Scăderea dobânzilor a impulsionat piaţa obligaţiunilor

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2013

Scăderea dobânzilor a impulsionat piaţa obligaţiunilor

Scăderea dobânzilor bancare din ultimul an a creat apetit investitorilor pentru tranzacţiile cu obligaţiuni, sunt de părere brokerii din piaţa de capital.

Totuşi, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu obligaţiuni a fost, în anul 2013, de 4,8 milioane de lei, în scădere cu 14% faţă de media anului trecut, de 5,7 milioane de lei, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Faţă de acum doi ani însă, schimburile zilnice medii cu obligaţiuni au crescut cu 133%.

Dana-Mirela Ionescu, "Raiffeisen Capital & Investment": "Sper că vor fi încă două emisiuni anul viitor, plus cea a Transelectrica"

Dana-Mirela Ionescu, CEO "Raiffeisen Capital & Investment", ne-a declarat că obligaţiunile nu prea se tranzacţionează la Bursa noastră. Totuşi, doamna Ionescu a menţionat că anul 2013 a fost un an bun şi pentru ofertele de obligaţiuni, nu numai pentru ofertele de acţiuni. Anul aces­ta au avut loc două emisiuni de obligaţiuni corporatiste, "Raiffesen" şi "Unicredit", iar anul trecut cea a GDF Suez Energy.

"Urmează emisiunea de obligaţiuni Transelectrica (TEL) şi sper că vor fi încă două emisiuni anul viitor, cel puţin", ne-a mai declarat Dana-Mirela Ionescu.

CEO-ul "Raiffeisen Capital & Investment" ne-a mai spus că scăderea dobânzilor bancare a stimulat apetitul investitorilor atât pentru obligaţiuni, cât şi pentru acţiuni.

Adrian Ormenişan, SSIF Broker: "Piaţa noastră de obligaţiuni nu este lichidă"

Adrian Ormenişan, director de tranzacţionare la SSIF "Broker", intermediarul cel mai mare pe piaţa obligaţiunilor în 2013 (cu 47% din rulajul pe aceste instrumente) ne-a spus că, în ţara noastră, această piaţa nu este una lichidă. Domnia sa a adău­gat că cei mai mulţi clienţi preferă obligaţiunile municipale.

Volumul mare al tranzacţiilor cu obligaţiuni derulate de către "SSIF Broker", din acest an, se datorează faptului că societatea a intermediat oferta emisiunii de obligaţiuni a "UniCredit Ţiriac Bank", ne-a mai declarat domnul Ormenişan.

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Dobânzile oferite de obligaţiunile municipale au fost mai bune decât cele bancare"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni "Estinvest", ne-a declarat că tranzacţiile cu titluri de stat au fost cele mai căutate de către investitori, motivul fiind dobânzile "interesante", în comparaţie cu cele oferite de piaţa bancară.

Potrivit domniei sale, aceste dobânzi atractive ale titlurilor de stat s-au mai temperat şi consideră că, probabil, lucrurile se vor mai linişti. "În 2012, randamentele erau mai bune", ne-a mai spus directorul de operaţiuni "Estinvest", care a adăugat că, pentru anul viitor, un lucru important va fi evoluţia dobânzilor bancare.

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Scăderea dobânzilor bancare este un câştig pentru piaţa de capital"

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", ne-a declarat că nu i-a atras nimic atenţia în privinţa tranzacţiilor cu obligaţiuni derulate în acest an. "Piaţa obligaţiunilor este una de tranzacţii negociate direct", ne-a mai spus directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest", care a mai adăugat că titlurile de stat au fost cele mai apreciate de către investitori.

Mihai Mureşian este de părere că scăderea dobânzilor bancare este un câştig pentru piaţa de capital din ţara noastră, lucru care poate fi văzut atât în privinţa pieţei acţiunilor, cât şi a obligaţiunilor.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Există o tendinţă generală în privinţa instrumentelor cu venit fix, determinată de scăderea randamentelor"

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", este de părere că valoa­rea tranzacţiilor cu obligaţiuni a scăzut anul acesta, fiind o tendinţă generală în privinţa instrumentelor cu venit fix, determinată de scăderea randamentelor.

Un alt broker din piaţă ne-a declarat că tranzacţiile cu obligaţiuni încep să se "mişte", ceea ce este un lucru pozitiv. Domnia sa ne-a mai spus că şi micşorarea dobânzilor de pe piaţa bancară are un efect pozitiv asupra schimburilor cu obligaţiuni.

"SSIF Broker" a fost intermediarul care a realizat cel mai mare schimb de obligaţiuni din acest an, în valoare de 1,1 miliarde de lei, reprezentând 47% din totalul tranzacţiilor cu aceste instrumente.

Locul secund este ocupat de "Raiffeisen Capital & Investment", care a intermediat tranzacţii cu obligaţiuni de 769 milioane de lei, reprezentând 33% din total. Următorul intermediar este "BRD Groupe Societe Generale", care a intermediat schimburi de 134 de milioane de lei, reprezentând 5,8% din volumul realizat pe piaţa obligaţiunilor.

O pată neagră pentru piaţa obligaţiunilor a fost emisiunea Băile Herculane. Investitorii în aceste titluri au rămas cu buza umflată, după ce primăria nu le-a mai achitat nici dobânda, nici principalul, începând cu 2009.

În schimb, piaţa aşteaptă, pentru finalul acestui an, emisiunea de obligaţiuni în valoare de 200 milioa­ne de lei a "Transelectrica". Prospectul aşteaptă avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unor surse din piaţa de capital.

Banca Europeană pentru Recons­trucţie şi Dezvoltare are un program de 150 milioane euro, care are în vedere susţinerea emisiunilor de obligaţiuni pe termen mediu şi lung, în cadrul iniţiativei de sprijinire a dezvoltării pieţei de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb