SAXO BANK A PUBLICAT "PROGNOZELE SCANDALOASE" PENTRU 2018 Federal Reserve îşi pierde independenţa, Bitcoin se va prăbuşi, iar divergenţele din Europa se vor adânci

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 decembrie 2017

Federal Reserve îşi pierde independenţa, Bitcoin se va prăbuşi, iar divergenţele din Europa se vor adânci

Una dintre "prognozele scandaloase" ale băncii de investiţii Saxo Bank de la sfârşitul anului trecut a fost aceea că Bitcoin va ajunge la 2.100 de dolari în 2017.

Realitatea s-a dovedit mult mai "scandaloasă", în condiţiile în care cotaţia celei mai cunoscute monede virtuale tocmai a depăşit 14.000 de dolari.

În acest context, banca de investiţii din Danemarca a publicat prognozele pentru 2018 şi spune că "dacă oricare dintre acestea se va realiza, lumea va fi total diferită la sfârşitul anului viitor".

Seria celor 10 "prognoze scandaloase" este deschisă de Steen Jakobsen, economistul şef al băncii, în opinia căruia "Federal Reserve îşi va pierde independenţa, iar Trezoreria va prelua controlul". De ce? Pentru că 2018 este an electoral şi politicienii vor căuta ţapi ispăşitori, pe fondul unei economii slăbite, marcate de dobânzi ridicate şi o inflaţie în creştere. Jakobsen consideră că Trezoreria va prelua controlul pentru a stabiliza randamentul obligaţiunilor pe termen lung la 2,5%.

Şi Banca Japoniei va avea probleme majore, fiind nevoită să abandoneze controlul curbei randamentelor, după cum scrie John Hardy, şeful departamentului de strategie valutară din cadrul băncii.

În condiţiile unei creşteri puternice a randamentelor pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale, pe fondul creşterii inflaţiei, se va înregistra "o cădere fantastică a yenului", iar banca centrală va fi nevoită să treacă la alte măsuri de relaxare cantitativă, dar nu înainte de atingerea unei cotaţii de 150 JPY/USD, care va fi urmată de o revenire până la 100 JPY/USD.

A treia prognoză scandaloasă o reprezintă lansarea contractelor futures pentru petrol denominate în yuani la Shanghai International Energy Exchange. Decizia va avea "consecinţe geopolitice şi financiare extraordinare", după cum scrie Ole Hansen, şeful departamentului de strategie pe piaţa mărfurilor, în condiţiile în care China este deja cel mai mare importator de petrol, iar Rusia şi Iranul, două dintre cele mai mari ţări exportatoare, sunt gata să accepte plata în yuani.

După un an în care pieţele bursiere au înregistrat volatilităţi la minime istorice, atât din punct de vedere al nivelului, dar mai ales a duratei, economiştii de la Saxo Bank consideră că "am ajuns în situaţia în care stăm pe un butoi cu pulbere, care va exploda în 2018", iar indicele S&P 500 se poate prăbuşi cu 25% într-o perioadă foarte scurtă.

Motivul îl reprezintă, bineînţeles, politicile monetare ultrarelaxate ale marilor bănci centrale, care au condus la "accentuarea dezechilibrelor şi slăbirea sistemului financiar". În aceste condiţii, "orice şoc sau decizie de politică economică pot declanşa prăbuşirea".

Moneda virtuală Bitcoin a revenit în lista de prognoze a analiştilor de la Saxo Bank, deoarece realitatea din acest an s-a dovedit a fi mai "scandaloasă" decât prognoza lor de anul trecut.

De această dată, prognoza indică o creştere accelerată a cotaţiei Bitcoin până la 60.000 USD/BTC, urmată de o prăbuşire de dimensiuni epice în a doua jumătate a anului viitor, pe fondul intervenţiei Rusiei şi Chinei pe piaţă. În aceste condiţii, preţul BTC va ajunge până la 1.000 de dolari, considerat a fi apropiat de "costul său de producţie".

Evoluţii la fel de "scandaloase" sunt aşteptate şi pe frontul politic, atât în Statele Unite cât şi în Europa.

Schimbarea configuraţiei demografice în SUA, prin ascensiunea generaţiei "mileniului", va avea un impact dramatic asupra scenei politice, odată cu alegerile din noiembrie 2018, când cetăţenii vor vota pentru alegerea celor 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi a 33 de membri ai Senatului.

Schimbarea prognozată de analiştii Saxo Bank este revenirea puternică a "stângii", tot sub forma unui curent populist, care va promite creşterea masivă a cheltuielilor sociale, fără a ţine cont de deficitul bugetar sau datoria publică. Urmarea va fi o creştere semnificativă a randamentului obligaţiunilor cu maturitatea la 30 de ani dincolo de 5%, de la circa 2,8% cât este în prezent.

Pentru Europa se estimează că va urma un an al creşterii divergenţelor dintre vechiul nucleu şi noii membri. "Centrul de greutate se va muta de la axa franco-germană către grupul de la Visegrad, iar consecinţele vor fi severe pentru euro", se arată în prognoza băncii daneze. Acestui grup i se va alătura Austria, iar tensiunile vor atinge punctul culminant odată cu aplicarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona împotriva Poloniei.

Pe lângă Austria, poziţia grupului de la Visegrad va fi adoptată şi de Italia, care va fi condusă din nou de Silvio Berlusconi, şi de Slovenia plus încă 6 ţări UE. Cele 13 ţări vor forma astfel un grup minoritar care poate bloca activitatea Consiliului Europei. Noile condiţii politice vor provoca îngrijorări pe pieţele financiare, iar moneda unică europeană se va deprecia rapid până la paritate cu dolarul american.

Pentru continentul african, prognozele de la Saxo indică o "renaştere neaşteptată a Africii de Sud, care va impulsiona procesul democratic în regiune". După ce am asistat la înlăturarea rapidă a lui Robert Mugabe în Zimbabwe, valul schimbării va ajunge anul viitor în Africa de Sud şi Congo.

Din păcate, aici "scandalos" s-ar putea să fie doar optimismul analiştilor de la Saxo Bank, care văd alegeri libere monitorizate de comunitate internaţională şi o "invazie" a investitorilor străini în Zimbabwe, Republica Democrată Congo şi Africa de Sud. Oare ce se întâmplă în condiţiile în care China are altă opinie, iar interesul său în regiune va deveni tot mai evident?

Economiştii de la Saxo Bank mai estimează că vor avea loc schimbări majore şi în clasamentul corporaţiilor globale. Tencent este conglomeratul tehnologic din China care va ajunge pe primul loc, depăşind Apple chiar dacă valoarea bursieră a companiei americane va depăşi 1 trilion de dolari, pe fondul orientării celei mai mari economii din Asia către consumul intern.

Ultima prognoză scandaloasă se referă la ascensiunea fulminantă a femeilor în cadrul celor mai mari companii globale, 2018 fiind considerat "anul în care se va sparge plafonul de sticlă".

"Schimbarea va avea loc nu pentru că este corect să se întâmple aşa, ci din motive practice", scriu analiştii de la Saxo Bank, cum ar fi "utilizarea singurului potenţial de creştere în economiile noastre dezvoltate, dar îmbătrânite şi marcate de productivitate scăzută". Conform prognozei, femeile vor ocupa cea mai importantă funcţie de conducere în peste 60 de companii din clasamentul Fortune 500 până la finalul anului viitor.

Să sperăm că acestea se vor descurca mai bine decât Marissa Mayer sau Carly Fiorina. Doamnele trebuie să fie foarte atente, mai ales la motivele pentru care sunt susţinute pe drumul lor către vârf, în condiţiile în care acţiunile a numeroase companii din Forbes 500 au crescut doar ca urmare a răscumpărării acţiunilor cu ajutorul împrumuturilor ieftine, iar ţapii ispăşitori sunt la mare căutare.

Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm testul realităţii, care în ultima vreme şi-a făcut un obicei din transformarea scandalosului într-o "normalitate" pe care nu o mai înţelege nimeni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sau ceea ce spun nu e totuna cu ce gandesc.

    Bitcoin le-a dat rau peste botic.

    Ce au prognozat le vad mai degraba dorinte. 

    Autorul articolului ar fi trebuit sa analizeze pe scurt si previziunile pentru 2017. Abia atunci vedeam ce greutate au previziunile pentru 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb