SCANDAL ÎN PARLAMENT: Combaterea spălării banilor, o problemă pentru deputaţii puterii

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 25 octombrie 2018

Combaterea spălării banilor, o problemă pentru deputaţii puterii

Coaliţia majoritară parlamentară PSD-ALDE a tulburat apele din Camera Deputaţilor după ce a reuşit să îşi impună voinţa şi să reia votul privind legea referitoare la combaterea spălării banilor, prin care este corelată legis­laţia internă cu directiva a patra din acest domeniu a Comisiei Europene.

Iniţial, proiectul de act normativ care a fost votat, iniţial, de Senat, a întrunit doar 163 de voturi pentru din necesarul de 165 pentru ca a fi adoptat de Camera Deputaţilor.

Considerând că voturile unor deputaţi ai puterii nu au fost contabilizate corect de sistemul electronic, liderii grupurilor PSD-ALDE împreună cu conducerea Camerei au stabilit reluarea votului, moment în care deputaţii opoziţiei parlamentare alcătuite din PNL, USR şi PMP, au părăsit sala de plen.

După a doua votare, legea a trecut cu 170 de voturi pentru.

În urma acestui scandal, preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a calificat reluarea votului drept o "porcărie". Hunor a precizat: "Votul nu se reia. Nu poţi să repeţi votul până când îţi iese. Asta înseamnă să distrugi procedură şi principii parlamentare".

Raluca Turcan, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, a spus că, ieri, s-a demonstrat că PSD şi ALDE "mai pot să îşi treacă proiectele doar prin hoţie şi ameninţări". Ea a precizat: "Primul proiect de lege cu miză extraordinar de mare prin care se îngrădea activitatea multor organizaţii nonguvernamentale, făcând practic imposibilă funcţionarea unor ONG-uri de utilitate publică care lucrează pentru persoane şi grupuri dezavantajate social, a fost respins, la propunerea PNL, prin votul unei alte majorităţi împotriva celor din PSD şi ALDE. Invocând minciuna că unele persoane nu ar fi putut să voteze, Liviu Dragnea a recurs la şantaj şi presiuni asupra colegilor din partid, au reluat într-un mod total nedemocratic votul dat în Camera Deputaţilor, fără absolut niciun motiv, şi-au mai făcut rost de câteva voturi care vor face ca organizaţiile nonguvernamentale să nu mai poată să îi ajute pe cei vulnerabili social, iar oameni care au nevoie de sprijin şi de muncă din partea ONG-urilor să nu mai apeleze la activitatea acestora".

Gabriel Andronache, deputat PNL, a afirmat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională această lege: "O vom contesta pe nişte argumente clare şi anume acelea legate de non-discriminare, argumente legate de protecţia datelor personale, pentru că prin această reglementare referitoare la combaterea spălării banilor care vizează implementarea unei directive ajungem într-o situaţie absurdă în care datele personale ale nou-născuţilor care vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale vor fi înregistrate într-un registru la Ministerul Justiţiei, pe când datele unor persoane care deţin mai mult de 25% din pachetele de acţiuni ale unor societăţi comerciale nu ajung în acel registru. În mod evident sunt foarte multe motive pentru care această reglementare este neconstituţională şi vom acţiona în consecinţă sesizând CCR".

Conform acestei legi, asociaţiile şi fundaţiile sunt obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii. De asemenea, băncile şi alte instituţii financiare sunt obligate să raporteze către Oficiul de Spălare a Banilor orice tranzacţie mai mare de 2000 de euro făcută de românii care trimit sau primesc bani din străinătate.

Prevederi noi au fost introduse şi pentru "persoanele expuse public" - care exercită sau au exercitat funcţii de demnitate publică precum preşedinte, senator, deputat, ministru, preşedinte de partid, judecător constituţional - care vor fi obligate să declare orice tranzacţie sau deschidere de cont bancar.

Faţă de prevederile acestei legi, 40 de asociaţii şi fundaţii au protestat, prin intermediul unui comunicat, arătând că legea are ca scop blocarea activităţii societăţii civile. Principala nemulţumire este că legea introduce obligativitatea raportării beneficiarului real în termen de 30 de zile de când acesta este cunoscut; în caz de neconformare, organizaţia poate fi dizolvată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb