Scăderea dobânzilor bancare creşte apetitul pentru fondurile de investiţii

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2014

Scăderea dobânzilor bancare creşte apetitul pentru fondurile de investiţii

Administratorii fondurilor de investiţii se aşteaptă la o menţinere a tendinţei de creştere, în special pe segmentul fondurilor de obligaţiuni, dar şi al celor de acţiuni şi al celor diversificate, în condiţiile în care şi bursa îşi menţine ritmul de creştere. Aceştia ne-au mai spus că scăderea dobânzilor bancare va fi unul dintre stimulii care vor conduce la apetitul investitorilor către fondurile de investiţii.

Numărul de investitori în fondurile deschise, autohtone sau străine, a ajuns la 266.631 la finalul lunii noiembrie, potrivit unui raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Potrivit administratorilor, cele mai căutate fonduri de investiţii, în anul 2013, au fost cele de obligaţiuni, care aduc un venit fix şi care au riscuri scăzute. Aceştia ne-au mai spus că, deşi fondurile de obligaţiuni au fost cele mai apreciate de către investitori, cele mai bune randamente le-au adus cele în acţiuni şi cele diversificate, deşi acestea au asociat un grad de risc mai ridicat.

Numărul investitorilor în fonduri a crescut, în primele luni din 2013, cu aproximativ 25.000, iar activele fondurilor de investiţii deschise s-au apreciat cu 3,5 miliarde de lei (+40%), potrivit lui Jan Pricop, directorul general al "KD Investments România".

Activele nete ale fondurilor locale au crescut, în luna noiembrie, cu 7,4% şi au depăşit la finele acestei luni valoarea de 12 miliarde de lei (aproximativ 2,7 miliarde de euro). Cele ale fondurilor străine distribuite în ţara noastră au crescut, în luna noiembrie, cu 1,1% şi au ajuns la valoarea de 1,54 miliarde de lei (341 milioane de euro).

Perspectivele sunt optimiste şi în 2014 pentru fondurile de investiţii, consideră Horia Braun-Erdei, manager general "ING Investment Management România". Domnia sa ne-a declarat: "Începutul anului 2014 pare să fie caraterizat de acelaşi mediu economic oportun investiţiilor prin prisma unui nivel scăzut al dobânzilor la nivel global, situaţie de care beneficiază şi investitorii autohtoni. O atenţie sporită va fi acordată deciziilor de politică monetară înaintate de băncile centrale la nivel mondial care vor fi monitorizate permanent de piaţă şi care pot genera modificări pe termen scurt, sentimentul global rămânând unul pozitiv. Pentru fondurile de investiţii, perspectivele sunt optimiste prin prisma potenţialului pieţei şi a deschiderii investitorilor autohtnoni către alte tipuri de plasament decât cele folosite până în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca trendul de creştere a expunerilor pe fondurile de investiţii administrate de compania noastră va continua şi pentru acest an printr-o creştere a numărului noilor investitori şi printr-o consolidare a volumelor administrate".

2013 s-a dovedit un an foarte bun pentru investitorii care au accesat fondurile de acţiuni, în detrimentul fondurilor de obligaţiuni, în contextul unui mediu economic cu o evoluţie încurajatoare, în ciuda tuturor evenimentelor contradictorii apărute pe piaţă în acest interval, ne-a mai declarat oficialul ING.

Domnia sa a adăugat că această clasă de active a adus randamente convingătoare pentru investitorii care au achiziţionat acţiuni ale companiilor listate pe bursele pieţelor dezvoltate, în detrimentul pieţelor emergente. "De asemenea, ultima perioadă a demonstrat, la nivel global, o anumită tendinţă a investitorilor de a se întoarce către instrumente cu un grad de risc ceva mai ridicat, spre deosebire de ultimii ani, când volumele cele mai importante au fost direcţionate către lichidităţi şi instrumente cu venit fix, aceste clase de active fiind, în trecut, favorizate de mediul economic mai fragil şi de tendinţa de scădere a dobânzilor", a adăugat domnul Braun-Erdei.

Potrivit domniei sale, interesul investitorilor pentru piaţa de fonduri de investiţii a crescut simţitor pe parcursul anului 2013, acest lucru fiind observat şi prin creşterea volumelor atrase de către companiile de investiţii, atât prin intermediul fondurilor de investiţii locale, cât şi al celor străine.

Domnul Braun-Erdei consideră că investitorii locali şi-au păstrat apetitul scăzut pentru risc, fapt ce a condus la fluxuri importante de capital către fondurile monetare şi de obligaţiuni, în căutarea de randamente superioare dobânzilor oferite pentru depozite la termen, ce au înregistrat un trend descendent pe parcursul anului. În acelaşi timp, a adăugat managerul general al "ING Investment Management România", unii investitori locali şi-au îndreptat atenţia şi către fondurile cu expunere pe acţiuni, din dorinţa de a diversifica şi de a beneficia de oportunităţile prezente pe piaţa locală şi străină.

Dan Nicu, "BRD Asset Management": "Cele mai performante fonduri au fost cele cu investiţii în acţiuni"

Dan Nicu, director general la "BRD Asset Management", apreciază că şi în 2014 se va menţine tendinţa de creştere, în special pe segmentul fondurilor cu expuneri limitate la riscuri, respectiv cu o abordare mai conservatoare în ceea ce priveşte politica de investiţii, adică fondurile cu plasamente în obligaţiuni şi instrumente monetare. Domnia sa a adăugat că este posibilă şi o relansare a produselor de investiţii cu expunere mai mare pe piaţa de capital, în funcţie de evoluţiile acesteia în termeni de performanţă şi lichiditate.

Din punctul de vedere al creşterii activelor rezultate din intrările nete de capital, evoluţiile cele mai bune le-au înregistrat fondurile deschise de investiţii cu plasamente în instrumente monetare şi cu venit fix, ne-a declarat Dan Nicu.

Potrivit domniei sale, din punctul de vedere al randamentului, cele mai performante fonduri au fost cele cu investiţii în acţiuni. "Investitorii au preferat, după cum se poate observa şi din creşterile de active, fondurile cu o expunere la riscuri mai scăzută, care le-au asigurat o performanţă stabilă, în general superioară, performanţelor depozitelor bancare", este de părere Dan Nicu.

De asemenea, domnul Nicu a constatat, în anul 2013, un interes mai mare din partea investitorilor pentru fonduri cu plasamente diversificate.

Horia Gustă, "Certinvest": "Aproximativ 25.000 de investitori noi s-au orientat către fondurile de investiţii"

Horia Gustă, preşedintele comitetului director al administratorului de fonduri "Certinvest", se aşteaptă ca şi în acest an să asistăm la continuarea trendului de atractivitate a fondurilor de acţiuni, în măsura în care şi bursa îşi menţine ritmul de creştere, precum şi la o evoluţie constantă a apetitului investitorilor pentru fondurile ce investesc în instrumente cu venit fix. Domnul Gustă a adăugat: "În plus, cred că 2014 va fi anul în care investitorii vor pune mai mult preţ pe accesibilitatea fondurilor de investiţii, şi se vor orienta din ce în ce mai mult către platformele de investiţie online, ce la vor permite să-şi monitorizeze în orice moment performanţa investiţiilor efectuate".

Oficialul Certinvest consideră că, la nivelul industriei, creşterile cele mai mari de active au fost înregistrate pe fondurile cu grad scăzut de risc, în principal fondurile de obligaţiuni.

Domnia sa ne-a spus că această tendinţă s-a manifestat şi la nivelul "Certinvest", cu specificaţia că ultimele luni ale anului s-au remarcat printr-un reviriment al intrărilor în fondurile de acţiuni, pe fondul evoluţiilor pozitive de pe bursă.

Domnul Gustă observă că, la nivelul industriei, a crescut numărul investitorilor în primele 11 luni ale anului cu 7,6%, adăugând că aproximativ 25.000 de investitori noi s-au orientat către fondurile de investiţii. "Şi la nivelul Certinvest s-a observat această creştere, segmentul cu cel mai mare avânt (31,5%) fiind cel al portofoliilor private administrate, acestea fiind soluţii investiţionale personalizate pentru clienţii cu disponibilităţi financiare mari", ne-a mai spus Horia Gustă.

Aurel Bernat, "BT Asset Management: "În 2013 a crescut apetitul investitorilor faţă de fondurile mixte"

Aurel Bernat, director de vânzări al administratorului de fonduri "BT Asset Management", spune că 2014 va fi în continuare unul favorabil fondurilor cu venit fix, dacă nu vor exista schimbări majore de politică monetară. Domnia sa anticipează că vom observa un interes tot mai ridicat către fondurile de acţiuni, pe măsură ce câştigul generat de piaţa de capital, chiar şi istoric vorbind, îi va tenta pe clienţii dornici să-şi asume riscuri.

Fondurile de obligaţiuni cu venit fix au fost cele care au atras mare parte din investiţii în 2013, ne-a mai spus domnul Bernat. Domnia sa a adăugat că trebuie remarcat şi un apetit mai mare al clienţilor, în 2013 faţă de 2012, faţă de fondurile mixte, acestea reprezentând o alternativă atractivă ca randament în condiţii de risc relativ scăzut.

Potrivit domnului Bernat, interesul investitorilor a fost în ton cu aşteptările, resimţindu-se în continuare un interes mai ridicat faţă de produsele sigure şi mai puţin în zona de acţiuni: "Cu toate acestea, randamentele atractive ale fondurilor de acţiuni au atras după sine şi investitori noi în acest gen de plasamente, însă mult sub nivelul celor din zona venitului fix".

Jan Pricop, "KD Investments România": "Anul 2014 va aduce noi investitori în piaţa fondurilor de investiţii"

Jan Pricop, directorul general al "KD Investments România", anticipează că anul 2014 va aduce noi investitori în piaţa fondurilor de investiţii, acest lucru fiind ajutat de dobânzile bancare, care sunt în scădere. Diminuarea dobânzilor va face mai populare şi fondurile ce investesc preponderent în acţiuni, dacă nu se vor înregistra surprize majore pe plan intern sau extern, care să inverseze actualul trend pozitiv de evoluţie a cotaţiilor acţiunilor, este de părere Jan Pricop.

Din punct de vedere al randamentelor, cele mai performante fonduri au fost cele de acţiuni, urmate de cele diversificate care au de asemenea o componentă procentuală importantă investită în acţiuni, este de părere oficialul "KD Investments România".

Domnul Jan Pricop ne-a declarat: "Din punctul de vedere al vânzărilor nete, care la nivel de industrie au fost lună de lună pozitive şi au bătut recordul anului 2013, în luna noiembrie, situaţia s-a schimbat. Deşi au fost cele mai performante, fondurile de acţiuni nu au fost şi cele mai populare, fiind depăşite de către fondurile de obligaţiuni, dar şi de către cele diversificate".

Şi domnia sa citează statisticile la nivel de industrie, care indică o creştere anul trecut (până în noiembrie) cu aproximativ 25.000 a numărului de investitori şi cu aproximativ 3,5 miliarde de lei (+ 40%) a activelor fondurilor deschise de investiţii. În opinia domnului Pricop, această evoluţie este mai mult decât încurajatoare.

Dan Popovici, "OTP Asset Management România": "Apetitul investiţional pentru fondurile mutuale, stimulat de scăderea dobânzilor"

Şi Dan Popovici, directorul general al "OTP Asset Management România", se aşteaptă că anul 2014 va fi unul cel puţin la fel de bun ca 2013 pentru fondurile de investiţii.

Evoluţia industriei fondurilor de investiţii din ţara noastră, pe parcursul anului 2013, a fost similară cu cea înregistrată în ultimii patru ani, respectiv interesul investitorilor s-a menţinut ridicat în direcţia fondurilor cu risc scăzut, fonduri care investesc preponderent în instrumente cu venit fix, este de părere domnul Popovici.

Domnia sa consideră că, în continuare investorii de retail din ţara noastră au o aversiune relativ ridicată faţă de volatilitate şi că atenţia acestora s-a îndreptat, în special, către fondurile de obligaţiuni denominate în lei sau euro.

Creşterea apetitului investiţional al clienţilor în ceea ce priveşte fondurile mutuale a fost stimulat şi de scăderea dobânzilor la depozitele bancare, ne-a mai spus domnul Popovici.

Directorul general al "OTP Asset Management România" a adăugat: "Continuarea acestui trend de reducere a dobânzilor nu poate să fie decât benefic pentru întreaga industrie a fondurilor de investiţii şi cred că este de aşteptat ca, pe parcursul anului 2014, interesul investitorilor să crească mai mult pentru fondurile cu grad de risc mediu, dar şi cu potenţial de randament ridicat. Chiar dacă fondurile de obligaţiuni îşi vor menţine o performanţă de peste 1% faţă de ce pot obţine clienţii din dobânzile bancare, cred că o parte dintre clienţii actuali vor dori să câştige mai mult, în condiţii de risc mediu şi astfel să se îndrepte spre alte categorii de fonduri de investiţii, chiar dacă acestea au o oarecare volatilitate".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb