Plenul Camerei a aprobat, ieri, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila, fiind înregistrate 171 de voturi în favoarea solicitării Parchetului şi 111 "împotrivă". Votul cu privire la solicitarea Parchetului în cazul lui Marko Attila a fost secret, cu bile. Rezultatul votului a fost anunţat în plen de secretarul Camerei Marcel Ciolacu.
Potrivit unor surse politice, Marko Attila ar fi fugit din ţară.
Deputatul UDMR Mate Andras-Levente a declarat ieri că votul dat de Camera Deputaţilor privind ridicarea imunităţii în cazul colegului său, Marko Attila, a fost unul etnic, bazat pe etnia maghiară a acestuia, el arătând că va sesiza acest aspect ambasadelor acreditate la Bucureşti.
Mate Andras-Levente a spus: "Mi se pare că s-a făcut deosebire între cei doi colegi ai noştri (Marko Attila şi Cătălin Teodorescu, n.r.) cu privire la diferenţa dintre ei. Nu pot să spun decât că, probabil, s-a luat în considerare etnia maghiară a colegului Marko Atilla, ceea ce este foarte grav şi eu personal o să semnalez la ambasade această problemă".
Întrebat dacă apreciază că votul Camerei a fost un vot pe criterii etnice, Mate Andras-Levente a răspuns: "Păi nu văd deosebirea dintre cei doi deputaţi, în afară de etnie (...). Fiecare are un mandat de deputat, unul e maghiar, celălalt e român. Nu văd altă diferenţă, pentru că au fost membri în aceeaşi comisie".
El a mai precizat că a fost contactat deja de "anumite" ambasade: "O să mă întâlnesc cu ambasadele. Mi se pare revoltătoare această decizie. Nu votul diferit, ci deosebirea făcută - asta mă deranjează".
La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad i-a acuzat pe deputaţi de intervenţii pentru influenţarea votului în vederea obţinerii unui raport MCV favorabil: "În această aulă s-au întâmplat multe lucruri foarte grave. Contrar regulamentului, cineva, în loc să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor să garanteze secretul votului, s-a solicitat ca preşedintele Camerei să intervină ca să se voteze într-un fel sau altul cu motivarea MCV-ului, după care s-a dat votul, unii votând la vedere contrar regulamentului.
Nu vă cataloghez de niciun fel, dar fiecare să vă luaţi în suflet ce aveţi. Halal decizie, este o decizie nediscriminatorie şi vă puteţi mândri cu ea (...). Aţi votat arestarea preventivă a unei persoane nevinovate care la data respectivă nu era în Bucureşti, era data de 15 martie şi s-a aflat la manifestări în judeţul Braşov, acest lucru poate fi dovedit cu înregistrări audio-video".
El a mai spus că în 22 decembrie lumea a ieşit în stradă împotriva statului poliţienesc şi unii dintre deputaţi doresc readucerea acestuia.
Marton Arpad a menţionat: "În 22 decembrie lumea nu a ieşit în stradă pentru a readuce capitalismul, ci a ieşit împotriva dictaturii poliţieneşti din România. Acum unii dintre dumneavoastră, sub înalta oblăduire a Monicăi Macovei, fost procuror în acea eră, vreţi să readuceţi acel stat poliţienesc. Pe noi nu ne veţi găsi alături de dumneavoastră în acest drum".
Marţi, în Comisia juridică a Camerei, cererea Parchetului de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila nu a întrunit numărul necesar de voturi ca să fie aprobată, potrivit Mediafax. Vicepreşedintele Comisiei Ciprian Nica a precizat că voturile au fost 13 "pentru", două "împotrivă" şi două abţineri, dar ca să fie aprobată cererea erau necesare 14 voturi "pentru", adică jumătate plus unu din numărul membrilor comisiei.
1. Orbul gainii!
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2014, 18:28)
"Păi nu văd deosebirea dintre cei doi deputaţi, în afară de etnie (...). Fiecare are un mandat de deputat, unul e maghiar, celălalt e român. Nu văd altă diferenţă, pentru că au fost membri în aceeaşi comisie". Corect, nu vede ca unul este cetatean roman de etnie maghiara, nu maghiar.