Dolarul american a închis săptămâna trecută pe un trend puternic în creştere, cu perechea EURUSD reuşind "în sfârşit" să ajungă sub 1.1000. Aşteptările privind o posibilă atitudine mai agresivă a Rezervei Federale săptămâna aceasta i-ar putea încuraja pe cei care speculează în preţ o eventuală creştere de dobândă în septembrie sau decembrie anul acesta - în condiţiile în care şi datele economiei americane susţin acest lucru.
Cercetând raportul Comisiei Americane de Tranzacţionare Contracte Futures pe Mărfuri, cei care tranzacţionează futures pe USD au migrat masiv cu poziţiile de pe EURUSD şi GBPUSD - de exemplu, pe GBPUSD sunt -74.000 de contracte (aproximativ 4,6 miliarde de lire sterline) în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2010.
Între timp, de pe piaţă s-au închis 100.000 contracte futures pe EURUSD (12,5 miliarde dolar), dar ceea ce este mai semnificativ este minusul la contracte futures versus yenul japonez (39.000 de contracte), dolari australieni (33.000 contracte) şi dolari canadieni (22.000 contracte). Prin urmare, nu putem vorbi de o poziţionare long masivă pe USD. Valoarea record a minusului de contracte futures este de 225.000, deci avem "loc" suficient pentru o extindere a trendului. Reuniunea G20 a venit şi a trecut exact cum ne aşteptam: declaraţiile uzuale privind necesitatea de a ne delimita de jocurile speculative pe valute şi încurajări legate de măsuri fiscale stimulative. Greii G20 au recunoscut unanim că există o problemă de creştere în China, deci am putea să-i vedem reangajaţi, în săptămânile ce urmează, în combaterea trendului de scădere care a afectat regimul de la Beijing în ultima perioadă.
• EURUSD
EURUSD a ajuns iar în limitele clasice după şocul Brexit, cu EUR scăzând în faţa revigoratului USD, cu toţi ochii aţintiţi pe FOMC pentru a vedea dacă Janet Yellen şi "compania" sunt suficient de agresivi pentru a menţine dolarul atât de puternic. Următorul nivel de interes pentru EURUSD va fi 1.0800 sau poate chiar mai jos, deşi "sângerearea" post-Brexit a EUR ar trebui să se oprească imediat sub raportul de 1.0950 al perechii valutare.