Sanofi-Aventis: Nu vom delista "Zentiva" de la Bursa de Valori Bucureşti

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 octombrie 2009

Sanofi-Aventis: Nu vom delista "Zentiva" de la Bursa de Valori Bucureşti

Acţionar minoritar SCD: "La un free float de 21,7%, se pot strânge relativ uşor 10% acţionari care să convoace AGEA ca să ceară lichidarea voluntară a companiei sau numirea unui om în CA"

Delistarea "Zentiva" Bu­cureşti (SCD) de la bursa autohtonă nu mai face parte din planurile Sanofi-Aventis, au declarat pentru ziarul BURSA, reprezentanţii multinaţionalei, după eşecul ofertei publice de preluare obligatorie a 25% din acţiunile SCD. Aceştia au sugerat că nu vor începe o negociere pentru exitul minoritarilor care au contestat preţul din ofertă.

"Sanofi-Aventis intenţionează să continue să opereze în industria farmaceutică din România", au mai spus oficialii citaţi.

Compania franceză a reuşit să cumpere doar 3,4% din acţiunile SCD în cadrul unei oferte de preluare obligatorie pe care o parte dintre acţionarii minoritari au încercat să o saboteze, preferând să cumpere ei înşişi din piaţă la un preţ mai mare decât preţul de 0,7 lei/acţiune, propus de Sanofi. S-a ajuns, astfel, în situaţia paradoxală, în care preţul de pe Bursă a depăşit preţul din ofertă, micii acţionarii fiind "stimulaţi", astfel, să nu mai subscrie pentru Sanofi. După încheierea ofertei, preţul a coborât cu până la 8,57%, la 0,64 de lei/acţiune, în şedinţa de ieri.

Pe 26 august, la aproape două săptămâ­ni după debutul OPP, mai mulţi acţionari minoritari au încercat să negocieze cu "Sanofi-Aventis" preţul din ofertă, trimiţând o scrisoare în care prezentau propria evaluare asupra companiei şi cereau un preţ de 1,37 de lei pentru participaţiile lor.

Până în prezent, "Sanofi" nu a oferit niciun răspuns oficial la aceas­tă solicitare.

Ce variante de acţiune mai au minoritarii

La finele OPP, "Zentiva" a rămas cu un free-float de 21,7%, făcând ca delistarea, anunţată de Sanofi în cazul majorării deţinerii la 95%, să devină dificilă şi costisitoare.

Totodată, un free-float ridicat poa­te fi utilizat ca pârghie de acţionarii minoritari, care doresc să aibă un cuvânt de spus în societate.

"La un free float de 21,7%, se pot strânge relativ uşor acţionari cu participaţii cumulate de 10% care să convoace AGEA ca să ceară lichidarea voluntară a companiei sau numirea unui om în consiliul de administraţie", ne-a spus Daniel Iancu, unul dintre acţionarii minoritari ai "Zentiva", adăugând: "Cred că, în primul rand, acţionarii minoritari se consideră îndreptăţiţi să ceară lichidarea voluntară, dacă aceasta va maximiza valoarea acţiunilor şi dacă deciziile administratorilor vor diminua valoarea companiei.

Mai există şi posibilitatea de a numi un membru în CA ca să supravegheze cum se derulează contractele cu părţile afiliate şi să evite situaţia în care un produs Zentiva SA este defavorizat în piaţă în beneficiul unei mărci "Sanofi" sau "Zentiva" Cehia. În prezent, Sanofi-Aventis controlează Zentiva prin intermediul Venoma Holdings, care deţine 50,98% şi Zentiva NV Amsterdam, care are o participaţie de 23,93%.

Oferta de la "Zentiva" versus oferta de la cele două companii "Rompetrol"

Investitorul citat consideră că arbitrul pieţei de capital a tratat cu "superficialitate şi dezinteres oferta de preluare de la Zentiva", spre deosebire de cele de la "Rompetrol Rafinare" şi "Rompetrol Well Services", unde sunt mai multe interese.

Daniel Iancu ne-a spus: "În mod normal, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu ar fi trebuit să aprobe raportul de evaluare din care a rezultat preţul de 0,7 lei/acţiune. CNVM nu a luat în considerare cât reprezintă afacerea Sicomed din businessul Zentiva. Nu acelaşi lucru se poate spune despre RRC şi PTR, unde, spre deosebire de SCD, în acţionariatul celor două companii se regăsesc şi parlamentari români".

Comisarul Bogdan Chetreanu declara, în septembrie, pentru ziarul BURSA, că oferta de preluare de la "Zentiva" a fost discutată de mai multe ori în cadrul Comisiei, dar că preţul din ofertă a fost aprobat pentru că este corect, potrivit regulamentului.

Argumentele minoritarilor pentru un preţ de ofertă mai mare la "Zentiva", potrivit lui Daniel Iancu

Sanofi a propus un preţ de 0,7lei/acţiune egal cu valoarea activelor nete. Evaluarea la valoarea contabilă nu ia în considerare valoarea business-ului, ca şi cum compania nu ar produce nimic.

Valoarea activelor nete a "Zentiva" este în realitate mult mai mare decât cea din contabilitate. Zentiva SA este proprietara unor active intangibile (brand-uri) care au o valoare de piaţă mult mai mare decât valoarea calculată în contabilitate. În bilanţul contabil în contul "activelor necorporale", în care sunt înregistrate şi brand-urile, este trecută suma 393.285 RON. Asta înseamnă că toate brand-urile deţinute de Zentiva SA ar valora sub 100.000 euro. Ori valoarea unei companii este dată, în primul rând, de valoarea brandurilor deţinute. Un singur exemplu, Algocalmin, având la bază metamizol, a avut în 2008 vânzări de 12,8 milioane euro, asta în condiţiile în care următorul brand - Algozone are vânzări de 2,5 milioane euro, deşi din 2005 beneficiază de o susţinere pe care Algocalminul nu a avut-o. Ce face diferenţa de vânzări în contextul în care vorbim de produse similare? Brandul.

În cazul lichidării volutare prin vânzarea activelor s-ar obţine o sumă mult mai mare decât evaluarea curentă din contabilitate

Orice evaluare trebuie să ţină cont şi de valoarea business-ului, nu doar de active nete. Zentiva SA îşi desfăşoară activitatea în sectorul farmaceutic care este considerat un sector "defensiv" şi apreciat de investitori în special în perioadele de recesiune întrucât sectorul farmaceutic alături de cel alimentar sunt cele mai puţin afectate sectoare de recesiune. Din acest motiv companiile din sectorul farmaceutic se tranzacţionează pe bursele mature la multiplii superiori altor industrii, la valori cuprinse între de 2x ori şi de 4x ori cifra de afaceri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Multumiri drei Ciocarlan pentru informatii. Sunt medic si cunosc bine compania inca inainte de 1989, fapt pentru care am devenit actionar de mai multa vreme. Am fost prezent la numeroase prezentari ale companiei facute de catre managerii sai fie pentru promovarea produselor, fie din alte motive. Am cunoscut in decursul timpului in calitatea pe care o aveam pe unii dintre directori. Dl Iancu are perfecta dreptate in argumentatia sa si daca citeste mesajul il rog sa-mi ofere datele sale de contact (ysmflw@yahoo.com) pentru a asocia la demers si actiunile mele. Cunosc destul de bine si Sanofi-Aventis, dar asta este o alta problema, desi este actorul principal in aceasta situatie. Daca opinia nu se va publica o rog pe dra Ciocarlan sa aiba amabilitatea, daca se poate, sa-mi ofere informatii pentru contactarea dlui Iancu. Va multumesc respectuos, cu anticipatie, pentru bunavointa.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb