Sănătate fără remediu

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 9 februarie 2009

Nemulţumiţi de remuneraţiile primite, prea mici în comparaţie cu veniturile colegilor din Occident, cadrele medicale cu experienţă - care au mai rămas prin ţară după aderarea la UE - i-au scos "ţapi ispăşitori" la problemele lor, după Guvern, şi pe studenţii de la medicină şi absolvenţii universităţilor de profil.

Din cauză că salarizarea în sistemul de sănătate se realizează şi în funcţie de numărul total de cadre, (nu în funcţie de munca prestată), medicii cu experienţă au ajuns la concluzia că prea mulţi absolvenţi de medicină - în multe din cazuri chiar proprii lor discipoli - "strică", şi le pun în pericol siguranţa salarială şi veniturile şi aşa neadecvate, comparativ cu volumul de muncă depus.

Conform Camerei Federative a Medicilor din România (CFMR), în ţara noastră există 15 Universităţi sau Facultăţi de Medicină. De pe băncile acestor instituţii au ieşit, în 2007-2008, nu mai puţin de 5.000 de medici bugetaţi şi încă în jur de 2.000 de medici cu taxe.

O "duzină" de "halate albe" cu care medicii cu state vechi din ambulator trebuie să-şi împartă bugetul alocat de către Guvern, buget bolnav şi el de sărăcie.

Cum, în general, "ce-i mult strică", medicii din sistem, ce au activat, de altfel, şi în vechiul sistem politic, nu puteau să asiste pasiv la împărţirea sărăciei lor.

"Cerem numerus clausis (n.r. limitarea numărului de absolvenţi) la intrarea în Facultăţile de Medicină, deja prea multe în România", a anunţat CFMR.

Organizaţia susţine că numărul prea mare de medici a dus, atât la scăderea remuneraţiilor în sistem, cât şi, mai ales, la scăderea calităţii serviciilor din sănătate.

Vicepreşedintele CFMR, Radu Liviu Victor, ne-a argumentat de ce este necesară introducerea numerus clausis în sistemul de sănătate:

"Problema nu este numai a noas­tră, ci este şi a sistemului medical şi a pacienţilor".

Problema noastră este că ne scad veniturile, iar a societăţii per ansamblu şi a pacienţilor este că se produce o scădere îngrijorătoare a calităţii serviciilor medicale şi a îngrijirilor. Sistemul actual din ţară s-a încercat şi în sistemele cu bani, în SUA şi Elveţia, estimându-se că o concurenţă mai mare între medici va duce la scăderea costurilor, creşterea competiţiei şi a serviciilor medicale. Din păcate la noi lucrurile au stat exact pe dos. Acest numerus clausis, în diferse forme este utilizat şi în Franţa, unde 40-60% din studenţii din anul II sunt excluşi din pricina rezultatelor slabe la învăţătură.

Numerus clausis poate cuprinde o serie de praguri, prag la admitere, la absolvire sau la intrarea în sistemul medical. Astfel, vom avea un număr controlat de medici în sistem şi o calitate superioară a serviciilor de sănătate".

În schimb, reprezentanţii CFMR au subliniat că solicită Guvernului un salariu pentru medicii absolvenţi egal cu venitul mediu pe economie, "ca peste tot în lumea civilizată".

CFMR mai solicită Ministerului Sănătăţii şi abolirea actului normativ ce prevede acordarea salariilor în funcţie de performanţă.

Medicii susţin că evaluarea şi acordarea veniturilor se fac, îndeosebi la nivel local, după criterii politice.

Radu Liviu Victor ne-a declarat: "Aceşti evaluatori sunt reprezentanţi, în primul rând, de conducerile spitalelor, iar conducerile spitalelor sunt numite politic. Conducerea numită politic blochează orice discuţie cu reprezentanţii sindicatelor, nu numai cu cele ale medicilor, ci şi cu cele ale asistenţilor medicali. Dialogul social în această privinţă a fost în permanenţă blocat".

Liderii de sindicat au mai avertizat Guvernul că nu vor accepta neplata orelor suplimentare sau tăierea unor sporurilor.

"Dacă se va ajunge la eliminarea unor sporturi şi la neplata drepturilor salariale în instituţiile de stat se poate ajunge, acolo unde există o sindicalizare puternică, la declanşarea confictului de muncă cu grevă", ne-a mai spus Radu Liviu Victor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb