În luna aprilie, în scopul combaterii fraudei şi pentru a preveni activităţile comerciale ilegale, Autoritatea Vamală Română a iniţiat o activitate de analiză de risc în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru un transport de tutun de narghilea, aflat în tranzit pe teritoriul României, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Tranzitul a fost deschis la Biroul Vamal de Frontieră Otopeni şi era destinat unei firme din Ucraina.
Conform comunicatului, în consecinţă, în data de 19 aprilie 2022, inspectorii vamali s-au deplasat la Biroul Vamal de Frontieră Siret unde au identificat mijlocul de transport, respectiv un ansamblu rutier, format din microbuz şi remorcă, înmatriculat în Ucraina. Şoferul, un bărbat cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, se prezentase pe sensul de ieşire din România, transportând conform documentelor vamale 600 de baxuri cu tutun pentru narghilea, mai exact 6.000 de kg.
Astfel, inspectorii vamali împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au efectuat controlul documentelor şi mărfurilor aflate în mijlocul de transport în cauză, care se afla parcat în zona de supraveghere vamală, fiind identificate 600 baxuri cu tutun de narghilea marca DAIM, origine Turcia, în cantitate totală de 6.000 kg. Valoare mărfurilor menţionată în factura însoţitoare era de 117.000 de dolari, precizează comunicatul.
Se menţionează că în acest caz acciza aferentă celor şase tone de tutun de narghilea este în cuantum de 3.000.000 lei.
Ca urmare a verificărilor suplimentare efectuate de către Autoritatea Vamală Română în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), s-a constatat că firma destinatară era inactivă fiscal, întrunindu-se astfel elementele constitutive al infracţiunii de prezentare de documente falsificate la autoritatea vamală, prevăzute la art. 273 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal a României, arată sursa.
Cele şase tone de tutun de narghilea care fac obiectul încălcării reglementărilor vamale în vigoare au fost reţinute de către Autoritatea Vamală Română, şi au fost predate, împreună cu ansamblul auto în care erau transportate, SPF Siret - ITPF Sighet pentru continuarea cercetărilor.