Şase membri ai Congresului SUA cer modificarea Legii educaţiei în favoarea autonomiei universitare

Ziarul BURSA #Politică / 7 iunie 2011

Şase membri ai Congresului SUA cer conducerii Parlamentului să ia în calcul modificarea Legii Educaţiei sau adoptarea unei alte legi, menţionând că, potrivit unor informaţii primite, actul normativ este în detrimentul "autonomiei universitare, democraţiei şi libertăţii academice". Grupul celor şase membri ai Congresului SUA a transmis, în acest sens, o scrisoare conducerii Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În documentul care poartă antetul Congresului SUA şi este semnat de cei şase congresmeni, se arată că în ianuarie 2011, la Iaşi, Consiliul Naţional al Rectorilor a elaborat o rezoluţie prin care sunt solicitate "schimbări drastice şi amendamente" la Legea Educaţiei pentru a ajuta la salvarea învăţământului superior românesc.

Cei şase semnatari ai scrisorii menţionează concluziile acestui Consiliu, care a anticipat că Legea educaţiei, în varianta actuală, va distruge independenţa universitară şi libertatea academică a şcolilor private din România.

Potrivit acestora, prin unele articole ale Legii, "care par cu deosebire dăunătoare", se transferă în proprietatea statului patrimoniul universităţilor private, este promovată discriminarea de vârstă prin pensionarea profesorilor universitari la 65 de ani şi migrarea profesorilor în ţări mai puţin birocratice şi se invalidează autonomia universitară şi libertatea academică.

"Datorită legăturilor parlamentare strânse dintre ţările noastre şi interesul nostru în progresul global al relaţiilor dintre SUA şi România, avem încredere că veţi examina această chestiune şi veţi lua în considerare o nouă lege sau amendamente ajutătoare la Legea educaţiei naţionale din 2011, pentru a asigura autonomia tuturor şcolilor şi universităţilor din România", mai afirmă cei şase.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a menţionat că scrisoarea a fost analizată în Biroul Permanent, care a luat decizia să transmită documentul Comisiei pentru învăţământ pentru a analiza oportunitatea amendării actualei Legi a educaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb