SANDOR CSANYI, CEO OTP BANK: "Am o presimţire rea legată de avizul BNR pentru achiziţia Băncii Româneşti"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 martie 2018

"Am o presimţire rea legată de avizul BNR pentru achiziţia Băncii Româneşti"

Conducerea OTP Bank se teme că Banca Naţională a României (BNR) nu va aviza achiziţia Băncii Româneşti. Sandor Csanyi, CEO OTP Bank, a spus, vineri, citat de Reuters, că are "o presimţire rea" cu privire la decizia BNR: "Referitor la preluarea Băncii Româneşti, aşteptăm de mult timp avizul de la autorităţile de supraveghere. Am o presimţire rea legată de modul în care se va finaliza această achiziţie".

Surse apropiate tranzacţiei ne-au spus, vineri, că procedurile de avizare ale BNR se află în desfăşurare, deşi banca Centrală ar fi trebuit să-şi dea avizul pe această preluare încă din toamna anului trecut.

În luna octombrie 2017, sursele noastre ne-au spus că BNR nu avizase încă tranzacţia şi, mai mult decât atât, că există posibilitatea să nici nu îşi dea avizul pe această achiziţie.

Banca Românească trebuie să fie mult mai bine capitalizată, iar OTP Bank să demonstreze că are capacitatea să o absoarbă, ne-au spus sursele citate, precizând că Banca Centrală este extrem de riguroasă în astfel de decizii. Aces­tea susţin că, în strategia de extindere a OTP Bank în Balcani există şi o componentă politică.

Sandor Csanyi a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că OTP Bank analizează noi achiziţii, în urma cărora banca ar urma să se extindă pe alte două pieţe. Una dintre cele două potenţiale preluări este "puţin mai mult decât doar avută în vedere", conform şefului băncii ungare. Potrivit lui Sandor Csanyi, achiziţiile sunt prioritatea băncii şi nu acordarea de dividende, fiind posibile chiar viitoare majorări de capital pentru extinderea prezenţei în regiune.

Preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank a fost autorizată de Consiliul Concurenţei, la finalul anului trecut.

Instituţia a precizat, la vremea respectivă: "Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice. Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa naţională sau pe o parte a acesteia".

Legat de preţul tranzacţiei, sursele noastre apreciază: "Preţul tranzacţiei este negociat între acţionari, iar acesta cel mai probabil că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente". Se pare că OTP Bank va prelua şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.

National Bank of Greece a semnat, anul trecut, un acord cu subsidiara de la noi a grupului financiar maghiar OTP pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la BROM, de 99,28%. Această tranzacţie implică şi achiziţia portofoliului suplimentar din ţara noastră aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul OTP Bank România.

Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de consilier financiar unic al OTP Group în această tranzacţie, conform surselor citate. Tranzacţia beneficiază de consultanţa băncii elveţiene Credit Suisse.

Grupul bancar ungar OTP Bank Nyrt are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră, a declarat, în martie, directorul general de la OTP Sandor Csanyi, într-un interviu comun acordat Bloomberg şi Reuters.

Sandor Csanyi a declarat, potrivit Agerpres: "Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început".

Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, care vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Probabil BNR s-a prins ca urmeaza vremuri grele atat pentru voi cat si pentru Bancpost in legatura ca creditele in franci elvetieni "exportate" catre firmele fantoma din Olanda? Colac peste Cinteza vine puternic din spate si inghetarea la cursul de la data acordarii creditelor, nu numai la franci, dar si la restul valutelor...

    Stia ceva aresponsabilul Manole cand v-a schimbat Regulamentul BNR nr. 5/2013, ala de v-a ridicat la fileu ROBOR-ul !?! 

    Imi doresc sa o intindeti cu coada intre picioare spre casa, chiar sa dati faliment.

    Io utot! :))) 

    1. Am senzatia ca daca li se va aproba preluarea, va fi doar pentru o parte din unitatile din Ardeal. Daca au miliardul de euroi pot cumpara si de la Viena. 

      Chiar ma intreb de ce nu cumpara ceva actiuni la Deutche Bank - banca nemtasca vorba ceea ? Ca e chiar ieftin am auzit si cumpara direct de pe bursa ? Cum ? Sunt mai bune alea Grecesti si Romanesti ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb