ultimă generaţie face o diferenţă crucială în ceea ce priveşte salvarea nou-născuţilor cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat campania "Camera cea mai mică" - un spaţiu de doar 0,2 metri pătraţi, dimensiunea unui incubator, care poate face diferenţa între viaţă şi moarte pentru aceşti copii. Camera cea mai mică poate fi pusă la dispoziţia spitalelor care au nevoie de ea, prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către Organizaţia Salvaţi Copiii. Adriana Dan, Şef secţie Neonatologie Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a explicat urgenţa dotării cu aparatură medicală de ultimă generaţie a secţiilor de neonatologie şi maternităţilor: "Puţină lume ştie că cel mai mare risc de deces din viaţa unui copil este în perioada neonatală; aproximativ 50% din toate decesele copiilor au loc în primele 28 de zile de viaţă, iar reducerea spectaculoasă a numărului de decese la vârsta 0-1 an în ultimii 30 de ani nu este proporţională pentru toate subcategoriile de vârstă: mortalitatea neonatală a scăzut mult mai puţin comparativ cu celelalte etape de vârstă. Cu tot ceea ce s-a obţinut înregistrăm încă indicatori de mortalitate infantilă dubli faţă de media UE, cauza principală (în mai mult de o treime din cazuri) fiind prematuritatea. Echipamentele medicale necesare în secţiile de terapie intensivă neonatală trebuie să fie foarte performante şi upgradate periodic pentru a fi responsive la nevoile unor bebeluşi de 24-25 de săptămâni de gestaţie şi 500 de grame". Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalităţii infantile conservă discrepanţele majore dintre judeţele ţării. Judeţele cu rata mortalităţii infantile ridicatăsunt: 1. Sălaj - 10,5 la mia de copii născuţi vii; 2. Mehedinţi - 8,8 la mie; 3. Brăila - 8,3 la mie; 4. Hunedoara - 8,3 la mie; 5. Mureş - 7,8 la mie; 6. Suceava - 7,8 la mia de copii născuţi vii. Cea mai mică rată a mortalităţii infantile:1. Municipiul Bucureşti - 2,5 la mia de copii născuţi vii; 2. Ilfov - 3,3 la mie; 3. Alba - 3,6 la mie; 4. Ialomiţa - 3,9 la mie; 5. Cluj - 4,5 la mie; 6. Tulcea - 4,7 la mie.

Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 126 de unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro. Doar în 2023, Salvaţi Copiii a dotat peste 55 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 60.000 de copii. "Am făcut muncă de pionierat în domeniu şi, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunităţile vulnerabile, cât şi în ceea ce priveşte întărirea capacităţii spitalelor în salvarea şi îngrijirea nou-născuţilor. Avem în medici cei mai buni parteneri şi astfel reuşim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente şi care să corecteze disparităţile", a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb