Grupul OMV Petrom (SNP) a avut un profit net în scădere cu 61% după prima jumătate a acestui an, rezultatul net ajungând la 405 milioane lei comparativ cu 1,036 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, rezultatele financiare prezentate de companie fiind sub aşteptările analiştilor.
Profitul operaţional al grupului (EBIT) a scăzut, de asemenea, la 561 milioane lei, mai puţin cu 56% comparativ cu rezultatul consemnat în perioada ianuarie - iunie 2015, pe fondul scăderii preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale.
Acţiunile SNP s-au depreciat cu 3,6%, la 0,2545 lei/unitate.
• Nicu Grigoraş, Intercapital: "Rezultatele financiare aferente primelor şase luni, uşor sub aşteptările pieţei"
Rezultatele financiare ale Petrom aferente primelor şase luni din anul în curs, sunt uşor sub aşteptările pieţei, iar din acest motiv titlurile SNP s-au corectat, până la ora 14:45, cu aproape 4%, ne-a declarat Nicu Grigoraş, director tranzacţionare şi front office al "Intercapital Invest".
Domnul Grigoraş a menţionat că rezultatele financiare ale Petrom depind, într-o măsură semnificativă, de evoluţia preţului barilului de petrol şi a preţului gazelor naturale, dar şi de capacitatea companiei de a se adapta noilor condiţii de piaţă.
"Preţul petrolului şi al gazelor naturale par că se stabilizează în ultimele două trimestre după corecţiile însemnate din perioada septembrie 2014 -decembrie 2016, iar compania face eforturi însemnate de restructurare a costurilor. În aceste condiţii cred că Petrom poate termina anul în curs pe profit faţă de pierderile semnificative înregistrate în 2015", a precizat Nicu Grigoraş.
Acesta a adăugat: "După corecţia de peste 57% din perioada iulie 2014 - februarie 2016, preţul acţiunilor SNP tinde să se stabilizeze în zona 0,24 - 0,26 lei pe acţiune. Pentru lunile următoare, este posibil ca preţul să rămână în acest palier dacă nu vor exista variaţii semnificative ale preţului barilului de petrol".
• Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Rezultatele pe trimestrul doi ale OMV Petrom au dezamăgit"
După cum se observă din reacţia din piaţă a preţului acţiunilor, rezultatele pe trimestrul doi ale OMV Petrom au dezamăgit, ne-a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul "Tradeville".
Domnia sa a precizat: "Existau unele speranţe pentru o îmbunătăţire a situaţiei la nivelul celei mai mari companii listate din România, având în vedere că pe parcursul trimestrului doi din 2016, preţul petrolului pe piaţa internaţională a marcat un reviriment după minimele înregistrate în luna februarie a acestui an. Din păcate, SNP a raportat în continuare reduceri masive de profitabilitate, cu aproape 80% faţă de trimestrul al doilea din anul trecut, în condiţiile în care şi vânzările au scăzut cu 20% faţă de perioada similară din anul trecut".
Acesta a spus că trimestrul curent era unul important, pentru că investitorii se aşteptau să vadă efectul pozitiv al perioadei mai bune pentru preţul petrolului, adăugând: "Se pare că acesta nu a existat, deşi SNP continuă cu programul de reducere de costuri. Din cauza presiunilor continue la nivel de cerere, dar şi de ofertă pe piaţa internaţională a ţiţeiului, este de aşteptat ca potenţialul de apreciere al preţurilor acestei mărfi să fie limitat. În acest context, există serioase semne de întrebare relativ la capacitatea acţiunilor OMV Petrom de a-şi reveni semnificativ şi, mai ales, durabil, faţă de cotaţiile actuale".
• Marcel Murgoci, Estinvest: "Evoluţia OMV Petrom ţine de capacitatea managementului de a aduce compania la nivelul rezultatelor anului trecut"
Evoluţia Petrom până la sfârşitul anului ţine de capacitatea managementului de a reuşi să aducă societatea măcar la nivelul rezultatelor anului trecut, sau chiar puţin mai sus, ne-a declarat Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani.
Acesta a adăugat: "După rezultatele destul de slabe, părea că societatea îşi va reveni, dar, din păcate, nu s-a întâmplat aşa. Problema companiei OMV Petrom a fost cotaţia petrolului în scădere pe piaţa internaţională. În plus, nici investiţiile nu s-au mai ridicat la nivelul anilor trecuţi".
Domnul Murgoci a mai spus că şi în situaţia de faţă compania va fi în atenţia investitorilor, deoarece a rămas una dintre companiile de top din ţara noastră.
• Peter Zeilinger: "OMV Petrom planifică închiderea a 250 de sonde în acest an"
OMV Petrom planifică închiderea a 250 de sonde în acest an, anul trecut fiind oprite 350, a declarat, Peter Zeilinger, director pe partea de Upstream al companiei, într-o conferinţă de presă.
Domnia sa a precizat: "În portofoliul nostru sunt 7.600 de sonde care produc. Acum am analizat portofoliul nostru de sonde şi avem 250 de sonde care vor fi închise. O parte sunt închise parţial. Dacă mâine preţul petrolului sare de 80 dolari/baril, ceea ce nu credem, atunci vom avea un alt număr".
Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, a menţionat că, având în vedere situaţia costurilor, dar şi preţurile de realizare a produselor, analiza pe fiecare sondă a continuat.
Domnia sa a explicat: "Volumul de proiecte, cel de activitate s-au redus dramatic. Rezultatele noastre au dus la un profit operaţional cu 50% mai mic decât anul trecut, iar activitatea de eficientizare şi modernizare duce şi la reducerea numărului de personal. În acest moment vedem aceste preţuri joase (n.r. ale petrolului) continuând pe o perioadă mai lungă. Acesta este motivul pentru care măsurile noastre sunt structurale şi puternice pentru că nu vedem o revenire într-un termen foarte scurt. (...) Cea mai mare reducere a numărului de angajaţi se află în zona operaţională upstream".
Cu privire la salariile angajaţilor, Mariana Gheorghe a spus: "Nu am afectat salariile în această perioadă, avem un contract colectiv de muncă, valabil până anul viitor".
Potrivit datelor companiei, numărul angajaţilor a scăzut cu 7%, din iunie 2015 până în iunie 2016, de la 16.450 persoane la 15.237 persoane.
Mariana Gheorghe a precizat: "În prima jumătate a anului 2016, mediul de piaţă dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anulând efectele performanţei operaţionale îmbunătăţite şi ale disciplinei stricte în privinţa costurilor şi gestionării numerarului. EBIT excluzând elementele speciale din Upstream a reflectat în principal scăderea preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale, parţial compensată de reducerea costurilor de producţie. EBIT CCA excluzând elementele speciale din Downstream s-a îmbunătăţit uşor, ca urmare a evoluţiei favorabile a provizioanelor pentru creanţe neîncasate din activitatea de gaze, care a compensat efectele marjelor de rafinare mai scăzute şi ale opririi planificate a rafinăriei pentru revizie generală".
Doamna Gheorghe a mai spus: "Întrucât condiţiile de piaţă dificile au persistat, am continuat gestionarea strictă a costurilor şi a investiţiilor. Investiţiile au scăzut cu 35% comparativ cu perioada similară a anului trecut, reflectând finalizarea activităţii de foraj în blocul Neptun şi selecţia riguroasă a proiectelor. În plus, gestionarea eficientă a costurilor şi a numerarului ne-a ajutat să ne menţinem o poziţie financiară solidă şi un grad de îndatorare având un ordin de mărime de o singură cifră. Consultările privind sistemul de taxare pentru segmentul upstream ne aşteptăm să continue în a doua parte a anului. Aşa cum am subliniat şi în trecut, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este o condiţie-cheie pentru investiţiile noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore".
Mariana Gheorghe a mai spus, ieri, că pe segmentul de marketing evoluţia a fost bună, mai ales pe zona de retail unde piaţa a crescut cu 5,6% pe benzină şi motorină în primul semestru comparativ cu acelaşi semestru al anului anterior, iar vânzările OMV Petrom au depăşit această medie a pieţei urcând cu 6,1%.
Domnia sa a explicat: "Creşterile sunt determinat, atât de preţurile joase ale carburanţilor, dar şi de consumul mai mare din România care a avut ca impact şi cel legat de carburanţi. Nu acelaşi lucru putem să spunem că s-a întâmplat pe partea de vânzări comerciale, care au fost sub nivelul anului anterior, cu circa 8%. Aici am văzut două efecte. Pe de o parte închiderea rafinăriei (Petrobrazi n.r.) pentru o lună a cauzat o decizie a managementului să furnizeze din stocuri şi cu prioritate către staţiile de benzină ceea ce a făcut să fie cantităţi mai mici disponibile pentru vânzările comerciale, iar clienţii noştri comerciali s-au îndreptat către alte rafinării, către alţi furnizori. Aici se vede şi efectul de bază, anume că în aceeaşi perioadă a anului trecut am avut vânzări excepţionale pentru că două dintre rafinăriile concurente au fost oprite atunci".
Oficialul Petrom a subliniat că aceste lucrări s-au desfăşurat în condiţii foarte bune de siguranţă dar şi în timp şi în buget, permiţând rafinăriei să continue să producă în parametrii operaţionali optimi, adăugând: "Capacitatea de utilizare a fost de 81%, având în vedere oprirea de o lună, dar această modernizare şi reparaţiile capitale permit rafinăriei să opereze cu capacitate de utilizare de peste 90% în condiţii normale".
Profitul net al companiei în trimestrul al doilea al anului a fost de 117 milioane lei, în scădere cu 83% faţă de acelaşi interval de timp din 2015, potrivit raportului financiar.
OMV Petrom a raportat pentru trimestrul al doilea vânzări de 3,6 miliarde lei, mai mici cu 20% faţă de trimestrul al doilea din 2015, în principal pe fondul scăderii veniturilor din vânzările de produse petroliere, din cauza continuării declinului preţului ţiţeiului şi cantităţilor mai mici vândute.
Scăderea vânzărilor a fost determinată de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi pentru revizie generală, precum şi din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale.
Pentru anul 2016, compania se aşteaptă ca preţul ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de circa 40 dolari/baril. De asemenea, oficialii Petrom estimează că cererea de gaze a României va scădea faţă de 2015: "Preţul gazelor pentru piaţa reglementată a fost îngheţat la 60 lei/MWh până la finalul lunii martie 2017, în timp ce piaţa liberă este caracterizată prin concurenţă crescută şi presiune pe marje, inclusiv ca efect al competitivităţii sporite a gazelor de import", se arată în raport.
Pe piaţa de energie electrică, OMV Petrom anticipează că cererea în 2016 va fi relativ stabilă, cu marje în creştere, ca urmare a mediului de preţ de pe piaţa gazelor. Ca urmare a persistenţei supracapacitatii de rafinare pe pieţele europene, se estimează că marjele de rafinare vor scădea în a doua jumătate a anului 2016, faţă de nivelul înregistrat în primele şase luni. Se preconizează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere, coroborate cu creşterea consumului privat în România, vor continua să susţină cererea pentru produsele petroliere, însă concurenţa se va menţine crescută.
în baza regulamentelor"
1. Zdrente
(mesaj trimis de H2o în data de 11.08.2016, 09:56)
Pai da anrp plafineaza prețul la gaza si nu lăsa companiile românești să trăiască în această perioadă grea.cava mii de locuri de munca înseamnă bani scoși de la buget familii cu probleme ce vor întinde mâna la stat....reglementări domnilor ! În sua de ce președintele nu a dat drumul proiectului ce urma să lege o conductă de hidrocarburi între Canada si sua, tocmai pentru nu a distruge producția interna si a afecta astfel locurile de munca !!!! Idioți de guvernanți ! Ajutați companiile românești să păstreze locurile de munca!!
1.1. cel cu ochii de... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.08.2016, 10:18)
Tu nu vezi ca doamnei Gheorghe ii crapa obrazul de rusine sa declare mereu ca are un rezultat mai bun ca OMV. Daca facea deschiderea la mare la Pitesti sa aiba si Petrom un Rosebank unde sa parleasca 2 miliarde Ron intelegeam, da ASA nu face nicio isprava. Mai arunca ASA din cand in cand vreo 198 milioane cumparate de la OMV contravaloare pentru OMV Petrom Ukraine si PE care any asta a dizolvat-o, da tot la 5% grad indatorare ramai. Cat despre gas bati campii. We have crude, we have oil. ....Unde ai auzit de gas? Auditorule.....:-)
2. OMV mai mare de negociat cu statul roman
(mesaj trimis de Axa în data de 11.08.2016, 11:16)
si e mult mai concludent cand vorbeste din galeata, cand esti pe pierdere sau la break even point, cand ai inchis deja cateva sute de sonde si ai disponibilizat mii de angajati - asta intr-o prima faza. Se poate si mai rau
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de mitica în data de 11.08.2016, 13:38)
eu o simpatizez f.mult pe dna Gheorghe.are intentii bune per global.dae sa se gandeasca si la micii actionari,pt care o suta 2 de lei dividend face diferenta intre fericire si foame.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2016, 21:07)
E normal.