SCĂDEREA PREŢULUI LA PETROL: Moscova suspectează un complot între SUA şi ţări din Orientul Mijlociu

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 octombrie 2014

Moscova suspectează un complot între SUA şi ţări din Orientul Mijlociu

Barilul de petrol Brent depăşeşte în prezent cu puţin 92 de dolari, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al cotaţiilor din iunie 2012

Scăderea preţului la petrol ar putea fi rezultatul unui complot între SUA şi ţări din Orientul Mijlociu, susţine fostul ministru de finanţe rus Aleksei Kudrin, citat de agenţia ucraineană de presă Unian, potrivit Agerpres.

O astfel de situaţie s-a mai întâmplat în 2008, înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, a amintit el. Cu toate acestea, unii experţi spun că există o serie de argumente importante care contrazic teoria conspiraţiei, dar Rusiei, în orice caz, nu îi este mai uşor.

Este posibil ca scăderea actuală a preţului la petrol să fie rezultatul unei complicităţi între mai mulţi jucători importanţi de pe piaţă, inclusiv Statele Unite şi ţări din Orientul Mijlociu, a declarat fostul ministru de finanţe Aleksei Kudrin. Cu toate acestea, spune el, nu se poate spune fără echivoc că cineva manipulează piaţa de petrol.

Dar, afirmă fostul ministru rus, în contextul în care se ştie că Rusia este dependentă în primul rând de preţurile ridicate la petrol şi că s-a obişnuit să trăiască în condiţiile unui preţ ridicat la "aurul negru" se poate suspecta un aranjament între unele mari ţări exportatoare, între care SUA, şi, de exemplu, state din Orientul Mijlociu, privind o creştere a extracţiei de petrol şi menţinerea unui preţ mai mic la ţiţei.

De la jumătatea lunii iulie, preţul petrolului pe pieţele mondiale a scăzut cu aproape 20%. La ora actuală, barilul de petrol Brent depăşeşte cu puţin 92 de dolari, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al cotaţiilor din iunie 2012. Ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) se vinde cu 89 de dolari pe baril, tranzacţionându-se la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de an.

Scăderea preţului la petrol a coincis cu o creştere bruscă a dolarului în raport cu toate celelalte valute, care s-a produs pe fondul renunţării treptate din partea Rezervei Federale a SUA la politica "pornirii tiparniţei de bani".

Majoritatea experţilor occidentali şi ruşi nu susţin ipoteza fostului ministru Kudrin. Cei mai mulţi experţi cred că oscilaţiile actuale sunt o consecinţă directă a unor factori fundamentali. Este vorba de un excedent pe piaţă în condiţiile unei scăderi a cererii, susţin aceştia. Libia, care la sfârşitul anului 2012 şi-a redus producţia de petrol (cu 1,2 milioane de barili pe zi), din motive lesne de înţeles, se întoarce acum pe piaţă. În acelaşi timp, Arabia Saudită, care a compensat atunci volumul lipsă din Libia, nu se grăbeşte să-şi reducă livrările.

Mai mult, spun experţii, saudiţii au redus preţul oficial la aurul negru pentru consumatori la 1-2 dolari, ceea ce, în opinia lor, ar demonstra refuzul saudiţilor de a da înapoi Libiei cota ei de pe piaţă. În plus, există un surplus de producţie în Irak şi Iran, în condiţiile în care China şi-a redus, potrivit experţilor, achiziţiile de petrol din cauza problemelor din economie.

FITCH:

Preţul petrolului ar putea coborî până la 80 de dolari per baril

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat ieri că tendinţa de scădere a preţului petrolului va continua, iar cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea coborî până la 80 de dolari, informează un comunicat de presă al agenţiei. Fitch susţine că tendinţa de scădere va continua până când va avea loc un răspuns de auto-corecţie în ceea ce priveşte oferta de petrol, provocat de reducerea investiţiilor în noi puţuri din partea producătorilor de petrol de şist.

Cotaţia futures la ţiţei Brent cu livrare în luna noiembrie a scăzut ieri până la 90,76 de dolari per baril, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna iunie 2012, după ce anunţul Fondului Monetar Internaţional privind reducerea estimărilor de creştere ale economiei mondiale a dat naştere la îngrijorări cu privire la cererea globală de petrol.

Potrivit Fitch, reapariţia întreruperilor în aprovizionare precum şi o acţiune pozitivă din partea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt cei mai probabili catalizatori pentru o revenire a preţurilor. "În absenţa acestora, noi scăderi sunt posibile, în special dacă apar noi dovezi cu privire la o nouă încetinire a cererii mondiale sau cu privire la majorarea capacităţilor de rezervă ale OPEC", susţine Fitch, potrivit Agerpres.

De asemenea, agenţia de evaluare susţine că aprecierea dolarului american, care s-a întărit în raport cu moneda euro cu aproximativ 10% de la mijlocul anului, contribuie şi ea la scăderea preţului petrolului care este cotat în dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce numai "se poate suspecta un aranjament între unele mari ţări exportatoare, între care SUA, şi, de exemplu, state din Orientul Mijlociu, privind o creştere a extracţiei de petrol şi menţinerea unui preţ mai mic la ţiţei "? Asta este realitate, declarata oficial si belicos de SUA, ca mod de lupta si slabire a puterii de influenta a Rusiei pe plan mondial, sa reduca puterea ei de a se dezvolta si inova, ca pina acum, punind in imposibilitate "licuriciul" sa tina pasul cu tehnologiile de virf si armament, cu care se tot lauda, in comparatie cu Rusia care-si vede de treaba ei .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb