Şase milioane de voturi contra Constituţiei

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 19 iulie 2007

MAKE

Băsescu a promulgat legea de creştere a pensiilor. Lumea calculează pensiile.

Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian calculează aşa: la TVA-ul şi accizele din consumul crescut al pensionarilor, aduni creşterea PIB-ului şi 400.000 de locuri de muncă noi, plus îmbunătăţirea colectării bugetare prin informatizare.

Probabil că dacă faci suma, atunci îţi dau 1,6 miliarde de euro, cele necesare majorării pensiilor în 2008.

Alex Massaci de la PricewaterhouseCoopers a zis, însă, la Rompres, că majorarea pensiilor va presa la creşterea salariilor din mediul de afaceri private, cu două consecinţe: agravând criza de resurse umane cu care deja se confruntau IMM-urile şi diminuând atractivitatea României în faţa investitorilor străini.

Pare logic.

Probabil că dacă scazi influenţa acestor efecte asupra creşterii economice, atunci nu-ţi mai ies miliardele lui Vosganian.

Daniel Dăianu zice că, în schimb, ne putem căptuşi cu o inflaţie. Dacă o calculezi şi pe asta, atunci creşterea pensiilor se anulează prin diminuarea puterii de cumpărare, în schimb se reduc investiţiile străine şi IMM-urile dau faliment.

Banca Mondială ne avertizează asupra colapsului posibil al sistemului de pensii.

E rău? Şi care-i problema? Ce, n-am mai trecut prin asta?

În cazul scenariului pesimist, avem trei opţiuni:

1. Vindem CEC-ul, vindem Automobile Craiova (dar, pe asta nu trebuie să ne prea bazăm, că Tăriceanu a zis că nu contează preţul), vindem Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz şi Transgaz şi dăm banii la pensii (pot să ne ajungă câţiva ani sau pot să nu ne ajungă nici pe 2008, depinde de preţul care nu contează); până mai ieri, puteam să adăugăm la asta şi desfiinţarea Fondului Proprietatea, dar, la sfârşitul lunii trecute, i-a apărut legea modificată în Monitorul Oficial, aşa că, aleluia!

2. Luăm din banii programaţi pentru proiecte de infrastructură şi de parteneriat cu Uniunea Europeană şi-i dăm la pensionari - no problem, pierdem zecile de miliarde de euro care ne-au fost destinate şi ne afundăm în sărăcie; Băsescu zice că, până în 2013, deficitul provocat de creşterea pensiilor va depăşi 30 de miliarde de euro, anulând oricum suma totală pe care ne-a hărăzit-o Uniunea Europeană, pentru dezvoltare.

3. Ne împrumutăm la bănci (asta nu, că preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen a zis că nu-i dispus să dea credit pentru pensiile de stat şi de altfel, ieri, a obţinut autorizaţia pentru administrarea unui fond de pensii facultative şi ar fi o aiureală să dea bani la concurenţă); dar putem să emitem obligaţiuni (asta da, că Groningen a zis că 60% din fondul lui de pensii va fi investit în obligaţiuni de stat, o formulă care îi este propice competiţiei cu pensiile de stat al căror buget - se poate spune sărind peste consideraţiile birocratice - va alimenta fondul pensiilor private).

Dar, lumea calculează la pensii. Problema este că nu o fac doar specialiştii.

Pensionarii înşişi calculează la pensii. Calculul pensionarilor este, însă, altfel.

Pensionarii nu calculează că, de anul viitor, vor avea bani mai mulţi în buzunar. Ei calculează că banii sunt, deja, în buzunar.

Cale de-ntors nu mai este. Să nu le creşti pensiile, acum, este ca şi când i-ai fura.

Pensionarii şi-au făcut planurile, unii s-au îndatorat, deja, în contul creşterii pensiei.

Să-l văd eu pe ăla care nu le dă banii.

Bietul Băsescu...

A promulgat legea.

Se scufundă cu Constituţia în braţe.

Cui îi pasă de Constituţie?

Celor 322? Nu.

Lui Băsescu? Ştiu eu?!

Este limpede că lui Băsescu nu-i convine ca pensionarii să le devină recunoscători lui Tăriceanu şi Geoană - cei care au iniţiat creşterea pensiilor. Faptul că există un contraargument constituţional împotriva legii promovate de ei este, foarte probabil, doar o coincidenţă de care s-a folosit ca să stăvilească perspectiva creşterii popularităţii lui Tăriceanu şi Geoană.

La fel a făcut şi în anii Convenţiei Democrate, blocând legea Lupu de împroprietărire a ţăranilor, numai şi numai ca să oprească perspectiva creşterii popularităţii PNŢCD.

Este clar - Băsescu a vrut să crească pensiile el însuşi, iar nu Tăriceanu şi Geoană.

A zis că a promulgat legea pentru că a existat un consens politic în Parlament şi pentru că pensionarii într-adevăr au nevoie de mai mulţi bani. Aiurea! La mijloc sunt şase milioane de pensionari. Şase milioane de voturi constituţia? Nu rezistă la şase milioane de voturi.

După cum Tăriceanu şi Geoană vor să fie ei autorii creşterii, fără să le pese de consecinţe. Şi nici de pensionari.

Creşterea pensiilor este pentru politicieni, o manevră pur politică, într-o luptă politică dusă la baionetă.

Nu-i frumos?!

Bătrânii noştrii necăjiţi vor primi bani ceva mai mulţi, pentru că politicienii îşi iau gâturile.

Vedeţi ce nimerit este Băsescu ca preşedinte?!

Cu Iliescu, ar fi furat în gaşcă - nu mai aveau ei minte pentru pensionari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Poreclit Hazna, pentru duhoarea pe care o imprastie, Make se pricepe la toate. Toti stiu ca este o nulitate, numai el nu stie. Va propun sa tragem apa.

    1. apa o tragem dupa ce te speli pe dinti

    Daca esti pensionar ca mine, intelectual cu doua facutati si peste 40 de ani contributie la stat, atunci pregateste-te pentru vremuri grele, dupa 2009! Nu stiu cat mi-o creste pensia in 2008, dar jumatate din crestere, am de gand s-o pun sub saltea, pentru anii ce vor urma. Disperarea in care ne-au aruncat cei ce au condus Romania timp de 17 ani, ne-a orbit azi. Ne aruncam flamanzi pe ciozvarta, fara sa ne pese de nimic, nici macar cat timp poate tine ciozvarta si daca, dupa aia, o sa mai fie macar de-un covrig. Poate murim mai repede! Probabil ca Vosganian, singurul care stie foarte bine in ce scufunda tara, pe asta si sconteaza - o sa murim de caldura, de nervi, de bucurie la prima pensie marita, oricu, au ei grija sa ne imputineze de ceva! Desi, la urma-urmei, de ce le-ar pasa astora de-acum, de ce va avea de infruntat viitorul guvern. Nimeni nu ne va putea scoate din groapa pe cre o sapa azi parsivi de tipul Vozganian, sau cretini incompetenti de tupul Pacuraru si Taricenu! Daca sunteti pensionari ca mine, puneti de-o parte ceva, pentru anii ce vor veni dupa 2009. Injurati-ma pentru avertisment, dar ascultati ce va spun!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb