Samsung Electronics a anunţat, luni, începerea lucrărilor de construcţie la noul centru de cercetare-dezvoltare (R&D) din Vietnam, o investiţie în valoare de 220 de milioane de dolari, transmit Reuters şi Yonhap.
Ceremonia oficială fusese programată sâmbătă, dar a fost anulată din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19), care a dus la restricţii de călătorie pentru sud-coreeni, a declarat pentru Reuters Hong Sun, vicepreşedintele Camerei de Comerţ a Coreei de Sud din Vietnam, informează Agerpres.
Un purtător de cuvânt al Samsung Electronics a confirmat anularea, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Construcţia centrului de 16 etaje din Hanoi va fi finalizată până la sfârşitul anului 2022 şi va avea între 2.200 şi 3.000 de angajaţi, a anunţat subsidiara Samsung din Vietnam. Va fi cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare din Asia de Sud-Est.
Samsung are deja în statul asiatic şase fabrici, este cel mai mare investitor străin în Vietnam, iar investiţiile sale totalizează 17 miliarde de dolari.
Exporturile de telefoane mobile inteligente şi componente ale Vietnam - produse în principal de Samsung Electronics - au urcat anul trecut cu 4,4%, la 51,38 miliarde de dolari, arată datele autorităţilor de la Hanoi.
Analiştii apreciază că Samsung Electronics este într-o poziţie în care ar putea beneficia de pe urma problemelor de producţie din China ale rivalului american Apple, profitând de faptul că a investit în producţia de smartphone-uri în Vietnam.
În prezent, jumătate dintre smartphone-urile Samsung sunt produse în Vietnam, în timp ce epidemia de coronavirus din China a afectat serios operaţiunile Apple şi alte multor altor firme. Luna trecută, Apple a avertizat că nu îşi va atinge ţinta de venit pentru trimestrul ianuarie-martie 2020 din cauza impactului coronavirusului care i-a afectat producţia şi vânzările din China, unde sunt produse majoritatea telefoanelor iPhone. La rândul său, producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi Corp a avertizat recent că vânzările sale în primul trimestrul vor avea de suferit. Huawei, un alt rival important al Samsung, nu a anunţat încă probleme de producţie însă analiştii se aşteaptă ca operaţiunile Huawei să fie afectate având în vedere dependenţa sa mare de producţia şi componentele din China.
Anul trecut, Samsung a pus capăt producţiei de smartphone-uri în China după ce cota sa de piaţă s-a apropiat de zero. În schimb, Apple produce majoritatea telefoanelor sale iPhone în China prin intemediul sub-contractorului Foxconn.