Saxo Bank: "Nesiguranţa domneşte în Europa"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 iulie 2016

Saxo Bank: "Nesiguranţa domneşte în Europa"

"Imigraţia este cel mai important risc cu care se confruntă Uniunea Europeană de la criza datoriilor suverane"

"Dolarul SUA pare să fie cel mai sigur loc în lunile următoare"

Nesiguranţa planează deasupra celui de-al treilea trimestru din 2016 şi mai departe, dar acest lucru nu este în mod necesar unul negativ, consideră analiştii Saxo Bank.

"De fapt, dacă nesiguranţa este întâmpinată de reforme şi îmbunătăţiri, atunci toate evenimentele curente de risc ar putea apărea în retrospectivă ca indici ale unei schimbări pozitive", se arată în raportul "Perspectiva Saxo pentru Q3: în umbra Brexitului".

Analiştii Saxo Bank arată că nesiguranţa domneşte în Europa, ciclul determinat de datorii şi-a atins vârful şi contractul social este în curs de refacere prin înclinaţiile puternice ale votanţilor împotriva sistemului politic elitist: "Tranzacţionarea în pieţe în trimestrul al treilea va fi legată de navigarea prin volatilitatea crescândă, de înţelegerea modului în care sentimentul populist va afecta direcţia socială şi de acceptare a faptului că economia mondială - inclusiv cea a SUA - este pe cale să-şi reînnoade flirtul cu recesiunea".

Steen Jakobsen, economist şef şi CIO al Saxo Bank, a spus: "Personal, nu sunt prea preocupat de Brexit, căci crizele anterioare m-au învăţat că aceste tipuri de evenimente deseori duc la schimbări reale şi uneori la reforme reale. Ca urmare a crizei Mecanismului European al Ratei de Schimb din 1992, rata de creştere şi numărul locurilor de muncă din Marea Britanie au crescut semnificativ".

El a adăugat: "Vestea bună este că, în următoarele şase până la 12 luni, vom observa o mişcare către foarte necesarul mandat pentru schimbare. Vestea proastă este că aceasta va veni cu mai multă volatilitate şi mai multă nesiguranţă".

În acest context, perspectiva Saxo pentru clasele de active importante pentru Q3 este după cum urmează:

Imigraţia este cel mai important risc cu care se confruntă Uniunea Europeană de la criza datoriilor suverane şi, de asemenea, este cea mai trecută cu vederea, conform raportului citat. Ca atare, şi post-Brexit, Europa pare să fie mai divizată decât oricând, consideră Saxo Bank, adăugând: "Proasta administrare a politicilor migraţiei şi apatia economică au promovat un val anti-elite de-a lungul şi de-a latul continentului. Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Austria, unde un candidat al aripii de extremă dreapta aproape că a câştigat, şi rezultatul neaşteptat al referendumului din Marea Britanie reprezintă două avertismente serioase pentru Bruxelles - trebuie găsită o soluţie care uneşte periferia şi centrul, încheind regimul de reformă timidă al blocului european din ultimii ani".

Spectrul votului Brexit va plana în mod extins pentru ceva vreme, slăbirea lirei sterline va persista în urma referendumului (deşi e posibil să existe o scădere a acestui curent), se mai arată în analiza Saxo: "Totuşi am prognoza în continuare că perechea EURGBP va avea un vârf în Q3 înaintea altor perechi cheie GBP în jurul chestiunilor pe termen lung ale Europei, acum că lira sterlină a scăzut în mod sever. Cântărind probabil sentimentul pieţei pe mai departe, pare, de asemenea, puţin probabil ca Fed să ofere susţinere peste actuala inactivitate şi ar putea să nu creadă că politica monetară este răspunsul pentru noi riscuri de recesiune. Pe scurt, dolarul SUA pare să fie cel mai sigur loc în lunile următoare".

Pe piaţa obligaţiunilor, post-Brexit, randamentele globale din nou au ajuns la minime absolute şi, având în vedere că şefa Rezervei Federale, Janet Yellen, a capitulat în sfârşit în faţa atitudinii împăciuitoare, aşteptarea majoritară este pentru randamente foarte scăzute pentru o perioadă îndelungată, apreciază banca de investiţii. "Totuşi, în spatele titlurilor economice prăpăstioase, sunt semne că sentimentul se îmbunătăţeşte în multe părţi ale economiei", precizează analiştii, adăugând: "Unii dintre factorii majori de risc ce au afectat pieţele în ultimele şase luni fie s-au concretizat, fie sunt irelevanţi acum, temerile legate de instabilitatea pieţelor emergente s-au estompat, iar BCE a început să contemple derularea relaxării cantitative. În cazul probabil al unei îmbunătăţiri graduale în perspectiva economică globală, ne aşteptăm ca randamentele de bază, mai ales randamentele de bază europene, să crească uşor".

În cazul mărfurilor, al doilea trimestru a sfidat tendinţele din 2014 încoace şi anul acesta nu a făcut excepţie după ce o redresare agresivă condusă de petrol şi aur au ridicat întregul complex al mărfurilor, potrivit Saxo Bank: "Pe măsură ce intrăm în Q3, perspectivele de creştere în câteva dintre economiile importante ale lumii, inclusiv SUA şi China, continuă să fie puse în discuţie, iar problemele din Europa ar putea duce la un efect de domino asupra pieţei globale. Având acestea în minte, alături de nesiguranţa declanşată de votul Brexit şi posibilitatea unei întăriri ulterioare a dolarului, anticipăm limita de sus peste 50 dolari/baril în acest trimestru pentru ţiţei".

Analiştii au crescut prognoza pentru finalul anului la 1350 dolari/uncie, pentru aur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb