Şanse mari ca Bursa să primească listarea obligaţiunilor de stat

MAKE, Raluca Maria Vişan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2006

Guvernul s-a hotărît să-şi întocmească o strategie de îndatorare în anul acesta, folosind oportunitatea îmbunătăţirii rating-urilor României - ocazie de împrumuturi mai ieftine şi mai lesne obţinute.

Guvernul a aprobat joi un Memorandum în virtutea căruia ministerele trebuie să prezinte, pînă la sfîrşitul lui aprilie, ce proiecte au de gînd, listă ce va fi analizată cu Ministerul Finanţelor, rezultînd cuantumul necesarului la finanţare pe 2006.

Senatorul Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci, ne-a informat că strategia de îndatorare guvernamentală include emisiunea de obligaţiuni cu maturitatea la şapte ani, care să fie lis-tate la Bursă.

Senatorul spune că reprezentanţii Băncii Naţionale au agreat că astfel de obligaţiuni - cu scadenţă de peste şapte ani - întrunesc condiţiile listării la Bursă. Senatorul a mai spus că necesarul estimat la peste un miliard de euro pentru inves-tiţiile din învăţămînt îşi va găsi resursele fie prin credit bancar, fie prin emisiune de titluri de stat. Vosganian precizează că suma nu este prinsă în buget şi că, deocamdată, un total al îndatorării viitoare nu poate fi estimat: "Uniunea Europeană ar impune o reevaluare a nivelului de deficit bugetar", a menţionat senatorul.

Faimosul bancher Bogdan Baltazar, acum "privatizat" la conducerea societăţii de consultanţă BBP, spune că aceste împrumuturi s-ar putea constitui în contrapartida necesară finanţării europene (Uniunea Europeană urmează să ne acorde circa 30 de miliarde de euro pentru proiectele noastre de dezvoltare, pînă în anul 2013, dacă venim şi noi cu o cincime la finanţarea lor).

Domnul Baltazar apreciază că România ar obţine cu uşurinţă cîteva miliarde de euro prin îndatorare externă, confirmînd opinia reprezentanţilor Guvernului.

Oana Marinescu, purtătorul de cuvînt al Guvernului, a spus, săptămîna trecută, că "băncile multilaterale de dezvoltare au anunţat reduceri importante ale costurilor pentru împrumuturile acordate României". Ea a adăugat că băncile comerciale externe - dar şi interne - "şi-au anunţat sistematic interesul pentru acordarea de finanţări pentru proiectele Guvernului".

Complemetar, domnul Bogdan Baltazar subliniază că nivelul scăzut al datoriei noastre externe, precum şi valoarea impresionantă a rezervelor Băncii Naţionale ne diminuează eforturile la îndatorare.

Totuşi, domnul Baltazar nu uită să precizeze că implementarea sistemului de pensii private este stringent necesară, ca să acopere golul de peste 2% în contribuţii, afectînd bugetul.

Fondurile de pensii private - o altă durere veche a pieţei noas-tre de capital...

Dar, să amintim că, dacă anul acesta pare să fie mai oportun pentru împrumuturi, totuşi principala noastră dificultate nu a fost (decît, eventual, conjunctural) să ne împrumutăm. Căci noi am pierdut sistematic mare parte din fondurile la care ne-au dat acces organizaţiile financiare internaţionale.

Adevărata noastră problemă este să imaginăm şi să întocmim proiecte viabile. Cine ştie, poate reuşim acum, cu strategia propusă de Guvern.

Sînt zece ani de cînd oamenii Bursei de valori tot cer - şi cer zadarnic - să fie listate obligaţiunile statului la Bursă, privind cu pizmă peste gard, la bănci, care au confiscat afacerea acestei pieţe.

Şi este o realitate că bursele europene se bazează, în special, pe marfa constituită de obligaţiuni.

Cabinetul Tăriceanu pare să fi acceptat, în sfîrşit, să experimenteze, anul acesta, listarea unor obligaţiuni ale statului la Bursă.

Ar fi un prim gest cu adevărat liberal...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb