SĂPTĂMÂNA VIITOARE: Negociatorii europeni se deplasează la Londra pentru a intensifica negocierile post-Brexit

A.P.
Internaţional / 16 octombrie 2020

Negociatorii europeni se deplasează la Londra pentru a intensifica negocierile post-Brexit

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că negociatorii europeni se vor deplasa la Londra săptămâna viitoare pentru a intensifica negocierile în vederea încheierii unui acord post-Brexit între UE şi Regatul Unit, după ce summitul european desfăşurat joi şi vineri a lăsat loc unui dialog al surzilor între Bruxelles şi Londra, cu ameninţări reciproce privind un ''no deal'', scrie Agerpres.

La acest summit liderii UE au constatat ''cu îngrijorare că progresele realizate asupra chestiunilor cheie care interesează Uniunea încă nu sunt suficiente pentru ca un acord să fie încheiat'' în puţinul timp rămas până la terminarea perioadei de tranziţie post-Brexit şi au cerut Londrei să facă ceea ce este ''necesar pentru ca un acord să fie posibil'', potrivit AFP.

În urma acestei poziţii, guvernul britanic a transmis că dacă europenii nu-şi flexibilizează poziţia Londra consideră aceste negocieri încheiate. ''Din punctul nostru de vedere, negocierile comerciale s-au terminat. UE le-a pus capăt de facto şi nu mai merită efortul de a vorbi decât în cazul unei schimbări fundamentale de poziţie a UE'', a indicat Downing Street.

''Ni s-a spus că Regatului Unit îi revine să facă toate compromisurile în zilele următoare. Nu aşa se desfăşoară nişte negocieri'', a declarat la rândul său ministrul de externe britanic Dominic Raab.

În urma solicitării ultimative venite de la Bruxelles, premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri într-o intervenţie televizată că UE refuză solicitarea făcută de ţara sa de la începutul negocierilor pentru un acord comercial după modelul celui încheiat de UE cu Canada, adică un acord de liber schimb fără taxe vamale şi fără cote. Prin urmare, Johnson a sugerat că singura alternativă din punctul său de vedere ar fi un acord după modelul australian, ceea ce ar însemna însă că relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi guvernate numai de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

''Devine clar că UE nu doreşte genul de acord încheiat cu Canada pe care l-am cerut iniţial (...) Ei vor să ne poată controla în continuare libertatea legislativă, pescuitul, într-o manieră care este evident inacceptabilă pentru o ţară independentă'', a spus premierul Johnson, cerând totodată mediului de afaceri şi populaţiei să se pregătească pentru situaţia în care odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la 31 decembrie, nu va exista un acord între Regatul Unit şi UE privind viitoarele lor relaţii.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacţionat pe Twitter asigurând că ''UE continuă să caute un acord, dar nu cu orice preţ''. ''Aşa cum este planificat, echipa noastră de negociere va merge săptămâna viitoare la Londra pentru a intensifica aceste negocieri'', a adăugat ea.

Vorbind tot despre acest subiect la o conferinţă de presă după summitul european, cancelarul german Angela Merkel a declarat că ''în ultimele zile am văzut lumini, dar şi umbre'', avertizând că timpul presează şi că ''pentru ambele părţi ar fi mai bine să se ajungă la un acord (...), dar nu cu orice preţ''.

În schimb, preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut că britanicii ''au mai mult decât noi nevoie'' de un acord de liber schimb între Regatul Unit şi UE şi prin urmare Londra trebuie să facă ''eforturi'' la negocieri pentru a-l obţine.

Aceste negocierile se lovesc în continuare de trei subiecte divergente, respectiv accesul pescarilor europeni în apele britanice - care interesează în mod special Franţa -, garanţiile cerute Londrei privind libera concurenţă şi reglementarea diferendelor comerciale.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb.

Dar chiar dacă în final tratativele eşuează şi se va ajunge la un ''no deal'' în urma căruia relaţiile comerciale dintre UE şi Regatul Unit se vor desfăşura doar pe baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), vor trebui totuşi să fie convenite unele acorduri sectoriale care să reglementeze domenii în care ar surveni un vid legislativ, cum ar fi transporturile între UE şi Regatul Unit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb