Sate întregi din Timiş, cumpărate de o singură persoană

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 30 ianuarie 2008

În judeţul Timiş, există foarte multe sate în care zeci de titluri de proprietate pentru terenurile agricole, semnate de prefect, sunt ridicate de o singură persoană. Prefectul Judeţului Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că a rămas uimit când, în sălile unor primării, unde s-a dus să le înmâneze titlurile şi să le strângă mâna proprietarilor repuşi în drepturi, nu a avut de felicitat decât câte o singură persoană.

"M-am întâlnit cu situaţii în care am înmânat zeci de titluri de proprietate unui singur om, care, între timp, are promisiuni de vânzare-cumpărare de la majoritatea persoanelor care primesc acele titluri", a explicat prefectul.

Potrivit Rompres, fenomenul este posibil după ce justiţia a declarat legale aceste promisiuni de vânzare-cumpărare. Astfel că, în momentul în care persoana îndrituită este validată şi primeşte o adeverinţă că îşi va recăpăta o anumită suprafaţă de teren, respectivul document poate fi vândut prin promisiunea de vânzare-cumpărare. Prefectul Drăgănescu a spus că există o adevărată piaţă a acestor adeverinţe, care se tranzacţionează tot mai scump în judeţ.

Imediat după ce au apărut legile retrocedărilor funciare, foştii proprietari sau urmaşii legali ai acestora au început să vândă terenurile contra unor sume derizorii, care mergeau de la 200 de mărci la 500 de mărci germane pe hectar, în baza unor înţelegeri de vânzare-cumpărare. Cei mai mulţi dintre cumpărători au fost chiar primarii sau secretarii primăriilor, care au ştiut foarte bine că preţul hectarului va creşte, iar afacerile cu pământ vor deveni foarte rentabile. La rândul lor, ei au revândut suprafeţele respective, tot în baza unor adeverinţe scrise sau promisiuni de vânzare-cumpărare, mai ales străinilor, în special italienilor.

Acum, peninsularii deţin aproape o treime din suprafaţa totală a terenurilor agricole din judeţul Timiş. Din suprafaţa agricolă, care însumează peste 702.368 de hectare, aproape 530.000 de hectare reprezintă suprafaţă arabilă. Potrivit unor surse imobiliare, italienii nu cumpără terenurile pentru a le parcela, ci mai ales ca investiţie, deoarece preţurile se află în trend ascendent. Acum, hectarul arabil din jurul Timişoarei, din zonele care vor deveni cartiere ale municipiului în circa 20 de ani, se tranzacţionează cu sume între 2.000 şi 3.000 de euro. Potrivit statisticilor, italienii deţin deja peste 100.000 de hectare de teren agricol în Timiş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb