Şase membri ai Congresului SUA cer conducerii Parlamentului să ia în calcul modificarea Legii Educaţiei sau adoptarea unei alte legi, menţionând că, potrivit unor informaţii primite, actul normativ este în detrimentul "autonomiei universitare, democraţiei şi libertăţii academice". Grupul celor şase membri ai Congresului SUA a transmis, în acest sens, o scrisoare conducerii Senatului şi Camerei Deputaţilor.
În documentul care poartă antetul Congresului SUA şi este semnat de cei şase congresmeni, se arată că în ianuarie 2011, la Iaşi, Consiliul Naţional al Rectorilor a elaborat o rezoluţie prin care sunt solicitate "schimbări drastice şi amendamente" la Legea Educaţiei pentru a ajuta la salvarea învăţământului superior românesc.
Cei şase semnatari ai scrisorii menţionează concluziile acestui Consiliu, care a anticipat că Legea educaţiei, în varianta actuală, va distruge independenţa universitară şi libertatea academică a şcolilor private din România.
Potrivit acestora, prin unele articole ale Legii, "care par cu deosebire dăunătoare", se transferă în proprietatea statului patrimoniul universităţilor private, este promovată discriminarea de vârstă prin pensionarea profesorilor universitari la 65 de ani şi migrarea profesorilor în ţări mai puţin birocratice şi se invalidează autonomia universitară şi libertatea academică.
"Datorită legăturilor parlamentare strânse dintre ţările noastre şi interesul nostru în progresul global al relaţiilor dintre SUA şi România, avem încredere că veţi examina această chestiune şi veţi lua în considerare o nouă lege sau amendamente ajutătoare la Legea educaţiei naţionale din 2011, pentru a asigura autonomia tuturor şcolilor şi universităţilor din România", mai afirmă cei şase.
Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a menţionat că scrisoarea a fost analizată în Biroul Permanent, care a luat decizia să transmită documentul Comisiei pentru învăţământ pentru a analiza oportunitatea amendării actualei Legi a educaţiei.