Scade preţul gazelor în Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 18 mai 2022

Scade preţul gazelor în Europa

Exporturile Gazprom în afara Comunităţii Statelor Independente au scăzut cu 26,5% în perioada 1 ianuarie - 15 mai

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au scăzut şi ieri, după ce, luni, Comisia Europeană a clarificat modul în care companiile din UE pot plăti pentru livrările de profil din Rusia fără să încalce sancţiunile impuse Moscovei de blocul comunitar, transmite Bloomberg.

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna următoare era în scădere cu 4,3% ieri dimineaţă, la 88,92 de euro pentru un Megawatt-oră, după alte două zile cu declin. Cotaţia a coborât până la 87,60 euro pe parcursul sesiunii de ieri, însă la ora 15.23 atingea 96,6 euro.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni seară că executivul comunitar le-a trimis săptămâna trecută statelor membre o serie de calificări cu privire la modul în care companiile europene pot plăti pentru gazele ruseşti, după ce Rusia le-a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, iar acestea pot plăti pentru gazele ruseşti în moneda convenită (euro sau dolari), aşa cum este prevăzut în actualele lor contracte, după care tranzacţia este declarată finalizată, fiind achitată în moneda respectivă. Aproape toate contractele de achiziţii ale firmelor din UE cu Gazprom sunt în euro sau dolari.

Aceste anunţuri au relaxat tensiunile existente între UE şi Rusia cu privire la livrările de energie. În plus, importurile europene de gaze lichefiate precum şi încălzirea vremii odată cu apropierea verii au contribuit la această tendinţă de scădere a preţurilor gazelor, potrivit Agerpres.

"Preţurile europene ale gazelor au ignorat escaladarea tensiunilor geopolitice", spune Biraj Borkhataria, director de cercetare la RBC Capital Markets, adăugând: "În pofida reducerii livrărilor de gaze ruseşti în ultimele săptămâni, importurile record de gaze lichefiate pe continent au readus stocurile la un nivel confortabil".

În 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări. Ulterior, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la Comisia Europeană privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale.

Engie va plăti în euro pentru gazele ruseşti

Compania franceză de utilităţi Engie SA va plăti către Gazprom în euro pentru gazele cumpărate, a anunţat ieri directorul general Catherine MacGregor, transmite Reuters.

"Plătim în euro şi astfel nu suntem expuşi riscului valutar", a declarat şeful Engie, menţionând că s-a ajuns la un acord cu Gazprom privind valuta de plată.

Engie a confirmat că şi-a redus expunerea directă la Gazprom, de la un nivel maxim de 15 TWh la aproape 5 TWh, la finalul lunii martie, conform Agerpres.

Engie, ca şi alte companii din Europa, se pregăteşte pentru o eventuală tăiere a livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa, diversificându-şi sursele de aprovizionare şi importând "masiv" gaze naturale lichefiate (GNL). Compania a încheiat recent un acord de achiziţionare de GNL pe 15 ani cu firma americană NextDecade Corp.

De asemenea, extinderea pe segmentul energiei regenerabile este o altă parte a răspunsului Engie, a afirmat MacGregor.

Gazele ruseşti erau responsabile pentru 20% din livrările Engie şi pentru 40% din necesarul de gaze al Europei.

Producţia Gazprom s-a diminuat cu 3,7% de la începutul anului

Exporturile Gazprom în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 26,5% în perioada 1 ianuarie - 15 mai 2022, la 55,9 miliarde metri cubi de gaze (bcm), a anunţat luni gigantul energetic rus, transmite Reuters.

De asemenea, compania a informat că a produs 193,8 bcm de gaze naturale în perioada 1 ianuarie - 15 mai, un declin anual de 3,7%, conform Agerpres.

Recent, Gazprom a anunţat că profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021, de la 135,34 miliarde ruble în anul financiar 2020 (afectat de pandemie), graţie creşterii preţurilor petrolului şi gazelora naturale.

Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62%, la 10.241 miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operaţional a crescut de patru ori, până la 2.411 miliarde ruble.

Ucraina vrea să majoreze exporturile de cereale după ce Polonia a relaxat procedurile vamale

Polonia va simplifica controalele veterinare şi va creşte numărul de inspectori, în încercarea de a stimula exporturile de cereale ucrainene via teritoriul său, a declarat ministrul Agriculturii de la Kiev, Mykola Solskiy, după semnarea unui acord bilateral, transmite Reuters.

În condiţiile în care porturile ucrainene sunt blocate de invazia rusească, Ucraina, un important cultivator şi exportator mondial de cereale, este obligată să îşi livreze produsele via graniţele de vest, bazându-se pe capacitatea limitată a căilor sale ferate şi pe micile porturi de la Dunăre.

Traderii şi oficialii spun că procedurile vamale şi numărul mic de inspectori polonezi limitează cantităţile de cereale ucrainene care trec graniţa în Polonia, conform Agerpres.

"Măsurile preconizate vor simplifica semnificativ trecerea graniţei pentru bunurile noastre şi vor creşte volumul exporturilor, ceea ce este prioritatea Ministerului", a declarat Mykola Solskiy.

În primele zece zile ale lunii mai, exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus la jumătate, până la aproximativ 300.000 de tone, de la 667.000 de tone în perioada similară a anului trecut. Comparativ, înaintea invaziei ruseşti, Ucraina exporta în fiecare lună până la şase milioane de tone de cereale.

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a coborât cu 1,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.35, ajungând la 12,32 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 0,3%, la 8,07 dolari/buşel.

----------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 0,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 114,57 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a urcat cu 0,1%, la 114,29 dolari barilul la ora locală 08.35.

----------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,9%, la 1.830 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.38, cea spot - cu 0,4%, la 1.831,80 dolari/uncie.

----------------------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a crescut cu 1,1% ieri, la ora locală 15.52, până la 2.390,02 puncte, RTS - denominat în dolari - cu 0,6%, la 1.181,20. Acţiunile grupului Gazprom s-au apreciat cu 1,3%, la 247,44 ruble la ora 15.53, cele ale gigantului bancar Sberbank - cu 2,2%, la 126,08 ruble. Titlurile grupului petrolier Rosneft au urcat cu 3%, la 390,05 ruble la ora 15.54.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb