În total 543 de civili - inclusiv 44 de minori - au fost ucişi de forţele de securitate din Myanmar, care reprimă orice opoziţie faţă de noul regim militar, după lovitura de stat a juntei de la 1 februarie, anunţă Asociaţia de Susţinerea Deţinuţilor Politici (AAPP), iar ONG-ul Save the Children denunţă o dublare a numărului copiilor şi adolescenţilor ucişi în ultimele12 zile, informează news.ro.
"Este extrem de oribil faptul că mai mulţi dintre ei au fost ucişi acasă, unde ar fi trebuit să fie la adăpost de orice pericol", denunţă AAPP.
Acest bilanţ ar fi însă mai mult mai mare, în contextul în care 2.700 de persoane au fost arestate, iar multe dintre ele - deţinute în secret, fără să aibă acces la rude sau avocaţi - au fost date dispărute.
La Yangon, capitala economică birmană, locuitori au depus flori în staţii de autobuz şi în alte locuri publice, în memoria "martirilor".
Bilanţul sângeros din ultimele zile a condus la un nou concert de proteste internaţionale.
CHINA ŞI RUSIA SE OPUN UNOR SANCŢIUNI
Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat "profunda îngrijorare faţă de deteriorrarea rapidă a situaţiei" şi condamnă "ferm" violenţele, într-o declaraţie adoptată în unanimitate după două zile de negocieri dificile.
Unele state membre - între care Statele Unite şi Regatul Unit - pledau în favoarea unui text "mai puternic", care viza "noi etape" în cazul unei noi degradări a situaţiei, o aluzie vagă la eventuale noi sancţiuni internaţonale.
Însă China - aliata tradiţională a juntei birmane - s-a opus în mod categoric oricărei măsuri coercitive, la fel ca Rusia - care doreşte să-şi aprofundeze cooperarea militară cu regimul militar birman.
Statele Unite şi Regatul Unit au sancţionat deja conglomerate aflate sub controlul unor generali birmani.
Însă aceşti generali se fac că nu aud nimic şi îşi continuă neobosit reprimarea sângeroasă.
Ei strâng în acelaşi timp laţul judiciar împotriva fostei conducătoare civile Aung San Suu Kyi, deţinută în secret de la 1 februarie, dar a cărei stare de sănătate este "bună", potrivit avocţailor acesteia.
3.000 DE MORŢI LA REVOLTA POPULARĂ DIN 1988
Laureata Premiului Nobel pentru Pace în 1991 este acuzată de corupţie şi de faptul că a încălcat olege cu privire la secretul de stat care datează din perioada colonială.
Ea a fost inculpată în mai multe capete de acuzare.
În cazul în care este găsită vinovată, ea riscă ani mulţi de închisoare şi să fie exclusă din viaţa politică.
Fostul lider al mişcării democratice "Generaţia 88" Mya Aye a fost inculpat cu privire la incitare la comiterea unor infracţiuni penale, a declarat avocatul său pentru AFP.
Revolta populară din 1988 a fost reprimată în sânge de către juntă, care a ucis atunci aproximativ 3.000 de oameni, potrivit news.ro.