Scăderea istorică a Bursei din Hong Kong a închis zeci de case de brokeraj

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2023

Sursa foto: www.hkexgroup.com

Sursa foto: www.hkexgroup.com

English Version

Edmond Hui, Bright Smart Securities: "Acest val de închideri şi concedieri care afectează casele de brokeraj este cel mai sever pe care l-am văzut vreodată"

O scădere istorică, de 4,6 trilioane de dolari, a capitalizării Bursei din Hong Kong se resimte în industria financiară a oraşului, conform unei analize Bloomberg, care arată că 30 de case de brokeraj locale s-au închis anul acesta, după un record de 49 de case închise în 2022.

Potrivit sursei menţionate, indicele Hang Seng al pieţei din Hong Kong se află în al patrulea an de scăderi, aceasta fiind cea mai lungă perioadă cu pierderi din istoria indicelui, care, săptămâna trecută, a ajuns la nivelul minim al ultimului an. Rulajul mediu zilnic la Bursa din Hong Kong este în scădere cu 14% în comparaţie cu media ultimilor cinci ani, iar piaţa ofertelor publice iniţiale (IPO) este în cel mai prost an din 2001 până în prezent.

Criza prelungită şi pierderile de locuri de muncă în rândul caselor de brokeraj ridică semne de întrebare cu privire la viitorul poziţiei oraşului ca principal centru financiar internaţional al Asiei. Acesta a fost afectat de restricţiile extreme impuse în Hong Kong din cauza pandemiei, dar şi de implementarea, de către Beijing, a legislaţiei privind securitatea naţională.

"Acest val de închideri şi concedieri care afectează casele de brokeraj este cel mai sever pe care l-am văzut vreodată", susţine, citat de Bloomberg, Edmond Hui, directorul executiv al companiei de brokeraj Bright Smart Securities din Hong Kong, menţionând: "Cheia constă în îmbunătăţirea lichidităţii pieţei. Acum, toată lumea are probleme. Pur şi simplu nu văd o lumină la capătul tunelului".

Firmele de brokeraj mici şi mijlocii, cele mai afectate

Firmele de brokeraj mici şi mijlocii, ale căror venituri provin în principal din comisioanele de tranzacţionare şi tranzacţiile în marjă, suportă greul recesiunii pieţei. Potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia pentru Valori Mobiliare din Hong Kong la începutul acestui an, în rândul brokerilor locali, peste 72% au suferit pierderi anul trecut, cel puţin un sfert plănuind să-şi reducă operaţiunile în acest an.

Acţiunile din Hong Kong au cele mai mari spread-uri între ofertele de cumpărare şi cerere - diferenţa de preţ dintre ofertele de cumpărare şi de vânzare a acţiunilor - pe pieţele din Asia Pacific, conform spuselor lui Tony Cheung, specialist în consultanţă la Instinet. "Asta înseamnă costuri de tranzacţionare crescute pentru investitorii instituţionali", a subliniat Cheung.

În ciuda previziunilor făcute de analişti la începutul anului, potrivit cărora acţiunile chineze se vor redresa după ce ţara a pus capăt restricţiilor "Covid Zero", sentimentul investitorilor a devenit constant defavorabil, notează Bloomberg.

O economie aflată în dificultate, un consum slab, legăturile tensionate dintre SUA şi China, şi criza imobiliară au determinat ieşirea fondurilor străine de pe pieţe.

"Lipsa lichidităţii arată că interesul instituţional pentru Hong Kong şi China scade până la un nou minim", a declarat Qi Wang, directorul de investiţii al administratorului de active UOB Kay Hian, adăugând: "Investitorii globali au renunţat la o mare parte din participaţiile lor din Hong Kong, în ultimii doi ani. Mulţi consideră acum China «irelevantă» din perspectiva portofoliului global".

2023 - cel mai rău an de după 2001, în privinţa IPO-urilor din Hong Kong

Lipsa tranzacţiilor se adaugă sentimentului negativ privind piaţa în dificultate din Hong Kong, conform Bloomberg. Potrivit analizei citate, anul acesta este pe cale să fie cel mai rău în privinţa debutului la Hong Kong după 2001 (după izbucnirea bulei dotcom), cu IPO-uri de 5,1 miliarde de dolari. Suma este foarte mică raportat la cele 52 de miliarde de dolari strânse prin IPO în urmă cu trei ani, şi în scădere cu 84% faţă de media ultimilor zece ani, de 31 de miliarde de dolari.

Chiar luna trecută, Alibaba Group Holding Ltd. a şocat investitorii renunţând la planurile sale de separare şi listare a afacerii sale de cloud, estimată la 11 miliarde de dolari. Compania, care a citat ca motiv pentru renunţare restricţiile SUA privind vânzările de cipuri către China, a informat că suspendă, de asemenea, listarea popularei afaceri din sectorul produselor alimentare, Freshippo.

Băncile de pe Wall Street fac concedieri în Hong Kong

În acest context, băncile de investiţii îşi reduc dimensiunile. În ultimul an, băncile de pe Wall Street, inclusiv Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley, au efectuat mai multe runde de concedieri în Hong Kong.

În luna octombrie, Bloomberg News scria că UBS Group AG din Elveţia a renunţat la zeci de bancheri de investiţii din Asia (cu sediul în Hong Kong), în principal cu roluri axate pe China.

"Această piaţă din 2023 este, probabil, cea mai dură piaţă a angajărilor după criza financiară globală", spune John Mullally, director general al firmei de recrutare Robert Walters din Hong Kong, referindu-se la industria locală a serviciilor financiare. "Cred că vor fi şi mai multe reduceri de posturi în 2024", conchide Mullally.

Scăderea continuă, în special într-un an în care pieţele globale de acţiuni au urcat, dezavantajează puternic Hong Kong-ul. Potrivit Bloomberg, piaţa de valori din Japonia este acum cu 1,5 trilioane de dolari mai mare decât cea din Hong Kong, acesta fiind cel mai mare decalaj de după 2009. Indicele nipon Topix a crescut cu 23% în acest an, în comparaţie cu scăderea de 17% a indicelui Hang Seng. Hong Kong-ul riscă, de asemenea, să fie depăşit de piaţa din India, care este cu numai 518 miliarde de dolari mai mică.

Chi Lo, BNP Paribas Asset Management: "Politica monetară a SUA trebuie să treacă de la înăsprire la relaxare"

Guvernul din Hong Kong a luat măsuri ca să oprească recesiunea şi să stimuleze tranzacţiile. Acestea includ anularea unei creşteri a taxei de timbru pentru tranzacţiile cu acţiuni, introdusă în 2021, precum şi planuri prin care să se asigure că pieţele rămân deschise în timpul vremii severe (taifun, spre exemplu).

Cu toate acestea, oficialii locali nu pot face nimic în privinţa costurilor ridicate ale împrumuturilor, în contextul înăspririi politicii monetare americane.

"Reducerea taxei de timbru este doar o cosmetizare", a spus Chi Lo, strateg de investiţii pentru Asia Pacific la BNP Paribas Asset Management, adăugând: "Pentru a revigora piaţa de valori din Hong Kong, politica monetară a SUA trebuie să treacă de la înăsprire la relaxare, iar Beijingul trebuie să introducă o relaxare mai agresivă".

În contextul prezentat, Vivian Lin Thurston, manager de portofoliu la William Blair Investment Management, concluzionează: "Durata şi severitatea acestei scăderi ciclice a pieţei din Hong Kong ar putea continua să influenţeze statutul său de centru financiar global. Doar dacă şi când condiţiile macro, respectiv fundamentele corporative vor începe să se îmbunătăţească, am putea vedea o performanţă îmbunătăţită şi o lichiditate crescută la Hong Kong".

Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scăzut cu 0,8% ieri, la 16.201,49 puncte.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Capitalul pleaca. Urmeaza ”deceniul pierdut” al Chinei si cresterea celorlalte tari din Asia.

    1. India tocmai a depasit Hong Kong si a devenit a 7-a cea mai mare bursa pe plan mondial. (The National Stock Exchange of India is valued at 3.989 trillion usd versus Hong Kong’s 3.984 trillion.)

      india formeaza pret bula in aur…. HG se defleaza in pret bula aur…. la fel si alte state!!!

      Trebuie sa faci conversia “preturilor” in pret “bani reali”. 

      s c c r e t 

    politica lu xi. dictatorii in final toti dau cu oistea-n gard. de aceasta e bine sa te retragi cat esti pe val.

    1. depinde pe ce val si ce curent te pui cat si spre ce destinatie vrei sa ajungi!!!

      sunt multi factori de luat in seama; in ce rapoarte de pret te orientezi cu intrarile / iesirile… ce vrei de la portofoliu pe termen lung … schimbarea aversiunii la risc in raport cu varsta si destinatia de care te apropii… 

      s c c r e t 

      Ce portofoliu in China, ca nu stii cand il apuca pe nebun colectivizarea.

      nu, nici nu ma gandesc. 

      dar bursa reflecta situatia economica reala cu oameni reali nu doar cifre pe un grafic. hong kong ul a fost o bijuterie, pana au pus chinezii labele pe el. acum sunt la minimul istoric din 2008, 15 ani pierduti, si inca mai scade. 

      xi a facut bine pt china, dar acum e expirat, politica lui de dezvoltare pib prin investitii imobiliare nu mai e viabila, ce sa mai construiesti, inca o autostrada? si tine cu dintii de functie, pana ii duce pe chinezi inapoi la sapa de lemn. si ceausescu ne-a dus la sapa de lemn cu tot felul de "ctitorii", care primele au avut utilitate dar la sfarsit erau doar proiecte megalomane aducatoare de saracie(casa poporului de ex, e in cartea recordurilor ca a doua cladire ca marime din ...lume, si etc, mai avea el niste megalomanii pe teava)

      nu m-as mira sa atace si taiwan, curand, sa-si ascunda impotenta economica. cam ca putler. 

      NPLurile spun ca nu au atins inca minime!(declarate)

      s c c r e t 

      cineva lauda pibul rusiei si omitea sa aduge si anexarile!

      in postare… 

      s c c r e t 

    eu am anuntat acolo bula imo si munte de npluri in formare!!!

    bagati sub index si CDSurile sa vedeti ce dragut se pupa…. 

    HK sunt aia cu fondurile in China Evergrande… adica canalele financiare din hk catre ever… 

    Nu a vazut mimeni graficul istoric NPL din Regiune?! 

    Care este maximul de ani intre alta explozie de in npluri atunci cand supapele financiare sunt tinute artificial?  

    Analizand mai multe date si economii cam 19-24 ani.. in functie de state si politici bancare fupapele sunt lasate sa respire la 18-20 ani… sunt si supape tinute artificial pana la peste 24 de ani… cele care depasesc termenul asta ating niveluri critice de suportabilitate in piata respectiva a “pretului/costului de credit” in raport cu venitul net produs local. 

    Romania a avut ciclu de npluri 80 (nedeclarate total dar cu industrie in cadere) siceva spre 90 (deja declarate) spalate iar pana in bula din anii 2000 spre 2005-2006-2007 ca sa explodeze iar muntele de NPLuri pana in 2012-2015… ca sa spalam iar muntele pe alta specula si implicit sa facem mutarea totala procentuala intre generatii a “valorii activelor totale de pe balantele contabile banci comerciale ce au depastit valorile din bula trecuta” - isarescu vulpe batrana stie despre ce indicator vorbesc (chiar daca la noi nu este public).-de fel acest indicator cand depaseste 90% nu poate sa mai duca mult… piata devine supra creditata si creditul devine rau pentru economie. -darrr sunt state si regimuri economice ce se joaca cu acest indicator castigand 5-8 ani in plus de extra crestere ca sa sufere grav in fata pe mai multi ani.. in nestiinta lor lovind si in partenerii comerciali. 

    Joaca cu inflarea activelor peste valorile reale date de puterea de plata a veniturilor nete locale in raport echilibrat cu net rents…. si vanzarea lor in bule de pret cu randamente real negative (sau excesiv de comprimate / compresate) pe mai multi ani nu aduce in fata nimic bun pentru populatie. Aduce pe termen scurt pentru guverne si speculatori unde la reset populatia va fi obligata sa consume paine cu sare si salariile sa le fie mancat de 80% cost de trai. 

    Romania a avut un munte de npl prin 30-45… pe urma curata ca “lacrima”… a intins distractia pana in 60 si cv spre 70… aici a avut iar cv rateu mic (dar populatia nu a fost instiintata) au pus un leocoplast rapid si au impins muzicuta pana in 80 si cv… oricum din 70 si cv (daca ascutati povestile batranilor) deja treaba se “imputea” doar ca mirosul a devenit mai evident dupa 80… spre 90… toate in incercarea de suprimare munte de “neperformari reale”.. 

    Si … oricum nu inteleg panica la Hong Kong pe bursa… (sau poate batranii fac exituri) pentru ca ea dexine exagerat de ieftina in pret aur international sau local… ceea ce corespunde foarte bine cu schimbarea in fata a politicilor monetare. 

    Nu este de mirare ca multe banci comerciale / si centrale sunt “sfatuite” sa tina Tr1 asset AUR si nu “prostii”…. 

    China se confrunta momentan si cu un ciclu de deflatie… a mai avut unul prin 90-2000 unde in anii 2000 odata iesita din deflatie a zburdat in pret bani reali… a mai avut alt ciclu de deflatie prin anii 58 spre 62 parca… cu nebunul de la putere de a dat suc in agricultura si au murit milioane de oameni de foame in china. Atunci nu era “bursa” publica la amaratul de rand sa vada indexul in timp real… era accesul doar a bancii centrale + minister finante …. caci ea avea monopolul cu pretul si tranzactiile comerciale. 

    Ps: pentru cine are 20-30 de ani in fata poate sa stea long pe ei. dar prefer tot usa… 

    USA se apropie de terminarea ciclului de mare depresie economica - nedeclarata - dar observabila la pas prin multe state din usa. Ei au mereu talentul de a spune “povesti” … pentru a stimula interesul investitorilor externi atunci cand cei interni/locali cad pe capete (vedeti indexul de detinere pe termen lung actiuni pe bursa din usa in crash comparativ cu anii 50-80 maxim si azi spre minime - unde media de detineri nu depaseste 5-7 ani). 

    Imi place totusi mai mult USAul si Europa pentru ca ciclul Pig Iron este mult mai liberalizat? 

    Cat de liberalisat? 

    Cat sa aibe Italia inca sparta “gura” de “asfalt” si sa isi culeaga si astazi “dintii”. 

    Sau state ca Detroit cu case date pe 1000-5000 dolari (comparati cu venitul net local)…. 

    Sau state din europa cu pib real tinut deflat = austeritatea ciclica la omul de rand prin politic reversibile de taxare ca sa spele financiarul. 

    pss: este loc pe HG de pariu anti credite “performante” / actual financiar “cristalin”. 

    Motivele pentru care imi place usa sunt mult mai multe…. o istorie intinsa a pietei de capital - publica - liberalizata sau semiliberalizata ciclic… 

    America a scos din noroi Romania in anii 30 spre 40 si cv… tot ea a scos din noroi si in 90 si cv… tot ea a sacrificat dolarul diluandul dupa 2008 cand piata internationala crapa… printre care si romania… 

    italia cu bula bursei de peste 4-5 kg aur pret index si bula imo in aur pana la dumnezeu …. si azi isi matura dintii… pentru ca nationalisti de fire si cv rasisti… nu au pregatit economia pentru liberalizare.., si nu sunt noi cumparatori de toxicitati vechi pe cat au ei de vandut… 

    UKul nu a stat nici el rau la pret bula imo peste 20-25 kg de aur…. a fost printre fruntasii de pe continent… “norocul” face ca limba de circulatie internationala si semiliberalizarea pietei a reusit sa le spele toxicitati cu dobanda trantita la minime…. si italia a avut dobanda ipotecara zero si 1% … iar acum in crestere… dar nu s-a comparat cu viteza ukului la spalare. 

    Alta care da rateuri in “rural” este Germaniuta, da…. Germaniuta noastra…. se defleaza de isi rupe dintii in “rurale”… si astia “liberalizati” nu reusesc sa gaseasca “prosti” sa le cumpere toxicitatile pe cat au ei de vandut. 

    Oportunitati majore in pret putere de cumparare vad dupa 2028-2029!!! in multe piete! 

    Multi “batrani” vor fi fortati sa vanda…si daca nu ei copii lor vor vinde si daca nu ei guvernele le vor vinde sau presiuni taxari reversibile fortand vanzari in masa. 

    s c c r e t  

    se spune ca “poarta” spre China este HK…

    deci multa intermediere financiara a dus la multa profitabilitate…  

    era abundentei si caliciei apune…. 

    sunt alte tari si continente mult mai productive si cu mai multi copii per cap de familie ceea ce inseamna in fata boom credit in circulatie. 

    s c c r e t 

    Si de ce am tot spus in comenturi:

    Ucraina ieftina!!! 

    Pentru ca este in top 3 global la busire credite!!! 

    Cu cat timp stau busiti cu atat timp romania mananca ieftin la propriu nu la figurat! 

    Can nu vor mai fi iestini romania va manca scump prost si fara rost!!! 

    s c c r e t 

    1. cum investesti in ucraina, se poate? sau numai prin deschidere cont la un broker local?

      in caz ca se termina razboiul nu e o destinatie rea pt capital(dupa razboi, nu acum ca, cine stie) 

      acum nu dupa razboi se investeste…

      la pas… 

      cumpar terenuri! 

      s c c r e t 

      O idee buna. pe teren si dc cade o bomba, nu ti-l strica :))

      nu…

      il lasi parloaga…. 

      vb de 20-30 ani exit!!! 

      s c c r e t 

    bursa lor se ieftineste in pret “cate ore de munca = cost index”…. si altii dramatizeaza ca “istorica”… care istorica…?!

    si la inceputul lui 2000… 90…. tot ieftina era… 

    s c c r e t 

    HK50 cumparati si vindeti in 2026-2027 in trepte…

    dolarul e prea tare pe index… chinexul nu vrea sa dilueze rau inca moneda… aur nu vrea sa dea (il cumpara)… deci speculeaza (“chiezul”) ca dolarul tre sa cada ca eu sa isi declare ceva toxicitati sa sa poata incepe vanzarile… stimuland si moneda locala sa cada sub dolar… adica noi forme de credit. 

    Dici daca betoane sunt livrate… prin umplerea lor treptata cu populatie … apar alte nevoi de creditare… afaceri servicii consum … 

    ps sa nu uitam ca atig maximul in populatie si productie prin 2026 plus minus… de aici lavale ca la ro si rusi.. japonezi si altii… 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb