Relaţiile dintre Germania şi Turcia s-au încins din nou, săptămâna trecută, din cauza arestării, în Turcia, a unor activişti pentru drepturile omului, printre care se numără un german şi şeful local al organizaţiei Amnesty International.
Deviaţiile care au loc între Turcia şi Germania îi îndepărtează pe turci de relaţiile cu lumea democrată, consideră unii analişti. Aceştia subliniază că, în cadrul războiului diplomatic izbucnit recent între cele două ţări, Turcia are unele derapaje, iar Germania reacţionează în acelaşi mod.
Sursele citate ne-au explicat: "Deocamdată, dimensiunea economică a Turciei este foarte bună, această ţară deţinând holdinguri puternice în peste 20 de state, în special în afara Europei - Asia Centrală, Africa, Zona Arabă etc. Însă deviaţiile la care asistăm o îndepărtează pe Turcia de relaţiile pe care le are cu lumea democrată.
Nici acuzaţiile făcute de nemţi potrivit cărora firmele din Germania care activează pe piaţa turcă sprijină terorismul şi nici afirmaţiile lui Erdogan că peste 180 de companii din Germania ar avea legătură cu Gulen nu mi se par normale. Este ridicolă acea listă a terorismului făcută de Erdogan în acest război diplomatic, listă ce cuprinde mai mult de 180 de mari nume din Germania. Iniţial, a fost o alunecare din partea Turciei, după care am fost martorii unui derapaj şi din partea Germaniei. Ambele ţări manifestă devieri impardonabile şi nepermise".
Analiştii consideră că, în prima fază, investiţiile importante din cele două ţări nu vor avea de suferit de pe urma acestui conflict, însă, într-o a doua fază, efectele care se vor răsfrânge asupra relaţiilor economice dintre Turcia şi Germania şi asupra investiţiilor din aceste state este posibil să fie cât se poate de grave.
În termeni foarte duri, ministrul de externe german Sigmar Gabriel a acuzat Ankara de încălcări sistematice ale drepturilor omului şi a considerat că acestea "îndepărtează Turcia de valorile fundamentale europene" şi de cele ale NATO.
Sigmar Gabriel a adăugat că Germania va discuta cu partenerii din UE despre aspiraţiile Turciei de a se alătura blocului comunitar şi a subliniat că Berlinul nu va mai putea garanta investiţiile germane în Turcia. El a adăugat că nu poate lua în considerare discuţii cu privire la prelungirea uniunii vamale cu Turcia şi a emis noi recomandări de călătorie, avertizând în legătură cu riscurile pentru germanii care doresc să meargă în Turcia.
Ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, a încercat, la finalul săptămânii trecute, să tempereze efectele economice ale disputei diplomatice cu Germania, afirmând că investiţiile germane în Turcia sunt garantate în totalitate de guvernul de la Ankara şi prin lege, potrivit Reuters.
Într-un interviu, Zeybekci a negat informaţiile că Turcia a dat Berlinului o listă cu firme germane pe care le suspectează de legături cu tentativa de puci de anul trecut: "Toate investiţiile germane în Turcia sunt garantate 100% de guvernul turc, stat şi lege". Criza turco-germană este temporară, a mai spus acesta.
Premierul turc Binali Yildirim a respins, vineri, comentariile Berlinului privitoare la riscurile de securitate pentru cetăţenii germani de pe teritoriul turc şi a subliniat că Turcia este la fel de sigură ca Germania.
De asemenea, Yildirim a spus că Turcia doreşte ca Germania să adopte măsuri contra militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi reţelei clericului musulman Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în SUA şi pe care Ankara îl acuză de organizarea loviturii de stat eşuate din 15 iulie 2016 din Turcia.
Turcia a arestat, în această lună, mai mulţi activişti pentru drepturile omului, în urma puciului de anul trecut.
UE a promis Ankarei asistenţă în valoare de trei miliarde de euro, pentru a ajuta la ţinerea sub control a fluxurilor de migranţi, în special din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.
Acordul a permis reducerea semnificativă a numărului de sosiri în Europa şi a fost salutat în special de Germania, destinaţia preferată de migranţi.
Germania a fost, în 2016, principala destinaţie a exporturilor Turciei, cumpărând bunuri în valoare de 14 miliarde de dolari, potrivit datelor FMI. Germania este şi a doua mare sursă a importurilor turceşti, de 21,5 miliarde de dolari. Numai China exportă mai mult în Turcia, de 25,4 miliarde de dolari.
Zeybekci a mai spus că avertismentul dat de autorităţile germane cetăţenilor este "nefericit", dar nu anticipează că va afecta turismul. În acest an, rezervările turistice venite din Germania au reprezentat 10% din turiştii atraşi de Turcia.
Anul trecut, numărul vizitatorilor străini în Turcia a scăzut cu 30%, la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, din cauza conflictelor cu militanţii kurzi şi islamişti. Sectorul turismului contribuie într-un an normal cu circa 30 de miliarde de dolari la economia Turciei.
• Wolfgang Schaeuble: "Turcia acţionează ca fosta Germanie de Est comunistă"
Ministrul de finanţe german, Wolfgang Schaeuble, a comparat Turcia cu fosta Germanie de Est comunistă şi a declarat că Berlinul ar trebui să le spună germanilor care călătoresc în Turcia că merg pe propriul risc, potrivit cotidianului Bild, citat de Agerpres.
"Dacă Turcia nu încetează acest mic joc, atunci trebuie să le spunem oamenilor: «Călătoriţi în Turcia pe propriul risc. Nu vă putem garanta nimic altceva»", a declarat Schaeuble pentru Bild, potrivit Agerpres.
Schaeuble a comparat Turcia cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) sau Germania de Est: "Turcia procedează acum la arestări arbitrare şi nu mai respectă standarde consulare minime. Acest fapt îmi aminteşte de felul cum era în RDG''.
Potrivit lui Schaeuble, cei care călătoreau în fosta Germanie de Est, înainte ca ea să se desfiinţeze în 1990, erau conştienţi de faptul că, "dacă ţi se întâmplă ceva, nimeni nu te poate ajuta".
Potrivit unui sondaj publicat de revista germană Focus, marea majoritate a germanilor (77%) sunt în favoarea sistării negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană şi doar 16% vor ca negocierile să continue.
• Ministerul de Externe al Turciei: "Criticile lansate de şeful diplomaţiei germane - un ultim exemplu inacceptabil al unei abordări unilaterale distorsionate"
Reprezentanţii Ministerului de Externe al Turciei au catalogat, săptămâna trecută, criticile lansate de şeful diplomaţiei germane drept "un ultim exemplu inacceptabil al unei abordări unilaterale distorsionate", relatează Hurriyet Daily News. De asemenea, diplomaţia turcă a acuzat că în spatele acestei crize diplomatice se află tocmai "standardele duble" din abordarea germană vizavi de Turcia.
Diplomaţia turcă a precizat că guvernanţii germani nu pot să ceară eliberarea unor suspecţi reţinuţi sau arestaţi pentru acuzaţii de terorism în Turcia, iar aceste comentarii sunt considerate inacceptabile, în timp ce aşa-zişii gulenişti şi militanţi kurzi trăiesc fără probleme în Germania.
Ministerul de Externe susţine că relaţiile dintre cele două ţări ar trebui să urmeze normele şi principiile internaţionale, nu să se bazeze pe şantaj şi ameninţări, cerând în acelaşi timp guvernanţilor germani să înţeleagă aşteptăţile turcilor în lupta de combatere a terorismului şi de menţinere a securităţii în regiune.
• Germania a îngheţat livrările de arme către Turcia
Guvernul german a decis, la finalul săptămânii trecute, să îngheţe toate livrările de arme către Turcia, din cauza diferendelor dintre cele două ţări în privinţa respectării drepturilor omului, potrivit unui cotidian german, citat de AFP.
Principalul consilier al cancelarului Angela Merkel, Peter Altmaier, nu a vrut nici să confirme, nici să infirme informaţiile, dar nici nu a exclus noi măsuri de retorsiune vizând Turcia.
"Vom examina în orice moment dacă sunt necesare măsuri noi", a declarat el pentru postul de televiziune ZDF, citat de News.ro, subliniind că "reorientarea" politicii germane faţă Ankara este un "proces" de durată.
• Turcia acuză Germania că adăposteşte "terorişti"
Oficialii turci acuză Germania că adăposteşte "terorişti", după ce Berlinul şi-a avertizat cetăţenii care călătoresc sau lucrează în Turcia, în legătură cu riscurile de securitate din această ţară.
Potrivit aljazeera.com, Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe din Turcia a acuzat Germania că "adăposteşte terorişti", însă Berlinul consideră acuzaţia absurdă.
În ultimele luni, Germania şi Turcia s-au contrazis pe mai multe probleme, inclusiv cu privire la arestarea preventivă a unui jurnalist turco-german, Deniz Yucel, şi la refuzul Germaniei de a extrăda solicitanţii de azil. Turcia afirmă că aceştia au fost implicaţi în încercarea de lovitură de stat din iulie 2016.
Juergen Hardt, membru al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel, susţine că Turcia, ţară candidată să adere la UE, "a părăsit acum calea spre Europa". În opinia acestuia, "nimeni nu investeşte într-o ţară în care sistemul judiciar a fost degradat ca să susţină partidul de guvernământ AKP".
Însă, Cavusoglu afirmă că ameninţările şi şantajul nu vor găsi răspunsuri în Turcia, iar cele două ţări trebuie să se concentreze pe obiectivele lor comune pe termen lung.
"Nu vedem astfel de ameninţări împotriva Turciei ca vrednice de o ţară serioasă", a declarat Cavusoglu, la finele săptămânii trecute.
Ministrul turc de Externe a subliniat că Turcia nu va face concesii cu privire la independenţa sistemului judiciar şi va lupta împotriva "terorismului".
Militanţi Amnesty International au protestat în faţa Ambasadei Turciei de la Paris
Aproximativ 50 de militanţi ai Amnesty International au protestat săptămâna trecută, în faţa Ambasadei Turciei de la Paris, pentru a cere eliberarea "imediată" a activiştilor pentru drepturile omului arestaţi recent la Ankara, dintre care doi lideri locali ai ONG-ului, relatează AFP. Îmbrăcaţi în tricouri galbene, în culorile ONG-ului, manifestanţii s-au aliniat în faţa intrării în Ambasadă. Aproximativ 15 dintre ei, cu braţele întinse, au purtat cătuşe în semn de protest faţă de "valul de reprimare fără precedent în istoria recentă a Turciei", în curs după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.
"Cerem eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor militanţilor pentru drepturile omului, inclusiv a preşedintelui nostru în Turcia, Taner Kilic, şi a directoarei noastre Idil Eser", a declarat Nicolas Krameyer, responsabil cu programul "libertăţi" al Amnesty France.
Luna aceasta, Ankara a arestat activişti pentru drepturile omului, inclusiv pe directorul Amnesty International Turcia, Idil Eser, şi pe germanul Peter Steudtner. Ei sunt acuzaţi de terorism, acuzaţie pe care Berlinul a catalogat-o drept "absurdă".
•
În martie anul acesta, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Germania de "practici naziste" după anularea unor mitinguri pentru susţinerea sa înainte de referendumul din 16 aprilie.
•
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis, vineri seara, părţii germane că nu poate speria cu ameninţări Ankara. "Voi nu aveţi puterea de a murdări Turcia", a declarat Erdogan.
Erdogan a catalogat avertismentul de călătorie făcut de Ministerul de Externe german drept "nefondat şi rău intenţionat", explicând că nemţii nu pot speria Turcia prin ameninţări.