"Sberbank" preia "Volksbank International"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2011

"Sberbank" controlează circa jumătate din piaţa depozitelor retail din Rusia.

"Sberbank" controlează circa jumătate din piaţa depozitelor retail din Rusia.

Operaţiunile din România sunt excluse din tranzacţie, însă şi acestea vor fi înstrăinate ulterior

"Sberbank", cea mai mare bancă din Rusia, deţinută de stat, va cumpăra "Volksbank International" AG (VBI), operaţiunile din România fiind excluse din tranzacţie.

VBI este divizia est-europeană a "Volksbank" AG din Austria şi reuneşte operaţiunile din România, Cehia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia - Herţegovina.

Achiziţia este cea mai mare pe care o realizează un creditor rus în afara fostei Uniuni Sovietice. Preţul de achiziţie nu a fost dezvăluit, însă surse apropiate afacerii au declarat, săptămâna trecută, că "Sberbank" va plăti până la 700 de milioane de euro (un miliard de dolari) pentru VBI.

Divizia din România are cea mai mare pondere în activele VBI, res-pectiv 4,7 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) şi Slovacia (1,4 miliarde euro). După excluderea diviziei din România, operaţiunile cumpărate de "Sberbank" au active totale de 8,9 miliarde euro, 311 sucursale şi circa 4.000 de angajaţi pe nouă pieţe, potrivit datelor agenţiei Bloomberg. Dar, "Volksbanken" intenţionează să înstrăineze pe viitor şi activele din România, potrivit afirmaţiilor directorului executiv Gerald Wenzel. "Nu ar avea sens să păstrăm o singură divizie în Europa de Est, după ce am vândut restul din VBI", a spus Wenzel.

"Volksbank", "Sberbank" şi ceilalţi acţionari ai VBI - "DZ Bank" AG, "WGZ Bank" AG şi "Groupe BPCE" - vor să încheie tranzacţia până la sfârşitul acestui an.

"Sberbank", care controlează circa jumătate din piaţa depozitelor retail din Rusia, vrea să-şi extindă prezenţa internaţională ca să-şi diversifice sursele de venit. Creditorul rus are operaţiuni internaţionale doar în Belarus, Kazahstan şi Ucrania, care, în primul trimestru al anului curent, au generat numai 2,3% din veniturile totale ale grupului. Potrivit strategiei sale de dezvoltare, "Sberbank" vrea să dubleze până în 2014 contribuţia la venituri a operaţiunilor din afara Rusiei.

În luna aprilie, conducerea "Sberbank" declara că obiectivul strategic al băncii este să concureze în Europa Centrală şi de Est cu grupuri precum "Raiffeisen Bank International" AG sau "UniCredit" SpA.

VBI a avut pierderi în 2010, din cauza provizioanelor pentru creditele neperformante din România şi a deprecierii operaţiunilor din Ucraina. Pierderea netă a fost de 22,4 milioane de euro, faţă de un profit de 33,3 milioane de euro în 2009.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb